Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Vind je Ikigai en laat het een grotere rol spelen in je leven met deze 8 tips

28 jan 2020

Vorige week vertelden we je al uitgebreid over de eeuwenoude Japanse filosofie Ikigai: d reden waarom je ’s ochtends je bed uitspringt. Iedereen heeft een of meerdere Ikigai, waarin vier componenten samenkomen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je bent er goed in en je kunt er ook nog eens voor betaald worden. Heb je je Ikigai inmiddels al gevonden met behulp van de vier vragen? Zo niet, geen nood, want onderstaande acht tips brengen je nog een stapje dichterbij en helpen je om het een grote(re) rol te laten spelen in je leven. Fabinne Vogelzang filterde ze uit het populaire boek ‘Vind je Ikigai’ van Hctor Garca en Francesc Miralles.

1.Zoek je passie

Ga eens na waar je nou echt blij van wordt. Wat gaat je natuurlijk af en waar raak je van gemotiveerd? Wat voor dingen weten je interesse vast te houden? Ga ook eens terug naar je kindertijd: waar droomde je toen van? Of is er iets wat je altijd al wilde doen, maar waar het om de een of andere reden nog niet van is gekomen? Ook is het belangrijk om je ervan bewust te worden wat je net leuk vindt. Aan welke vakken tijdens je studie had je een hekel, en tegen welke taken op je werk zie je het meeste op? En waarom? Schrijf het allemaal eens op en bepaal de gemeenschappelijke noemer. Zo krijg je meer inzicht in wat je moet mijden tijdens je zoektocht naar je passie.

2. Stap uit je comfortzone

Dit om de kans op toevalligheden te vergroten. Een voorbeeld: je collega vraagt je mee naar een netwerkborrel. Dat is wel het laatste waar je zin in hebt, en dus zeg je nee. Maar zeg eens ja en je weet maar nooit in wat voor situatie je terechtkomt. Wie weet spreek je iemand die - of gebeurt er iets dat - je Ikigai aanwakkert. Of doe eens gek:

  • Leer iets totaal nieuws: zoals een andere taal, sport of vaardigheid.
  • Ga (nog) vaker op reis. Het zou helemaal mooi zijn als je daar mensen kent die je introduceren bij de lokale mensen.
  • Lees een boek met een thema dat je normaal gesproken nooit zou lezen.

3. Zoek een mentor

Dit kan een coach, therapeut, deskundige maar ook gewoon een vriend zijn met wie je dezelfde passie deelt. Het gaat erom dat jouw capaciteiten naar boven worden gehaald. Heb je er nog geen gevonden? Kijk dan bijvoorbeeld eens op YouTube, om anderen te bekijken die dat ‘iets’ nog beter doen dan jij. Of ga naar een event waar iemand spreekt die jou inspireert.

4. Kopieer (maar pleeg geen plagiaat)

Je kent het spreekwoord wel: Beter goed gejat dan slecht bedacht. Stel: je wilt reisfotograaf worden, en je kent een aantal fotografen die ongelooflijk mooie foto’s maken. Bekijk ze eens goed: wat maakt die foto’s zo mooi? Is het de belichting, de hoek? Wat zou er nog beter kunnen om de foto echt perfect te maken? Dit geldt natuurlijk voor allerlei activiteiten: bekijk kritisch het werk van anderen en analyseer wat het zo goed maakt, en wat beter kan.

5. Mindfulness

Steeds meer mensen houden zich bezig met mindfulness. En terecht, want het biedt enorm veel voordelen. Je richt je op het hier en nu waarin je je bewust bent van je lichaam, gedachten, gevoelens en gewaarwording. Heb je je Ikigai gevonden? Richt daar dan al je zintuigen op.

6. De wet van Pareto

Van wie? Zul je misschien denken. Volgens de wet van Pareto vloeit 80% van de gevolgen voort uit 20% van de oorzaken. Komt-ie:

  • 20% van de mensen in je omgeving geeft je 80% persoonlijke voldoening. Dus: besteed meer tijd aan deze personen.

  • 20% van je spullen in huis gebruik je 80% van de tijd. Dus weg met de spullen die je niet gebruikt.

  • 20% van je klanten levert 80% van je opbrengsten op. Besteed meer tijd aan hen.

  • Maar 20% van wat je doet, levert je plezier en persoonlijk geluk op. Laat dat je Ikigai worden en mooier nog: maak er je beroep van als dat kan.

7. Stel doelen op

Welke doelen wil je behalen? Schrijf ze op, hoe groot of klein ze ook zijn. Formuleer daarbij ook de stappen die je moet nemen om ze te behalen: wat, hoe en wanneer ga je het doen? En ook niet onbelangrijk: plan evaluatiemomenten in. Heb je de stappen niet ondernomen of je doel niet bereikt? Ga dan na hoe dit komt, en wat je daarin kunt veranderen.

8. Aanpassen aan je Ikigai

Je Ikigai staat niet vast, maar kan op den duur veranderen. Kwestie dus om daar in mee te veranderen. Zijn er dingen waar je geen passie meer voor voelt, en die vooral energie kosten? Probeer ze dan uit je leven te gooien. Focus je op je nieuwe passie. Dit vraagt dus om een actieve houding: doe je niks, dan verandert er ook niks.


 
Bronnen: www.voordewereldvanmorgen.nlwww.icm.nlwww.tsuru.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.