AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

7 tips om ontspannen over te komen op video

09 mei 2022

De kans is groot dat reisbedrijven ook in 2022 veel met video willen gaan doen. Niet zo gek ook, want het zorgt voor extra beleving bij de klant. Ben jij de gelukkige die voor de lens mag staan, maar breekt het zweet je uit zodra de camera draait? Je bent niet de enige. Heel wat reismedewerkers weten maar al te goed wat ze willen zeggen, tot het moment suprême waarbij de onzekerheid toeslaat en het gehakkel begint. We geven je zeven tips om je op je gemak te laten voelen tijdens de video, zodat je ontspannen overkomt.

vloggingwoman 1087683914
  1. Praat over onderwerpen die je interesseren

Want als je dat doet, voel je je zelfverzekerder en kom je automatisch veel enthousiaster over. Nu zal je hart sowieso al sneller gaan kloppen als je over reizen mag praten. Duik in de informatie over het land of de regio om de kijker zoveel mogelijk waardevolle tips te geven. Gaat de inhoud van de video over droge data? Verdiep je in de cijfers en probeer die voor jezelf tot leven te brengen. Met voorbeelden bijvoorbeeld. Probeer ook om niet te netjes en geconcentreerd te praten, want dan wordt het al snel formeel. Als je laat zien waar je passie ligt dan kom je écht, persoonlijk en enthousiast over.

  1. Oefenen, oefenen, oefenen

Misschien heb je al helemaal uitgeschreven wat je wilt gaan zeggen, en heb je je script al een paar keer goed doorgelezen. Maar zodra je de recordknop hebt ingedrukt en de eerste zinnen hebt uitgesproken, slaat het ongemak toe en komen je zinnen er stuntelig uit. Hoe je dit voorkomt? Oefenen. Lees je script eens hardop voor. Ook al lezen de zinnen op papier nog zo makkelijk weg, als je het hardop uitspreekt klinkt het vaak toch net even anders. Het kan dus zomaar zijn dat bepaalde zinnen om een aanpassing vragen. Oefen van tevoren een paar keer hardop, zodat je steeds vertrouwder raakt met je tekst.

  1. Flexibel omgaan met je videoscript

Videoscripts zijn heel handig om gefocust te blijven op de belangrijkste punten die je wilt maken. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je toch even vergeet wat er precies in je script staat. Of dat je iets te binnen schiet wat je ook nog wilt zeggen. Het beste is dan ook om flexibel om te gaan met wat je vertelt. Je hoeft je dus niet per se krampachtig vast te houden aan je script. Leg dit na het oefenen opzij, om te voorkomen dat je er steeds naar wilt kijken als de camera draait. De flexibiliteit in je verhaal komt de authenticiteit en geloofwaardigheid alleen maar ten goede.

  1. De locatie van je video

Maak de video op een plek waar jij je op je gemak voelt. Wil je bijvoorbeeld op een van jullie reizen verslag uitbrengen, dan is het raadzaam om dit op een locatie te doen waar je goed te horen bent. En je niet op scherp hoeft te staan of er misschien een scooter langs scheurt. Ook de zee op de achtergrond kan voor ruis zorgen. Denk dus goed na over waar je staat. Zorg ook dat wat er achter je gebeurt, voor niet te veel afleiding zorgt. En dan hebben we nog het licht: kijk je tegen de zon in, dan heb je een minder ontspannen uitstraling dan dat deze achter je staat. Maar staat de zon pal achter je, dan is er misschien weer sprake van overbelichting. Het is dus even zoeken naar de juiste plek.

  1. Kijk in de camera

Klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Zeker als je achter je computer zit of voor je telefoon staat, dan kan het nog weleens zijn dat je naar jezelf kijkt in plaats van naar de camera. Het is belangrijk om de lens in te kijken, want het zorgt voor extra verbinding met je kijkers. Doe van tevoren dus altijd even een testopname om te zien hoe je op de video staat.

  1. Draag kleurige kleding

Trek kleding aan waar je je lekker in voelt. Echter, zwart voelt misschien vertrouwd, maar op video wordt zwart platgeslagen. Het kan zomaar zijn dat het lijkt alsof je een vormeloze zak aanhebt. Wit dan? Helaas, ook dat is geen aanrader. Onze ogen kijken namelijk naar de lichtste plek op beeld, je witte truitje dus. En je wilt natuurlijk dat de aandacht naar jouw gezicht gaat en niet wordt afgeleid. Trek dus iets kleurig(er)s aan.

  1. Verschillende fases

Tijdens het maken van een video heb je veel om rekening mee te houden: je kleding dus, je verhaal, de locatie, de microfoon, een statief en een goede camera. Sta je er letterlijk en figuurlijk alleen voor, dan heb je te maken met best een aantal elementen. Expert Elisabeth Griffioen adviseert om de opname in vijf fases onder te verdelen. Pas als de ene fase is afgerond, ga je door naar de volgende. Dit zijn ze:

  1. Inhoudelijke voorbereiding
  2. Beeldvoorbereiding
  3. Technische voorbereiding
  4. Kort voor het filmen
  5. Het filmen zelf

Last but not least: lachen zorgt voor ontspanning. Dus zorg voor een echte glimlach als de camera draait. Niet zo eentje als een boer met kiespijn, maar een ontspannende lach die van binnenuit komt. Grote kans dat als je iets vertelt over je passie (reizen), dat die lach dan vanzelf op je gezicht komt. We wensen je veel succes met het maken van je video.

Bronnen

Frankwatching.com

Reiswerk (tips voor een overtuigende video)

https://www.reiswerk.nl/over-reiswerk/nieuws-achtergrond/innovatie-inspiratie/9-tips-voor-het-maken-van-een-overtuigende-video

Reiswerk (goede voorbereiding op vloggen)

https://www.reiswerk.nl/over-reiswerk/nieuws-achtergrond/innovatie-inspiratie/succesvol-vloggen-7-tips-voor-een-goede-voorberei

Reiswerk (zakelijk vloggen)

https://www.reiswerk.nl/over-reiswerk/nieuws-achtergrond/innovatie-inspiratie/zakelijk-vloggen-wat-je-vooral-wel-en-niet-moet-d

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.