AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Wanneer mag ik meer of minder werken?

17 jan 2018

child 1073638 1920.jpg

Veel werknemers willen (na hun zwangerschap) graag minder werken om werk en zorgtaken beter te kunnen combineren. Of om weer te gaan studeren of om meer vrije tijd te hebben? Of wil misschien wil je juist wel meer gaan werken? Misschien wil je flexibel werken (flexwerken), bijvoorbeeld een deel van de tijd thuiswerken? En van de meest gestelde vragen die wij bij Reiswerk van werknemers in de reisbranche ontvangen is of een werkgever dit verzoek altijd moet goed keuren. In dit bericht vertellen we je er graag meer over.

Voorwaarden om minder uren per week te gaan werken

Voor de beantwoording van de vraag of je minder mag gaan werken (na jouw zwangerschap), kijk je naar de voorwaarden om jouw werkuren per week te mogen wijzigen. Dit zijn:

 • Je moet werken bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers;
 • Je moet minimaal een half jaar in dienst zijn;
 • Je moet jouw verzoek schriftelijk indienen en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. In jouw verzoek omschrijf je de gewenste ingangsdatum, het gewenste aantal werkuren per week en eventueel de gewenste werklocatie.

Dit moet er in het verzoek staan

Schrijf een brief waarin je je werkgever vraagt of je meer, minder of flexibel mag gaan werken. Je hoeft geen reden voor je verzoek te geven. Zet de volgende zaken in deze brief:

 • Vanaf welke datum je dat wilt.
 • Hoeveel uren je meer of minder wilt gaan werken.
 • Hoe je die uren over de werkweek wilt verdelen.
 • Op welke plek je je werk wilt doen (bijvoorbeeld thuis).

Stuur dit verzoek tenminste 2 maanden voor de datum dat je meer of minder wilt gaan werken naar je werkgever. Kijk op de website van de FNV voor een voorbeeldbrief voor je werkgever.

Schriftelijke reactie van je werkgever

Je werkgever moet je schriftelijk informeren of hij akkoord gaat met je verzoek. Je moet uiterlijk 1 maand voor de ingangsdatum antwoord hebben ontvangen van jouw werkgever. Ontvang je geen antwoord? Dan is jouw verzoek automatisch akkoord en mag je gaan werken zoals in jouw verzoek staat.

Redenen om jouw verzoek te weigeren

Jouw werkgever kan jouw verzoek om minder te gaan werken na jouw zwangerschap (schriftelijk) weigeren. Hij moet dan wel een goede reden hebben, zoals het opleveren van problemen van roostertechnische aard of veiligheidsproblemen:

 • Er is niemand om je werk over te nemen;
 • Het geeft problemen met het werkrooster;
 • Er is niet voldoende werk of geld;
 • Er is geen ruimte in de personeelsformatie.

Als jouw werkgever jouw verzoek weigert, moet je vervolgens 1 jaar wachten voordat je een nieuw verzoek mag doen. Als je het niet eens bent met de afwijziging van jouw verzoek, dan kun je nadat je hebt geprobeerd om in goed overleg tot een oplossing te komen, in beroep gaan bij de rechter.

Meer informatie over de aanvraag of minder (of meer) te gaan werken, vind je in de Wet Flexibel Werken en op de website van de Rijksoverheid.

Gevolgen voor je salaris en pensioensopbouw

Meer of minder uren werken heeft invloed op jouw salaris en jouw pensioensopbouw. Jouw pensioenfonds kan beoordelen wat de wijziging voor jouw pensioen betekent. 

Heb je verder nog vragen?

Mail dan naar info@reiswerk.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.