Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Nu even niet!

15 nov 2022

Werken is gezond en we hebben werkdruk nodig om prestaties te leveren. Máár is de spanning te groot, dan kan gezonde werkdruk omslaan in stress. Onze prestaties, ons welzijn en zelfs onze gezondheid kunnen hieronder lijden en zelfs resulteren in verzuim.

youtuber g8454dbc42 1920

Deze week wordt, voor de 9e keer, de Week van de Werkstress georganiseerd. Waar het ministerie van SZW de landelijke Week van de Werkstress opstartte, zet OVAL (organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan) het voort sinds 2018.  Niet alleen het ministerie van SZW, maar ook werkgevers- en werknemersorganisaties, branche- en beroepsverenigingen en vele honderden individuele bedrijven organiseren deze week diverse activiteiten.

Komt werkstress alleen door werken?

Werkstress kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk, maar kan ‘m ook zitten in hoe iemand werkdruk ervaart. Een werknemer die te perfectionistisch is, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben tekort te schieten. Maar ook privéomstandigheden kunnen stress veroorzaken, bijvoorbeeld als iemand naast zijn baan mantelzorger is. Staan er te weinig herstelmogelijkheden en ‘opladers’ tegenover, dan kan stress leiden tot uitval met gezondheidsklachten.

Het batterijtje opladen

Met het Job Demands-Resources model, of JD-R model, kun je inschatten of er een goede balans is tussen stress en energiebronnen. Aan de ene kant heb je bepaalde eisen die het werk stelt en energie kosten. Daar tegenover staan de energiebronnen die de batterij weer kunnen opladen. Dit zijn vaak de positieve aspecten van het werk. Een goede balans hierin is dus key! Werkstress is niet per definitie gerelateerd aan een functie of de mate van verantwoordelijkheid maar aan de balans tussen de eisen en de energiebronnen zoals te zien is in de afbeelding. Zo kunnen ook privéomstandigheden de energiebronnen uitputten en voor disbalans zorgen.

Wat zijn de signalen van werkstress?

De symptomen van een gezonde werkdruk zijn alertheid en concentratie, een moment waarin je veel gedaan krijgt in korte tijd. Lichamelijk kun je wat symptomen krijgen zoals zweten om de warmte kwijt te raken en dit is normaal. Als het stressmoment voorbij is, zwakken deze symptomen af en heeft je lichaam tijd om te herstellen. Houdt de stress langer aan dan kun je de volgende signalen verwachten:

Omgaan met werkstress

Om werkstress te voorkomen richten veel werkgevers en werknemers zich voornamelijk op het verminderen van de werkdruk, door bijvoorbeeld het aantal taken te verlagen. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt deze aanpak alleen als een werknemer al psychisch ziek is, maar het is niet de oplossing om werk gerelateerde stressklachten te voorkomen. Om stress op het werk te verminderen, moet de werknemer de energiebronnen vermeerderen of beter benutten. De drie belangrijkste energiebronnen zijn autonomie, competentie en verbondenheid.

Handvatten nodig om te leren omgaan met stress? Log in op de Travel College en doe de gratis cursus ‘omgaan met stress’. Krijg meer inzichten in wat bij jou stress triggert en leer omgaan met deze triggers. Start meteen: https://academieportal.nl/skillsacademy/start

Aanpak van verzuim door werkstress

Van het langdurend verzuim valt ongeveer 30% van de werknemers uit door stress. Dit aandeel is al jaren te hoog. Het goede nieuws is dat er vaak iets aan te doen is. Dat begint met een goed gesprek: waar wringt de schoen. Afhankelijk van het probleem richt de aanpak zich op het werk zelf (de hoeveelheid en/of inhoud), of op de veerkracht van uw medewerker. Iemand kan bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden aanleren om met stressvolle situaties om te gaan. Zo kun je ernstige gevolgen voorkomen, zoals langdurige uitval door een burn-out. Bij ernstige stress- en burn-outklachten is professionele steun noodzakelijk. Denk hierbij aan een bedrijfsmaatschappelijk werker of het open spreekuur van de bedrijfsarts met eventuele doorverwijzing naar een psycholoog.

Bron: Werkstress. (z.d.). ArboNed. https://www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/verzuim-verlagen/werkstress

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.