AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Z leer je denken als een genie!

17 sep 2019

Hoe komt het dat Leonardo da Vinci en Albert Einstein zulke genien waren, en wat kunnen we nu nog steeds van hen leren? Breintrainer en consultant Frans Duijts bestudeerde hun werkwijze en gedachtegang, dat resulteerde in tien geboden om te denken als genie. Wie weet kun je er je voordeel mee doen op de werkvloer. Want denken als een genie, wie wil dat nou niet?

1. Nieuwsgierigheid

Werd je vroeger weleens gezegd dat je niet zo nieuwsgierig moest zijn? Juist wel! Want dat is dus de belangrijkste eigenschap van een genie. Zo bleef Thomas Edison maar nieuwsgierig hoe je een gloeilamp kon maken, ook al had hij al 10.000 keer uitgevonden hoe het net moest. Blijf dus vooral altijd nieuwsgierig, k als het om werk gaat.

2. Laat je perfectionisme even varen

Ben je een tikkeltje perfectionistisch? Probeer dat los te laten, want in veel gevallen is dat zonde van je tijd. Op de werkvloer moet je misschien een nieuwsbrief schrijven of een plan uitwerken. Voorkom dat je hier uren op zit te broeden, terwijl je manager uiteindelijk toch net een andere kant op wil gaan. Beter is om je opzet tussendoor al te laten checken, en vervolgens de punten op i te zetten.

 3. Produceer veel

Genien produceren heel veel. Zo waren de meeste werken van Picasso troep, maar er zaten ook heel wat parels tussen. En Mozart bijvoorbeeld heeft meer dan 600 stukken gecomponeerd. Door veel te produceren, leer je onder andere wat wel en niet goed werkt. En uiteindelijk zit er altijd wel iets van hoge kwaliteit tussen.

4. Losse eindjes zijn niet erg

Heb je het gevoel dat je vandaag niet productief bent geweest, omdat er nog allemaal losse eindjes aan je werkzaamheden hangen? Laat dat gevoel vooral los. Vaak komen er op een dag allemaal dingen tussendoor die meer prioriteit hebben, en dan is het logisch dat dit gebeurt. En soms maar goed ook, want morgen kun je er met een frisse blik wellicht heel anders tegenaan kijken. En dan heb je juist tijd bespaard door het in n keer goed af te ronden.

5. Combineren

Door het combineren van elementen werden genien zo groots. Denk maar aan Albert Einstein, die deed niet anders in zijn relativiteitstheorie. Heb je verschillende taken op je to-do-lijst staan? Ze lijken misschien afzonderlijk, maar wie weet valt er wel een mooie en efficinte combinatie mee te maken.

6. Verander van perspectief

Genien bekijken hun werk vanuit alle mogelijke hoeken. Misschien kun jij dat ook wel. Bestudeer je werkzaamheden eens goed. Is het wel echt nodig om een hele meeting te organiseren om iets te bespreken, of kan dat ook tussendoor bij de koffieautomaat? Wellicht kun je tijd van jezelf en collega’s besparen door efficinter met taken om te gaan.

7. Visualiseer je werk

Problemen kun je ook visualiseren. Natuurkundige Galileo Galilei deed dat ook, met diagrammen en figuren. Zelf kun je dit ook toepassen, wanneer je bijvoorbeeld een planning maakt voor een project. Visualiseer waar de valkuilen kunnen liggen, en visualiseer dit in een schema. Dit maakt het overzichtelijk.

8. Denk in tegenstellingen

Door in tegenstellingen te denken, kom je soms tot heel waardevolle inzichten. Doe eens gek en bedenk hoe het zou zijn als iedereen thuis zou werken in plaats van op kantoor. Wat gebeurt er dan? En wat als er geen managers meer zouden zijn? Ontdek maar eens welke nieuwe ideen en mogelijkheden er dan misschien wel boven komen drijven.

9. Werk vanuit een overkoepelend thema

Da Vinci stortte zich op tekenen en Steve Jobs hield zich bezig met consumentenelektronica. Inderdaad: ze werkten vanuit een overkoepelend thema. Is dat bij jouw werk ook mogelijk? Grote kans dat het thema reizen is!

10. Neem rust

Klinkt goed, toch? Al denk je misschien dat je tijdens je rustmomenten niks presteert, dat is dus niet het geval. Want juist dn kom je tot de beste inzichten. Dus bouw elke dag even een momentje in, en je zult zien wat voor waardevolle ideen daar uit kunnen rollen. Te veel werkzaamheden op je bord? Geen zorgen, tijdens de fietstocht naar huis of onder de douche kun je ook op een hoop nieuwe ideen komen.


 
Bron: Managementsupport

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.