Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Zeven hulpmiddelen om je hoofd leeg te maken

04 nov 2019

Herken je dat, dat je hoofd soms overvol is en je gedachtes maar rondjes blijven draaien? Om vervolgens te ervaren dat je eigenlijk niet meer kunt nadenken. Kan kloppen. “Je hoofd werkt eigenlijk net als een computer: hoe meer er openstaat, hoe trager het werkt.” Aldus werkplektrainer Karen Visser. Je to-do lijst opslaan in je hoofd is dan ook geen aanrader, want dan houd je je werkgeheugen bezet. Leeg maken dus, die bovenkamer van je. Karen heeft zes hulpmiddelen hoe je dat kunt doen. De zevende vind je op ons online leerplatform Travel College: de podcast Mindfulness op je werk

1. Opschrijven

Pak een notitieblok of –boek en schrijf alles op wat er in je hoofd omgaat. Dat geeft enorm veel rust, want dan hoef je er niet meer over na te denken. Er zitten hier natuurlijk ook nadelen aan, want je moet je blaadje niet kwijtraken. Ook heb je kans dat je dingen opnieuw moet overschrijven, wanneer het bijvoorbeeld om een takenlijst gaat en je prioriteiten zijn veranderd.

2. Braintoss

Deze kent nog niet iedereen, maar is wel een hele handige app waarmee je je hoofd leeg kunt ‘gooien’. Ideaal om snel tussendoor te doen, zoals tussen twee afspraken in. Het werkt zo: je stuurt gesproken/geschreven tekst of foto’s rechtstreeks naar je e-mailadres. Deze hoef je trouwens maar n keer in te voeren wanneer je de app installeert, dus uiteindelijk is dit veel sneller dan steeds een mailtje naar jezelf sturen.

3. Post-it

Wie heeft er niet een op zijn bureau liggen? Of is het een beetje ouderwets? Wij vinden het nog steeds een uitkomst. Schrijf je taken op een Post-it en hang ze op aan de wand. Afgerond? Verfrommelen maar! Er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan: als je er meerdere hebt, kunnen ze aardig wat ruimte in beslag nemen. Of je raakt er een kwijt, daar word je ook niet blij van.

4. AquaNotes

Voor velen onder ons misschien een verrassende: AquaNotes. Dit is watervast papier waar je met potlood op kunt schrijven. Ideaal dus voor onder de douche, want daar borrelen vaak de meest briljante ideen op. Hoe dat komt? Wanneer je onder de douche staat stoppen je andere breinpikkels, waardoor er ruimte ontstaat voor allemaal creatieve ingevingen.

5. Digitaal notitieboek

Als je met Microsoft Office werkt, dan kun je OneNote gebruiken. In dit digitale notitieboek kun je meerdere tabbladen inzetten om je taken en prioriteiten bij te houden. De mogelijkheden zijn breed, want je kunt je notities ook met anderen delen. En dat kan een hoop tijd schelen. Houd wel structuur aan, anders wordt het een chaos.

6. Spraak-naar-tekst app

Ideaal voor mensen die liever praten dan schrijven. Het is natuurlijk ook sneller. Alhoewel: met de geschreven tekst zul je vervolgens hoogstwaarschijnlijk ook nog aan de bak moeten. Mocht je hieruit taken en prioriteiten willen filteren.

7. Mindfulness: online learnings

We hebben nog een extra manier om je hoofd leeg te krijgen: mindfulness. Dit is dan ook n van de modules die deel uitmaakt van de leerlijn Omgaan met Stress op ons online leerplatform Travel College. In de podcast Mindfulness op het werk ga je ervaren en verkennen wat mindfulness is. Ook ontdek je wat de wetenschap aantoont over de effecten van mindfulness op jouw werk. Ben je na deze podcast enthousiast geworden? Verdiep je kennis over mindfulness dan verder met de e-learning: De kracht van mindfulness. Allebei de learnings zijn gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Verminder je stress en verhoog je prestaties!
 
 
Bron: www.allesoverhr.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.