Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Zeven manieren om je leidinggevende vaardigheden (verder) te ontwikkelen

11 okt 2018

Wellicht heb je al een tijdje dezelfde functie binnen je organisatie en ben je toe aan een volgende stap: leidinggeven. Of misschien doe je dit al een tijdje. In beide gevallen kun je de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt (verder) ontwikkelen. Hoe je dat doet? Natuurlijk kun je kijken naar hoe je eigen manager het aanpakt, maar echt effectief leidinggeven vereist finesse en enige (soms complexe) kennis. Dus in plaats van passief afwachten wanneer deze rol en/of vaardigheden op je pad komen, kun je ook vandaag al beginnen met je te ontwikkelen op het gebied van leidinggeven. We geven je zeven verschillende manieren. 

1. Doe een persoonlijkheidstest en ontdek jouw voorkeursgedrag

Eerst heb je een startpunt nodig. Wie ben ik en waar ligt mijn kracht? Jezelf cht leren kennen is de eerste stap naar effectief leidinggeven en succes. Inzicht in gedrag van jezelf en van anderen maken je communicatie en samenwerking niet alleen effectiever maar ook prettiger, want je hebt meer begrip en respect voor elkaars talenten. Denk bijvoorbeeld eens na over hoe je je nu in stressvolle situaties gedraagt. Wat is jouw voorkeursgedrag? Vraag je anderen naar hun mening? Vertel je iedereen wat te doen? Je krijgt een goed inzicht door even de tijd te nemen om over deze vragen na te denken. Vind je het lastig? Doe dan een persoonlijkheidstest. Reiswerk biedt je hiervoor een tool: de Profiel Analyse. Deze vul je in 8 minuten in en geeft een gedetailleerd profiel van jouw sterke punten en de aandachtspunten. Meer weten? Klik dan door naar de Profiel Analyse.

2. Houd een dagboek bij

Je hebt dit waarschijnlijk al eerder gehoord: een dagboek bijhouden is om veel redenen goed voor je carrire. En het mooie is, je kunt er vandaag meteen mee starten zonder dat het veel tijd of geld kost. Let bijvoorbeeld eens op wanneer je achteraf gezien toch beter anders had moeten reageren. Houd verder je eigen prestaties bij en die van je team, je langetermijndoelen, verkeerde situaties en ga zo maar door. Weet je even niet waar te beginnen? Schrijf eens op wat volgens jou de vijf beste eigenschappen van een leidinggevende zijn.

3. Vind je passie

Om een effectieve leidinggevende te zijn, moet je gepassioneerd zijn in wat je doet. En dat is iets dat je niet kunt faken. Probeer in je huidige baan te ontdekken waar je om geeft. Wat drijft en motiveert je? Als je echt betrokken bent bij je werk, zullen anderen je eerder volgen.

4. Versterk je communicatieve vaardigheden

Zelfs iemand die uitblinkt in vele aspecten van leiderschap zal waarschijnlijk een plafond bereiken als hij of zij niet goed kan communiceren. Probeer vanaf nu eens extra te communiceren met iedereen in je team, zodat niets verkeerd begrepen of verkeerd genterpreteerd kan worden. Stel routinematige vergaderingen samen met je manager in en eventuele collega's die met jou aan lopende projecten werken. Hoe goed of slecht je ook bent in communiceren, je kunt hier altijd aan werken. Misschien ben je goed in rapporten schrijven, maar klap je dicht als je moet spreken tijdens een vergadering. Of ben je juist een natuurlijk persoon als het gaat om conversatie, maar maak je je stiekem zorgen over je gebrek aan grammaticale kennis. Waar je zwakte op het gebied van communicatie ook ligt, zorg dat je je op dat vlak sterker maakt. Het maakt je een waardevollere collega en een betere manager in de toekomst.

5. Word een leidinggevende buiten je werk

Een van de beste manieren om praktijkgerichte teambuilding- en leiderschapsopbouwende ervaringen op te doen, is bijvoorbeeld als bestuurslid van een goed doel. Waarschijnlijk zijn er tal van non-profitorganisaties in je omgeving die het enorm waarderen als je je tijd en vaardigheden aanbiedt. Zo help jij niet alleen een doel waar je veel belang aan hecht, maar leer je ook van elk facet van de organisatie waarover je toezicht houdt. Vraag vrienden, familie, je netwerk of Google om suggesties voor goede doelen. Je zult versteld staan van het aanbod.

6. Leer hoe je solide teams kunt bouwen

Een ander heel belangrijk onderdeel van een succesvolle leider is het samenstellen van het juiste team. Begin met het ontwikkelen van die vaardigheden door te letten op en kennis te nemen van de sterke en zwakke punten van je collega's. Is het je al opgevallen wie wel (en niet) goed samen lijken te werken? En welke vaardigheden perfect op elkaar aansluiten? Door de persoonlijkheidsdynamiek te begrijpen en te zien hoe verschillende typen medewerkers samenwerken, kun je een sterk teamlid worden, ongeacht je werkelijke positie. Vergeet ten slotte niet dat de beste leidinggevenden ook nadenken over hun eigen zwakheden, en mensen met verschillende sterke punten zien als belangrijke bijdragers. Niet als een bedreiging.

7. Volg de gratis module van de maand op Travel College: Leiderschap en Persoonlijkheid

Wil je meer leren over leidinggeven en persoonlijkheid, volg dan snel de module van de maand oktober bij Travel College. Dit online leerplatform hebben we vorige week gelanceerd, speciaal voor alle medewerkers uit de reisbranche. Zij kunnen hier gratis e-learning cursussen, webinars en micro learnings volgen. Naast interessante softskills en vakinhoudelijke trainingen, bieden we ook een module van de maand aan. In de maand oktober is dat: Leiderschap en Persoonlijkheid. Deze cursus duurt 16 uur en geeft een inleiding over leidinggeven. Wat speelt er bij managers? En welke competenties zijn van belang? Een cursus vol interessante informatie die je helemaal gratis kunt volgen, waar en wanneer het jou uitkomt. Wacht niet te lang, want deze module is er alleen in de maand oktober. Registreer je dus snel op www.travelcollege.nl en stap in de wereld van leidinggeven.
 
Wil je je ook op andere vlakken ontwikkelen? Lees dan hier wat meer over Travel College, of registreer je direct gratis en snel op www.travelcollege.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.