Zeven tips voor een betere balans tussen werk en priv

05 feb 2020

Hoe is jouw balans tussen werk en priv? Heb je het gevoel dat hoe hard je ook werkt, je werk nooit af is? Ben jij 24/7 beschikbaar voor je werk en ben je aan het einde van de dag helemaal uitpgeput? Wellicht is deze balans dan wel helemaal verstoord. Heb je eigenlijk geen idee of je een goede werk/priv balans hebt? Check dan deze signalen.

  • Je werkt geregeld meer dan 10 uur per dag.
  • Hoe hard je ook werkt, het komt nooit af.
  • Je drinkt steeds meer koffie om de dag door te komen.
  • Aan het einde van de dag ben je doodmoe, zowel lichamelijk als geestelijk.
  • Als je wakker wordt, pak je meteen je telefoon om je zakelijke mails te checken.
  • Je werkt ’s avonds en in het weekend door.
  • Je collega’s stellen je ook vragen in de avond en het weekend, omdat ze weten dat je altijd bereikbaar bent.
  • Op zondag zie je al op tegen de nieuwe werkweek.
  • Je staat bekend als die vriend(in) die zomaar op het laatste moment kan afbellen omdat je het niet redt met werk.

Herken je het her en der? Dan is het tijd om wat me-time voor jezelf in te plannen. Dat lukt je misschien niet binnen een dag, maar alle beetjes helpen. Deze tips zorgen er in ieder geval voor dat je flinke stappen kunt zetten naar wat meer tijd voor jezelf.

1. Productiever in minder uur

Misschien denk je: als ik 10 uur op een dag werk, dan krijg ik veel meer gedaan. Maar uit onderzoek blijkt dus dat dit helemaal niet zo is. Hoe langer je namelijk werkt, hoe minder efficint en productief je bent. Dus: zet je computer om 17:30 uur uit, zodat je er morgen weer scherp tegenaan kan.

2. Zeg vaker nee

Hoor jij jezelf de hele dag door ‘ja’ zeggen op vragen of je dit of dat even kunt doen? Niet doen. Denk op dat moment aan deze zin: “Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat die zeer succesvolle mensen haast altijd ‘nee’ zeggen tegen alles.” Aldus Warren Buffet.

3. Bescherm jezelf tegen flexibele uren

Werken jullie op werk met flexibele uren? Dat klinkt natuurlijk heel goed, zeker in deze tijd wanneer je kinderen misschien niet altijd naar de opvang of school kunnen. Maar die uren moet je ook weer inhalen. Wat er vaak gebeurt, is dat je dan in de avond nog even je computer aanzet, waarbij je misschien langer blijft doorwerken dan je je had voorgenomen. Zorg dat je van tevoren inplant wanneer je cht stopt met werken.

4. Vraag hulp

Zit je wekelijks te ploeteren om een deadline te halen? Wie weet is het mogelijk om hierbij hulp van een collega te vragen, zodat je deze taak wl afkrijgt binnen je normale aantal uren.

5. Wees niet te perfectionistisch

Denk niet dat perfectionisten hun werk extra goed doen, want uit onderzoek blijkt dat die juist minder productief zijn. Ze blijven te lang hangen in een taak. Probeer je erbij neer te leggen dat je afgeleverde werk niet altijd een 10 hoeft te zijn, maar dat een 8 soms ook goed genoeg is. Zker wanneer je dat minder stress oplevert, en je er een betere balans tussen werk en priv door krijgt.

6. Stel grenzen rondom bereikbaarheid

Heb je het gevoel dat je 24/7 bereikbaar moet zijn? Omdat je samenwerkt met collega’s in andere tijdszones of omdat je manager graag tot 3 uur ’s nachts werkt? Doe jezelf dit alsjeblieft niet aan! Stel voor jezelf grenzen vast wanneer je bereikbaar wilt zijn, en reageer gewoon niet buiten die tijden om.

7. Realistisch tijd inplannen

Wees realistisch met de tijd die je voor taken inplant. Zou je iets in het meest gunstige geval binnen 2 uur kunnen doen, maar kost het je meestal 3 uur omdat je aandacht aan het eind van de dag verslapt? Trek er dan gewoon 3 uur voor uit. Ook omdat je misschien nog vragen tussendoor krijgt van een collega. Je kunt aan het einde van je werk beter wat tijd overhouden, dan dat je elke dag een uur langer aan het werk bent.

8. De belangrijkste tip…

Zet jezelf in je agenda, plan gewoon voldoende me-time in. Doe je dit niet, dan wordt je tijd vanzelf opgeslokt door andere bezigheden die je geen ontspanning geven. Neem je privleven even serieus als je werkleven. Dus: maak tijd vrij voor jezelf, en ga dan ook echt iets doen waar je blij van wordt!

Online training Time Management

Op ons online leerplatform Travel College hebben wij een korte cursus rondom Time Management beschikbaar. Dus heb jij moeite om je dagelijkse activiteiten efficint en realistisch in te plannen? Met deze cursus krijg je praktische handvatten om efficint met je tijd om te gaan. Zo werk jij een stuk sneller!

Travel College is gratis toegankelijk voor alle medewerkers in de reisbranche, neem snel een kijkje op www.travelcollege.nl. 

Bronnen: monsterboard.nltimemanagement.nlinspireertbeterondernemen.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.