Zo schrijf je een sollicitatiebrief in 6 simpele stappen

13 jun 2022

Je hebt een vacature gevonden die op je lijf geschreven is. Je CV ligt klaar, nu nog de sollicitatiebrief. Veel mensen zien hier een beetje tegenop, maar dat hoeft helemaal niet. Als je er stap voor stap doorheen loopt, gaat het veel makkelijker. Deze zes stappen leiden je naar een succesvolle sollicitatiebrief.

mateus-campos-felipe-fsgzm8n0hiy-unsplash.jpg

1. Val met de deur in huis en wees persoonlijk

Waarom reageer je op de vacature? Vertel waarom deze je zo aanspreekt en waarom de baan je op het lijf geschreven is. Wees hier te niet algemeen in, maar maak het persoonlijk met ervaringen die je eerder hebt opgedaan.

2. Analyseer de vacature

Analyseer de vacature nauwkeurig en kijk op welke punten jouw eigen ervaring het beste aansluit. Welke vereisten van het bedrijf wil je benadrukken? De punten die je kiest, moeten voor de positie het belangrijkst zijn, maar ook die specifieke voorbeelden en boeiende anekdotes over jouw eigen ervaring bevatten. Pas wel op dat je sollicitatiebrief in totaal het liefst maar één pagina lang is. Streef naar de helft van de vereisten van het bedrijf, maar houd het onder de vijf of zes in totaal. Stel dat je gegevens kopieert uit de vacature, check dan nogmaals of er geen fouten in staan.

3. Maak een tabel of alinea's die je kwalificaties benadrukken

Je kwalificaties kun je bijvoorbeeld overzichtelijk opsommen in een tabel met twee kolommen. Aan de linkerkant zet je de vereisten van het bedrijf en aan de rechterkant jouw overeenkomende kenmerken. Zorg dat hier duidelijke headers boven staan. Vind je het lastig om een tabel te maken? Zet ze dan gewoon in een alinea. Zorg dat je het document opslaat als pdf, zodat je opmaak er altijd goed uitziet als de lezer hem opent.

4. Benoem je ambities

Wat wil je graag leren in de nieuwe functie, en wat zijn je ambities? Waar wil je heen? Zo laat je meteen zien dat je leergierig en gemotiveerd bent. En dat je graag een stapje extra zet wanneer dat nodig is.

5. Zoek naar een specifieke werknemersnaam

Staat er geen specifieke naam in de vacature aan wie je je sollicitatiebrief kunt richten? Via Facebook, LinkedIn, Twitter en zelfs Instagram kun je mogelijk een naam vinden van een relevante medewerker. Wellicht heeft het bedrijf een profiel op LinkedIn, en kun je daar de werknemers bekijken. Kies niet zomaar een willekeurig persoon, maar zoek naar iemand op de HR-afdeling - bij voorkeur een manager. Zo weet je zeker dat je brief bij de juiste persoon terechtkomt. Kijk hierbij trouwens wel uit dat je niet teveel gaat stalken op LinkedIn, of pas je privacy-instellingen aan zodat andere mensen niet kunnen zien dat je hun profiel hebt bekeken. Je verbinden met het bedrijf is een goede manier om je zichtbaarheid te vergroten, maar je wilt waarschijnlijk niet dat ze zien dat je het volledige personeel hebt aangeklikt. Ken je iemand bij het bedrijf die je op de vacature heeft geattendeerd? Vermeld deze persoon dan aan het begin van je brief.

6. Check dubbel check

Lees je motivatiebrief hardop voor. Leest het lekker weg of ben je her en der aan het hakkelen? Zorg dat er een lekkere flow in je tekst zit. En nog belangrijker: dat er geen fouten in staan. Zeker als je nieuwe functie veel schriftelijke communicatie inhoudt, is foutief Nederlands zeer belangrijk.
 
Heb je de smaak te pakken en wil je graag meer tips over het schrijven van een sollicitatiebrief? Lees dan vooral ook even ons artikel over de do’s and don’ts.

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.