Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Zaken die je moet regelen bij ontslag

23 okt 2023

Verlies je je baan of dreig je die te verliezen? Wees dan goed voorbereid! Er zijn veel zaken waar je wellicht niet over nadenkt maar waar je pas achter komt als je er mee te maken krijgt.

support administratie klein 2.jpg

Heb je recht op een uitkering?

Wanneer je bij faillissement je ontslag krijgt, heb je recht op een uitkering. Er zijn echter wel zaken waar je goed op moet letten. Heb je met de vaststellingsovereenkomst die je hebt ontvangen en waar je voor moet tekenen wel recht op een WW-uitkering? In de vaststellingsovereenkomst worden onder andere de volgende zaken geregeld: uitbetaling van extra vergoedingen, bonussen, vrijstelling van werk, verduidelijking over het aantal vakantiedagen die openstaan, vervallen van concurrentiebeding en geheimhouding. Lees het voorstel goed door en laat het eventueel nakijken door een specialist zodat je zeker weet dat alles klopt.

Het is belangrijk dat de opzegtermijn in acht wordt genomen. Wijken jullie hiervan af, dan heeft dit gevolgen voor je WW-uitkering. Ook dien je beschikbaar te blijven voor werk tijdens je opzegtermijn. Als je je niet beschikbaar stelt, terwijl je wel kunt werken, kan dit gezien worden als werkweigering. Hiermee kan je jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen. In principe dien je tot het eind van je dienstverband je werkzaamheden uit te voeren, tenzij anders is overeengekomen in de vaststellingsovereenkomst.

Rechten en plichten WW-uitkering

Vanaf 1 week voor je eerste WW-dag kan je een WW-uitkering aanvragen, pas dan heeft het UWV de salarisgegevens van je werkgever ontvangen die zij nodig hebben om over je uitkering te beslissen. Tijdens je WW-uitkering heb je een aantal regels en plichten. Regels waar jij je onder andere aan moet houden zijn: informatie over jezelf en je gezin die je moet verstrekken, wijzigingen tijdig doorgeven, sollicitatieplicht, naar afspraken komen en meewerken aan onderzoeken. Het UWV controleert of jij je aan jouw plichten houdt. Hou jij je niet aan je plichten? Dan krijg je tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete. Als je te veel uitkering hebt ontvangen, moet je dat bedrag terugbetalen. Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

Bereid je voor op een lager inkomen

Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk vergissen veel mensen zich uiteindelijk toch vaak in wat ze aan kosten hebben en wat hun nieuwe inkomen wordt. Want waarschijnlijk krijg je na je ontslag te maken met een lager inkomen, zeker als je alleen een werkloosheidsuitkering krijgt. Maak daarom zo snel mogelijk een overzicht van je inkomsten en uitgaven en je buffer.

Een WW-uitkering is lager dan je normale salaris. De hoogte van je WW-uitkering is de eerste 2 maanden 75% van het dagloon. Na deze 2 maanden is de hoogte 70% van je dagloon. De hoogte en de duur van je uitkering wordt bepaald door het UWV en is op basis van verschillende factoren.

Hou rekening met een overbruggingsperiode
Wanneer je een WW-uitkering moet aanvragen, hou er dan rekening mee dat het enige tijd duurt voordat het UWV je uitkering heeft goedgekeurd. Daarnaast duurt het dan ook nog enige tijd voordat je daadwerkelijk de uitkering ontvangt. Het is dus verstandig om een buffer te hebben, zodat je in de tussentijd wel je rekeningen en boodschappen kunt blijven betalen.

Heb je recht op toeslagen?

Mogelijk heb je recht op (hogere) toeslagen van de overheid omdat je inkomen lager is als je werkloos bent. Controleer dit binnen zes weken na het verlies van je baan. Let op: je recht op kinderopvangtoeslag vervalt na 6 maanden vanaf de eerste dag dat je niet meer werkt. Je moet de toeslag zelf stopzetten.

Gevolgen voor je pensioen

Als je wordt ontslagen, stopt je pensioenopbouw bij je oude werkgever. Je krijgt van je pensioenuitvoerder een overzicht van je opgebouwde ouderdomspensioen. Hier blijf je recht op houden, ook al ga je ergens anders werken.
 
In sommige gevallen kan je je pensioenopbouw na je ontslag laten doorlopen door rechtstreeks te betalen aan je pensioenuitvoerder. Als je dit wilt, moet je hiervoor zelf contact opnemen met je pensioenuitvoerder. Die kan dan aangeven hoeveel dit kost. Vraag aan je pensioenuitvoerder ook wat de gevolgen zijn van je ontslag voor je nabestaandenpensioen. Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis? Dan loopt dat vaak nog even door zolang je WW krijgt. Stopt de WW, of heb je een andere baan? Dan vervalt het nabestaandenpensioen. Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoe dit in jouw geval zit.

Wil je voor jezelf beginnen?

Je kunt als je werkloos bent en in de WW zit ook een eigen bedrijf beginnen, of starten als zzp'er. Wat als je aan de slag wilt als zelfstandige? Dat is een grote stap. Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Wat je ambitie ook is kijk op www.kvk.nl op www.ondernemersplein.nl voor meer informatie over de start van je eigen bedrijf.

Laat je vooraf wel goed informeren over de gevolgen voor je uitkering en alle andere zaken die hierbij komen kijken. Je hebt hiervoor wel toestemming van het UWV nodig. Meld in je werkmap van het UWV dat je voor jezelf wil beginnen. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek wordt gekeken of het mogelijk is om een eigen bedrijf te starten.

Gaat het bedrijf waar je werkt reorganiseren? Lees dan het artikel 'Reorganisatie wat zijn de gevolgen'. Gaat het bedrijf failliet? Lees dan het artikel 'Faillissement en ontslag'.


Bron: uwv.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.