Werk jij in de reisbranche? Laat ons je wensen en behoeften weten als input voor onze workshops, meetings en Travel College. Vul de korte vragenlijst hier in.

8 manieren om de kunst van het loslaten onder de knie te krijgen

09 aug 2019

In deze tijden kan je te maken krijgen met vervelende dingen. Dit kunnen zakelijke dingen zijn zoals je baan verliezen of dreigen te verliezen maar ook priv dingen zoals een breuk in je relatie of de gezondheid van vrienden of familie. Je maakt je zorgen en weet niet wat je met al die problemen aan moet. Je wilt dingen loslaten maar weet niet hoe je dit moet doen.

Als mens zijn we vaak geneigd om dingen negatief in te zien, te blijven piekeren over zaken en in sommige gevallen dingen groter te maken dan dat ze zijn. Dingen loslaten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We zoeken de problemen vaak bij onszelf en kunnen daardoor de dingen niet goed meer relativeren. We blijven daarmee in het verleden hangen en kunnen dingen niet of moeilijk loslaten.

Het niet loslaten heeft uiteindelijk alleen invloed op jezelf als persoon, de energie die jij verbruikt om je vast te klampen aan deze negativiteit weerhoudt jou ervan om je eigen leven te leiden. Dit kost je alleen maar waardevolle energie die veel beter positief gebruikt kan worden.

Daarnaast helpt leren loslaten ook om stress tegen te gaan. Je probeert immers geen controle meer uit te oefenen. Je accepteert dingen veel meer zoals ze zijn. En het fijne is: Je voelt je beter, blijer en gelukkiger.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe dan? Wil jij de kunst van het loslaten onder de knie krijgen? We geven je 8 praktische tips hoe dat te doen.

1. Check eerst je aannames

Stel jezelf geregeld de vraag of jouw gedachten/aannames wel kloppen. Vooral als je in de piekermodus zit gaan je gedachten met je aan de haal en praat je jezelf nog dieper in de put. Om deze gedachten te stoppen, vraag je jezelf of de dingen die je denkt, welk echt kloppen en of ze te bewijzen zijn. Je kunt ook mensen in je omgeving vragen of zij denken dat jouw aannames kloppen. Want voor dat je het weet heb je dingen veel groter gemaakt dan ze zijn of blijken je aannames totaal niet waar te zijn en zit je dus voor niets te stressen en piekeren.

2. Probeer te omdenken

Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. Hoe werkt omdenken?
Omdenken is een denktechniek die bestaat uit twee stappen:

  • Maak van een probleem een feit.
    Je neemt een probleem, haalt daar af wat-er-zou-moeten-zijn en houdt dat-wat-er-is over. Ofwel de stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou meten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is).
  • Kijk naar nieuwe mogelijkheden.
    Je start met een feit, en kijkt wat je daar mee zou kunnen doen. Ofwel kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.

  • 3. Durf hulp of raad te vragen

    Sta je altijd voor anderen klaar? Dat is natuurlijk prima! Maar… vraag je ook anderen om hulp of raad als je omhoog zit of iets je dwars zit? Nee? Nou, wees stress en frustratie voor en durf ook eens om een wederdienst te vragen. Natuurlijk kan dat ook een troostende schouder, luisterend oor of een kopje thee zijn als je even in de put zit. Door even met iemand te klankborden of om hulp te vragen kan het een stuk gemakkelijker worden om los te laten.

    En… durf je niet te vragen? Dan is het goed om gewoon eens ‘nee’ te zeggen. Je hoeft immers niet als Atlas het lot van de hele wereld op je schouders te dragen en ook niet in iedere vacature te springen. Soms mag iemand best even zijn eigen “problemen” oplossen en hoef jij dat niet voor hem of haar te doen. Dat kan al een hoop stress en frustratie voorkomen, die je vervolgens niet los hoeft te laten.

    4. Stop met oude koeien uit de sloot halen

    Telkens weer die oude koeien uit de sloot halen, omdat je boos, verdrietig, gekwetst bent, heeft weinig zin. Wie of wat de oorzaak ook is. Het zorgt er alleen maar voor dat je in het verleden blijft hangen en je houdt zo continue die negatieve emoties vast en stress in stand. En laten we eerlijk zijn, het heeft totaal geen zin en je wordt er echt niet gelukkiger van. Je bereikt eerder het tegenovergestelde. Inderdaad, je voelt je nog ellendiger. Zonde van je tijd toch?

    Blijf dus niet steeds achterom kijken, maar haal eens je schouders op en laat die boosheid, verdriet en frustratie gaan. Gedane zaken nemen geen keer, dus bekijk het leven van de zonnige kant en leef in het hier en nu. En wil je toch piekeren? Gun jezelf dan 15 tot 30 piekerminuten op een dag en daarna klaar! Eventueel schrijf je het op, maak je van je papiertje een prop en gooi je deze symbolisch weg. Of bind het briefje aan een ballon and “let it float away”. Opgeruimd staat netjes!

    5. Hou wat meer rekening met jezelf

    In het verlengde van het vorige punt geldt dat het natuurlijk goed is om rekening te houden met anderen, maar jezelf wegcijferen is niet de oplossing. Wees daarom niet extra aardig, vriendelijk en behulpzaam om anderen te pleasen. Dat geeft onnodig veel stress. Je anders voordoen dan wie je echt bent, zorgt er immers voor dat je continu op je tenen loopt om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

    Kies liever voor het leren loslaten van de verwachtingen, die anderen van je hebben. Dat is minder stressvol, omdat je gewoon jezelf kunt zijn. Je zult merken dat je je een stuk vrijer voelt vanaf het moment dat je op niemand meer indruk hoeft te maken en jezelf accepteert zoals je bent. En heel eerlijk… het mooiste wat je kunt worden is jezelf!

    6. Verwacht minder van anderen

    ‘Het brein is n grote verwachtingsmachine,’ heeft de beroemde filosoof Daniel Dennett eens gezegd. En vaak verwachten we dingen van anderen die die ander helemaal niet eens weet. Denk eens na over wat jij allemaal verwacht van de mensen in je leven. En vraag jezelf eens af of die verwachtingen wel reel zijn en of je die verwachtingen ook wel eens uitgesproken hebt naar die personen.

    Hoe vaak winden mensen zich wel niet op over ‘likes’ op Facebook. ”Hij heeft dat bericht niet eens geliked!” of ”Nu liked zij dat bericht wel, maar mijn bericht niet!” Hieronder ligt een verwachting: als die persoon mij waardeert dan moet hij of zij mijn berichten liken. Of ik moet altijd contact met haar zoeken, maar zij zoekt nooit contact met hij. Hieronder ligt een verwachting dat de mate van contact zoeken in balans moet zijn. Maar waarom eigenlijk? En wat gebeurt er als je die verwachting loslaat? Precies, dan voorkom je een heleboel frustratie!

    Blijf dus dicht bij jezelf en doe dingen voor anderen omdat jij dat wilt, niet omdat je iets terug verwacht. En als je dan iets verwacht, maak dit dan expliciet duidelijk en vertel het diegene, zodat er geen verwarring ontstaat. Daarbij hoeft echt niet alles in balans te zijn. Je kunt de ander niet veranderen maar mezelf wel. Laat die verwachtingen dus los en hou het bij jezelf!

    7. Probeer regelmatig te ontstressen

    Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel. Dus voorkom dat spanningen zich van je meester maken door regelmatig te ontstressen. Het liefst dagelijks. Dat doe je door bijvoorbeeld te mediteren of door te zorgen voor afleiding of een uitlaatklep, zodat je jezelf gewoon lekker kunt laten gaan.
    Van mediteren wordt je rustiger, kun je dingen gemakkelijker van een afstand bekijken en krijg je meer inzicht in het onderliggende probleem. Al die zaken helpen om stress of frustratie te voorkomen.
    Van lachen, zingen en huilen tot dansen, sporten of spelen met je kids ontspan je meestal. En als je ontspant, maak je stofjes aan die stresshormonen bestrijden. En dat geeft je weer een heerlijk vrij en onbezorgd gevoel. Dus afleiding of een uitlaatklep zoeken, kunnen je helpen bij het leren loslaten van je spanningen en frustraties.

    8. Probeer dankbaar te zijn naar het heden!

    Tot nu toe heb je vooral aandacht gegeven aan het verleden, vervelende dingen die gebeurd zijn. Op het moment dat je je zorgen maakt zijn je gedachten voornamelijk negatief. Hoe je dit kunt veranderen? Zoek naar iets waar je dankbaar voor bent (het liefst meerdere dingen natuurlijk). Probeer je te focussen op wat er op dit moment gebeurt. Wat zie je? Kun je het waarderen? En kun je dankbaar zijn voor iets dat er NU is? Je zult zien dat als je focust op het positieve dat je veel makkelijker het negatieve kan loslaten, het zal je een stuk vrijheid geven.




    Bron: Huffington Post, Levenscode, changeofheart.nl, sochicken.nl, bodymindrelease.nl, omdenken.nl

    cta

    Niet gevonden wat je zocht?

    We helpen je graag verder

    Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.