Werk jij in de reisbranche? Laat ons je wensen en behoeften weten als input voor onze workshops, meetings en Travel College. Vul de korte vragenlijst hier in.

Tips om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - Deel 1

30 jan 2020

Vind jij het ook zo lastig om een beeld te vormen van alle mogelijkheden die je hebt na het afronden van je studie? Je bent niet de enige. Tijdens het Travel Talent Event, dat plaatsvond tijdens de vakantiebeurs 2020, gaven vier verschillende professionals uit de reiswereld tips over stappen die studenten kunnen ondernemen om zich alvast klaar te stomen voor de arbeidsmarkt
 
Saskia Griep (Better Places), Lorainne van Liere (Next Tourism Generation), Mark de Vos (Go Boony) en Ilse van Ipenburg (Dr-t Groep) hebben alle vier hun eigen weg bewandeld om te worden wie ze nu zijn. Ook zij hebben ervaren hoe je je als student nogal verdwaald kunt voelen als je, na al die jaren hard werken, dan eindelijk op de arbeidsmarkt terechtkomt. Er werd hen gevraagd wat zij studenten van nu zouden meegeven, en daar kwamen onderstaande adviezen uit.

1. Blijf nieuwsgierig naar ontwikkelingen in het toerisme

De reisbranche ontwikkelt zich razendsnel. Hoewel dit zorgt voor veel afwisseling en mogelijkheden, betekent dit ook dat je als werknemer van een reisbedrijf constant moet zorgen dat je up-to-date bent wat betreft de actuele trends. Volgens Lorainne van Liere (Next Travel Generation) en Saskia Griep (Better Places) is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn, je in te lezen in wat er op de markt gebeurt (bijvoorbeeld door online artikelen te lezen) en altijd door te blijven leren.

2. Bezoek toeristische evenementen, ga in gesprek en ontdek je drijfveren

Een goede manier om in te spelen op de bovengenoemde ontwikkelingen en tegelijkertijd een beeld te krijgen van hoe het eraan toe gaat in de toeristische sector, is het bezoeken van evenementen. Denk bijvoorbeeld aan de Vakantiebeurs of de Reiswerk Travel Challenge. Hier komen bedrijven uit de sector samen en bestaat ook de mogelijkheid om met medewerkers in gesprek te gaan. Op die manier kun jij als student informatie opdoen over de verschillende functies en mogelijkheden die er na je studie zijn. Daarnaast is dit ook een uitgelezen kans om te ontdekken wat jij leuk vindt, wat je drijfveer binnen het werken in de reisbranche is en wat dingen zijn die jou energie geven. Tegelijkertijd kun je aan hen laten zien wat jij in huis hebt.
 

3. Leef in het nu en ben bewust bezig met successen

Veel studenten zijn druk bezig met de toekomst: wat voor functie wil ik over 10 jaar hebben? Hoeveel ga ik verdienen? Wat zijn mijn doelen? Hoewel dit natuurlijk zaken zijn waar je af en toe bij stil moet staan, is het volgens Mark de Vos (Go Boony) veel belangrijker om in het nu te leven. Waar word je nu blij van? Niet te ver vooruitdenken, maar vooral bezig zijn met wat je vandaag en morgen gaat doen. Binnen zijn bedrijf beginnen ze bijvoorbeeld iedere ochtend met terugkijken op de successen van gisteren en na te denken over hoe we vandaag met deze successen verder gaan.

4. Stap uit je comfortzone en durf fouten te maken

Misschien wel het belangrijkste, maar ook het moeilijkste advies dat eigenlijk van alle vier de professionals kwam, is: stap buiten je comfortzone! Doe een keer iets waarvan je dacht dat je het nooit zou doen. Durf bijvoorbeeld op mensen af te stappen en met ze in gesprek te gaan, wie weet wat dat je brengt. Een goed voorbeeld hiervan is Ilse van Ipenburg (Dr-t Groep), die op het ANVR-congres buiten haar comfortzone stapte en in gesprek ging met Dr-t Groep over hun duurzaamheidsbeleid. Het onderwerp waar Ilse enorme interesse voor heeft.  Uiteindelijk heeft dit haar gebracht tot de functie die ze nu binnen het bedrijf heeft. Ook Lorainne van Liere (Next Tourism Generation) zegt: ‘'Soms moet je even net een stap buiten je comfortzone zetten om te ontdekken wat er echt bij je past en wat er niet bij je past.’' Wees daarnaast ook niet bang om risico’s te nemen en af en toe fouten te maken. Uiteindelijk zul je hier alleen maar van leren.
 
Weet jij ook niet precies wat je nou wilt gaan doen nadat je bent afgestudeerd? Hopelijk hebben we je met deze adviezen een beetje meer vertrouwen kunnen geven. Wie weet waar jij na het volgen van de tips uiteindelijk terechtkomt!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.