FAQ &
Contact
Op deze pagina vind je veelgestelde vragen. Grote kans dat je vraag daar bij staat. Niet? Neem dan even contact met ons op.

Veelgestelde vragen
Wekelijks krijgen we diverse vragen binnen. Hier vind je antwoord op de belangrijkste en meest gestelde vragen aan Reiswerk.
Filter
Mag mijn werkgever mijn contract tijdens mijn proeftijd opzeggen als ik ziek ben?
Ja, dit mag. Tijdens jouw proeftijd geldt het wettelijke opzegverbod niet. Opzeggen kan tijdens de proeftijd zelfs zonder opgaaf van redenen. Jouw werkgever moet dit dan wel schriftelijk mededelen.
Wanneer gaat mijn tijdelijke contract over naar een vast dienstverband?
De werkgever mag jouw tijdelijke arbeidscontract niet onbeperkt verlengen. In de volgende gevallen verandert een tijdelijke arbeidsovereenkomst automatisch in een vast dienstverband:
- Als je drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten hebt gehad, die direct of binnen zes maanden na elkaar zijn afgesloten, is je vierde contract een vast dienstverband.
- Als je tijdelijke arbeidsovereenkomsten samen langer dan 24 maanden duren (inclusief eventuele tussenpozen van maximaal 6 maanden), dan geldt de laatste overeenkomst als vast contract, zodra deze de 24 maanden overschrijdt.
- Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt en het duurt meer dan zes maanden voordat er een volgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt aangegaan, dan begint er een nieuwe reeks.
Let op (!): een uitzondering op het bovenstaande kan gelden als het seizoenswerk betreft. Zie hiervoor artikel 3 van de cao:
Ten aanzien van alle functies zoals opgenomen in bijlage 3 van de cao wordt de tussenpoos tussen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verkort tot ten hoogste drie maanden, wanneer:
- de functies als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden gedurende een periode van ten hoogste 9 maanden per jaar kunnen worden uitgeoefend.
- Het seizoenskarakter door middel van het voorvoegsel ‘seizoen’ in de schriftelijke arbeidsovereenkomst wordt opgenomen, aangevuld met een verwijzing naar bijlage 3.
Wanneer moet mijn werkgever laten weten of mijn tijdelijke contract wordt verlengd?
Als je met jouw werkgever een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer afsluit, dan geldt er een aanzegtermijn. De aanzegtermijn houdt in dat jouw werkgever, uiterlijk 1 maand voor het arbeidscontract eindigt, schriftelijk bij jou aangeeft of het contract na afloop wel of niet wordt voortgezet.
Laat jouw werkgever niet weten of jouw arbeidscontract wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij jou een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd. Houdt de werkgever zich wel aan de aanzegplicht, maar geeft hij het te laat aan? Dan is hij een evenredige vergoeding verschuldigd. Bijvoorbeeld: is de werkgever een week te laat, dan betekent dit een vergoeding van een week salaris.
Mag mijn tijdelijke contract worden opgezegd?
Een arbeidscontract voor bepaalde tijd mag voor de afgesproken datum tussentijds worden opgezegd. Dit kan alleen als je dit samen met jouw werkgever van tevoren schriftelijk hebt afgesproken. Wel geldt er dan een opzegtermijn.
Op basis van de cao reisbranche geldt er zowel voor de werkgever als voor de werknemer een opzegtermijn van twee maanden, zie de cao. Van deze termijn kan bij individuele arbeidsovereenkomst worden afgeweken waarbij de opzegtermijn niet korter kan zijn dan één maand.
Bouw ik vakantiedagen op als ik ziek ben?
Ja, een zieke medewerker bouwt altijd wettelijke vakantiedagen op over de gehele ziekteperiode. Als je op vakantie gaat tijdens ziekte, lever je daarvoor vakantiedagen in. De wet gaat er namelijk vanuit dat je tijdens de vakantie hersteld en zo het re-integratieproces bevordert.
Let op: je bent verplicht om tijdens het jaar waarin de vakantiedagen zijn verkregen of binnen zes maanden daarna, jouw wettelijke vakantiedagen op te maken. Anders zullen deze vervallen. Een uitzondering: als je buiten eigen schuld de vrije dagen niet op kan nemen, geldt de verjaringstermijn niet. Het advies is om dit geval met jouw werkgever te overleggen hoe hier mee om te gaan (Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt de verjaringstermijn van zes maanden niet: dit is vijf jaar).
Hoe wordt bepaald in welke functie ik kom te werken en welk loon hierbij hoort?
In de cao voor de reisbranche staat hierover het volgende:
Een medewerker wordt uitsluitend op grond van de door de medewerker te verrichten werkzaamheden ingedeeld in een functiegroep. De functiegroepen en de bepalingen over de daarbij behorende lonen zijn opgenomen in de bijlagen.
Wordt mijn loon doorbetaald als ik ziek ben?
Het antwoord hierop is ja. Als je arbeidsongeschikt bent wordt jouw loon gedurende een periode van 104 weken, oftewel 2 jaar, doorbetaald. In het eerste jaar ontvang je 100% van jouw loon. In het 2e jaar mag jouw werkgever jouw loon aanpassen naar 70% (van het loon dat je zou ontvangen wanneer je arbeidsgeschikt zou zijn geweest).
Je leest er meer over in de cao voor de reisbranche.
Hoe lang mag mijn proeftijd zijn?
Over proeftijden staat er in de huidige cao het volgende:
- Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van 6 maanden of korter mag geen proeftijd worden overeengekomen.
- Bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor van meer dan 6 maanden maar minder dan twee jaar, mag een proeftijd van één maand worden afgesproken.
- Bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten van 2 jaar of langer en bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd kan een proeftijd van maximaal twee maanden worden afgesproken.
- Bij een contract volgend op een daaraan voorafgaand contract, waarbij geen sprake is van functiewijziging, mag geen proeftijd worden overeengekomen.
Een overeengekomen proeftijd moet schriftelijk worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.
Zie ook de cao voor de reisbranche.
Volgens de cao heb ik recht op 24 vakantiedagen. Hoeveel uur is dit (bij parttime werk)?
De cao gaat uit van een 39-urige werkweek (dit is 7,8 uur per dag bij een vijfdaagse werkweek). Hierbij heb je recht op 24 vakantiedagen per jaar (bij een vijfdaagse werkweek is dat 187,2 uur in totaal).
Ben je 45 jaar of ouder en heb je een onafgebroken dienstverband van ten minste 5 volle jaren binnen de reisbranche? Dan geldt er voor jou een hoger aantal vakantiedagen (zie artikel 8.1b cao reisbranche).
Voor parttimers wordt de vakantie naar evenredigheid berekend. Bij een parttime functie van bijvoorbeeld 20 uur per week, heb je recht op 20/39 x 187,2 uur = 96 uur vakantie.
Wanneer heb ik recht op een loonsverhoging?
Over het recht op een loonsverhoging staat er in de cao reisbranche het volgende:
- De werkgever zal ieder kalenderjaar met iedere medewerker, in de salarisgroepen 2 t/m 8 die een lager salaris ontvangt dan het voor hem geldende schaalmaximum en zes maanden of langer in dienst is, een beoordelingsgesprek houden.
- Afhankelijk van het resultaat van het beoordelingsgesprek ontvangt de medewerker een loonsverhoging van ten minste 1% bij een beoordelingsresultaat van goed of hoger en van 0% bij een beoordelingsresultaat van matig of lager. Indien het beoordelingsgesprek in een kalenderjaar geen doorgang vindt, doordat de werkgever geen aantoonbaar initiatief daartoe neemt, dan wordt het beoordelingsresultaat beschouwd zijnde goed of hoger.
- De toe te kennen individuele loonsverhoging wordt berekend over het feitelijke salaris dat de medewerker ontvangt tot ten hoogste het voor hem geldende schaalmaximum. Indien de medewerker het voor hem geldende schaalmaximum heeft bereikt, heeft hij derhalve op basis van dit artikel geen recht op een loonsverhoging.
Tevens is in de nieuwe cao ingaande per 1 juli 2022 afgesproken dat alle medewerkers die een functie uitoefenen in één van de functiegroepen 2 t/m 8, zoals opgenomen in bijlage 1, recht hebben op een loonsverhoging over het feitelijk loon van 3% per 1 juli 2022 en nogmaals per 1 juli 2023.
Wat zijn erkende feestdagen? Ben ik verplicht om deze dagen te werken?
In artikel 10 van de cao reisbranche lees je wat de erkende feestdagen zijn. In de cao is vastgelegd dat het normale loon wordt doorbetaald op de dagen dat er niet gewerkt wordt. En dat werken op zon- en feestdagen in beginsel vrijwillig gebeurt.
Lukt het jouw werkgever niet om met vrijwilligers de bezetting rond te krijgen, dan kan hij jou verplichten om maximaal acht zon- en feestdagen per jaar te werken. Dit mag niet als jij aantoonbare gewetensbezwaren hebt. Werken op die acht zon- en feestdagen geldt niet als overwerk. Het wordt in de roosters meegenomen en telt mee voor de gemiddelde werkweek.
Wanneer heb ik recht op buitengewoon verlof?
Je hebt recht op buitengewoon verlof bij gebeurtenissen als een huwelijk, bevalling, huwelijksjubileum, overlijden, ziekenhuisopname, verhuizing en vervulling van een door de wet/overheid opgelegde persoonlijke verplichting (zie artikel 11: cao reisbranche).
Voorwaarde is dat je daadwerkelijk bij de gebeurtenis aanwezig bent en dat de gebeurtenis plaats vindt gedurende jouw gebruikelijke werktijd.
Hoe weet ik of de cao reisbranche voor mij geldt?
De cao geldt alleen voor bedrijven en medewerkers die zijn vertegenwoordigd door de partijen die de cao hebben afgesloten. Voor de cao voor de reisbranche betekent dit, dat de cao geldt voor de bedrijven die zijn aangesloten bij werkgeversorganisatie ANVR. Dus, is jouw werkgever aangesloten bij de ANVR, dan is de cao voor jou en jouw reisbedrijf van toepassing. Loop je stage in de reisbranche? Dan geldt de cao voor jou niet.
Let op: Als een cao algemeen verbindend wordt verklaard (door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), geldt de cao voor alle medewerkers die werkzaam zijn binnen de branche.
Moet ik vakantieuren opnemen bij dokters- of tandartsbezoek?
In de cao is hierover niets opgenomen. Ook de Wet Arbeid en Zorg kent geen regeling voor dokters- of tandartsbezoek. Deze wet stelt dat je als medewerker recht hebt op verlof met behoud van loon voor een korte tijd, wanneer je de arbeid niet kunt verrichten wegens (o.a.) 'zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden'.
Uitgangspunt is dat het doktersbezoek zoveel mogelijk buiten werktijd plaatsvindt. Werk je parttime, dan mag er van jou verwacht worden dat je zulke afspraken buiten werktijd regelt.
Als (incidenteel) dokters- of tandartsbezoek uitsluitend onder werktijd kan plaatsvinden, dan wordt hier in het algemeen verlof voor toegekend door werkgevers voor de noodzakelijke tijd. Dit met behoud van loon. Als je een vraag hierover hebt, kun je dit het beste direct met jouw werkgever bespreken.
Meer weten? Reiswerk schreef dit uitgebreide nieuwsbericht over dit thema!
Wat is de vergoeding voor overwerk?
Overwerk is geregeld in artikel 12 van de cao. Als je in opdracht van jouw werkgever de normale arbeidsduur moet overschrijden, dan spreek je van ovewerk.
Heb je een functie in functiegroep 2 t/m 5 (zie bijlage 1), dan heb je recht op een overwerkvergoeding. Jouw werkgever moet proberen te voorkomen dat het gemiddelde van 39 uur wordt overschreden. Dit wordt berekend over 26 aaneengesloten weken. Jouw werkgever mag jou niet verplichten meer te werken dan 47 uur per week. Voor de reisleider en reisbegeleider bedraagt het maximaal aantal verplichte te werken uren per week 56 uur.
Bij overwerk geldt een toeslag op het normale uurloon van 25%. De overwerktoeslag kan bovenop de toeslag voor bijzondere uren komen. Je kunt deze vergoeding geven in de vorm van vrije tijd of door uitbetaling. Een combinatie van beide is ook mogelijk. De voorkeur gaat vaak uit naar een verrekening in vrije tijd. In overleg met jou wordt dan bepaald wanneer de vrije tijd wordt opgenomen.
Heb ik recht op een reiskostenvergoeding?
Over een reiskostenvergoeding staat in de huidige cao voor de reisbranche niets vermeld. Dit betekent dat je hierover zelf afspraken moet maken met jouw werkgever. Deze afspraken kun je vervolgens laten vastleggen in jouw individuele arbeidsovereenkomst.
In 2019 schreven we dit nieuwsbericht over reiskostenvergoedingen.
Ik heb een vraag over de cao reisbranche. Waar kan ik terecht?
Stuur jouw vraag naar info@reiswerk.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Welke vergoeding krijg ik voor een bereikbaarheidsdienst?
In artikel 21 van de cao zijn afspraken gemaakt over de vergoeding die een medewerker krijgt voor een bereikbaarheidsdienst:
Per 1 juli 2022
- Voor een dienst die op een ingeroosterde werkdag valt (of op een dag die volgens een vast patroon als werkdag geldt): € 0,88 per uur.
- Voor een dienst die deels of geheel valt op een niet-ingeroosterde dag (of op een dag die volgens een vast patroon niet als werkdag geldt): € 2,06 per uur.
Per 1 juli 2023
- Voor een dienst die op een ingeroosterde werkdag valt (of op een dag die volgens een vast patroon als werkdag geldt): € 0,91 per uur.
- Voor een dienst die deels of geheel valt op een niet-ingeroosterde dag (of op een dag die volgens een vast patroon niet als werkdag geldt): € 2,12 per uur.
Bij een collectieve loonsverhoging zullen deze vergoedingen per ingangsdatum ook met hetzelfde overeengekomen percentage stijgen.
Waar kan ik terecht met vragen over mijn pensioen?
Voor vragen over pensioenen verwijzen we je graag naar de website van PGB. Je kan PGB ook direct mailen of je kan bellen naar 020-5418300.
Waarom is er geen onderscheid meer tussen werkdagen en zaterdagen?
Daar waar het gaat om de 35% en de andere toeslagen voor bijzondere uren, die zijn deze inderdaad gelijkgetrokken, bovendien geldt maandag t/m zaterdag als reguliere werkdag (van 7.00 en 20.00 uur). Daarbuiten geldt een toeslag voor bijzondere uren. Echter voor de bereikbaarheidsdienst is er wel verschil als je kijkt naar de omschrijving van de twee verschillende regimes. Dus deze gelijktrekking geldt niet bij de bereikbaarheidsdienst maar wel bij de toeslagen waarbij de zaterdagen als reguliere dag erbij is getrokken.
Wat heb ik aan het sociale fonds als werknemer?
Heel veel mooie initiatieven op het gebied van ontwikkeling, maar ook bij ontslag. Ook juist tijdens corona, b.v. na ontslag. Ook is er begeleiding van werk naar werk mogelijk. Het sociale fonds heeft een mooi samenwerkingsverband met werkgevers en vakbonden. Veel opleidingsmogelijkheden, travel college; allerlei cursussen te volgen.