10 vaardigheden die jou hl succesvol zullen maken

succes.jpg

Hoe word je nou cht succesvol? Sommigen zeggen dat het door geluk komt, anderen dat je het alleen bereikt door keihard te werken. Uiteindelijk is het een combinatie van beide, plus een paar extra ingredinten. Toch kan het definiren van succes lastig zijn omdat het zo subjectief is. Want wat is dat nou eigenlijk, succes? De een vindt dat je succesvol bent als je een paar ton per jaar verdient. Anderen zien succes als een mooi leven met elk jaar een avontuurlijke, verre reis. En weer anderen zien de perfecte werk/priv balans als een succesvol bestaan. Wat je definitie van succes ook is, deze 10 vaardigheden kunnen je helpen om het sneller te bereiken.

1. Stop met het herhalen van negatieve gedachten

Hoe meer negatieve gedachten er in je hoofd spelen, hoe meer je oefent met het voelen van die emotie - en hoe meer je het gelooft. Je zult eerder gaan denken dat je niet goed of getalenteerd genoeg bent, en daardoor niet snel succesvol worden. Probeer je fouten uit het verleden te herinneren als leermoment, die je nodig hebt voor groei.

2. Bouw aan een positieve omgeving voor jezelf

Succes is k afhankelijk van je omgeving. Waar je werkt en het grootste deel van je tijd doorbrengt, heeft een enorme impact op wat je bereikt en hoe je je erover voelt. De juiste omgeving zal helpen om je meer betrokken en enthousiast over je werk te krijgen. Een negatieve omgeving zal de vreugde en inspiratie juist volledig uit je zuigen. Hetzelfde geldt trouwens voor je huis. Misschien zelfs nog wel meer, omdat daar je basis is en de plek om je batterij weer op te laden. Zorg dus dat je huis helemaal als thuis voelt, zodat je daar de ontspanning vindt die je nodig hebt.

3. De waarom-vraag

Met die vraag begint het allemaal. Je moet weten waarm je iets wilt bereiken om te slagen op de lange termijn. Soms is het niet meteen duidelijk en moet je je nieuwsgierigheid volgen om het te vinden. Ook dat is goed. Maar als je alleen maar voor de euro’s gaat, of graag als succesvol gezien wilt worden, dan zul je nooit de reden vinden waarom je succesvol wilt zijn. Je ‘waarom’ is je inspiratie en je grotere doel. Het is wat je blijft drijven, zelfs als alles uit elkaar lijkt te vallen. Er wordt ook weleens gezegd: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.”

4. Luister naar je gevoel, en controleer dit met je verstand

Meestal weten we het juiste antwoord allang voordat we er echt over na gaan denken. We kunnen het namelijk gewoon voelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je alleen op basis van je emoties beslissingen moet nemen. Wat het wel betekent, is dat je je gevoel ook een stem mag geven. Het blijkt overigens dat je rationele geest ook in je buikgevoel speelt. Je intutie is gebaseerd op je eerdere ervaringen. Het beste wat je kunt doen, is te vertrouwen op je buikgevoel - maar controleer het vervolgens wel nog even met je gezonde verstand. 

5. Visualiseer je succes

Visualisatieprincipes hebben bewezen in alles te werken, van professionele topsport tot in het bedrijfsleven. Degenen die bovenaan hun vakgebied staan, gebruiken deze techniek al heel lang. Hoe duidelijker je beeld is wat je wilt bereiken, hoe gemakkelijker het is om een nieuwe vaardigheid of gewoonte aan te leren. Het visualiseren van jezelf hoe je het leven wilt leiden dat je wenst, en het doen van de dingen die je wilt doen, is een sleutel tot je succes. Dat wil niet zeggen dat je al je tijd thuis moet doorbrengen met hopen en wensen. Het betekent gewoon dat je je visie stevig in het vizier moet houden, en daar vervolgens voor moet gaan.

6. Doorzetten

Iedereen kan over succes praten. Wat moeilijker is, is dag in dag uit hiervoor te gaan. Om succesvol te worden, moet je eerst de nodige vaardigheden beheersen. En je moet ook fundamenteel geloven in wat je doet. Je moet je doel kennen en doorgaan met je kernovertuigingen en waarden. Zeg wat je gaat doen, volg het en geloof het vooral. Blijf je eigen koers volgen, dan zul je je doelen eerder bereiken. 

7. Effectief communiceren

Soft skills zijn vaak de grootste onderscheidende factoren tussen mensen die succesvol willen zijn en degenen die het ook echt zijn. Effectieve communicatie is zo’n vaardigheid. Het is iets dat de praktijk vereist. Hierbij moet je niet alleen anderen begrijpen, maar ook jezelf. Wat wil je nu precies overbrengen? Herken ook wanneer je gefrustreerd raakt en weet hoe je je negatieve emoties kunt managen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te begrijpen wanneer het gepast is om constructieve feedback te geven en wanneer het beter is om woorden voor later te bewaren. Communicatie is een kunst en het kost tijd om dat goed onder de knie te krijgen. 

8. Stop nooit met optimaliseren

Een deel van het ‘succesproces’ is blijven optimaliseren en leren hoe je je middelen in de loop van de tijd optimaal kunt gebruiken. Zodra je stopt met verbeteren, werk je niet meer aan succes. In het beste geval blijf je stilstaan. Het proces van ontwikkelen, bouwen en reconstrueren maakt deel uit van a journey that never ends. Het is een vaardigheid om voortdurend te zoeken naar manieren om te verbeteren. En net als al het andere geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Blijf nieuwe strategien testen en samenwerken aan verschillende methodieken. Pioniers zijn degenen die de grenzen verleggen en hun eigen weg banen in het leven.

9. Stel vragen, steeds maar weer

Je moet nooit stoppen met leren. We leren onder andere door vragen te stellen: hoe meer vragen, hoe beter de antwoorden zijn die we krijgen. Een onderdeel van succesvol worden is dus de tijd nemen om anderen om raad te vragen. Die mensen zijn meestal ouder dan jij en hebben soms al bereikt wat jij wilt bereiken. Het stellen van vragen heeft enorm veel waarde.

10. Eindig elke dag met reflectie

Het is gemakkelijk om in de ratrace van het leven door te gaan, zonder af en toe stil te staan bij wat je doet en wilt doen. Maar als je duurzaam succes wilt hebben, dan is het raadzaam om aan het einde van elke dag de tijd te nemen om na te denken. Al is het maar vijf minuten om te evalueren wat er goed ging en wat niet. Zo raak je bewust van de problemen en gebreken die je moet aanpakken. Reflectie, of het nu dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks is, is een belangrijk onderdeel van het blijven verbeteren en verfijnen in de loop van de tijd. Op die manier kun je slimmere beslissingen nemen over waar je heen wilt.
 
Ben je al op de goede weg naar succes? Mocht je je soft skills willen verbeteren, zoals bijvoorbeeld effectief communiceren, kijk dan even op www.travelcollege.nl. Dit is een online leerplatform met interessante en uiteenlopende cursussen, webinars en microlearnings. Gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Zoals punt 9 al aangaf: stop nooit met leren!
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.