Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

10 voordelen van thuiswerken

19 mrt 2020

Nieuwsbrief TC Mei Nr 4 Lerende organisatie.jpg

Vanwege het oplopen van het aantal besmettingen van het coronavirus COVID-19, werk je zeer waarschijnlijk weer thuis. En helaas weten we ook dit keer niet voor hoelang. Sommige mensen lopen na een week al tegen de muren op van wanhoop. Gemis van een dynamische sfeer op kantoor, het praatje bij het koffiezetapparaat en de mogelijkheid om eenvoudig te overleggen. Maar thuiswerken heeft ook voordelen! En om de moed erin te houden, hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet!
 

Je bent vrijer in de indeling van je dag

Was je vroeg wakker en is je werk daarom al om half 4 klaar? Prima! Thuis zijn er geen lollige collega’s die je verwijten ‘de middag vrij te nemen’. Je kunt je dag indelen zoals jij het wil en dus werken wanneer het jou het beste uitkomt of wanneer jij het productiefst bent.  
 

Brainstorm ook eens met je huisgenoot/partner/puberzoon

De kennis van collega’s uit je vakgebied is natuurlijk heel waardevol. Maar leg je vragen ook eens voor aan je huisgenoot/partner/puberzoon nu je collega’s niet binnen handbereik zijn. Deze huisgenoten denken niet binnen de kaders van jouw vakgebied en komen daarom misschien wel met verrassende inzichten waar jij en je collega’s nooit op gekomen waren.
 

De powernap behoort tot de mogelijkheden

Na de lunch in het bedrijfsrestaurant zuchten collega’s vaak dat ze nog wel een dutje kunnen gebruiken. Helaas kan de bureaustoel op kantoor meestal niet in ligstand. Thuis heb je de bank en het bed ter beschikking en kijkt er niemand raar op als je even gaat liggen. Onderzoek toont aan dat een powernap goed werkt voor je alertheid, creativiteit en stressniveau. Ook geeft het je geheugen een boost. Hoe lang je het beste kunt dutten, is per persoon verschillend. In het algemeen wordt 5 tot 30 minuten aangeraden en wordt het afgeraden nog na 3 uur ’s middags een dutje te doen.
 

Geen reistijd

Filerijden is niet aan de orde bij thuiswerken en ook treinreizen hoeft nu tijdelijk niet. Dat levert voor velen toch al gauw een uur of wat winst op. Dus kun je wat langer blijven liggen in de ochtend en aan het einde van de dag buiten een wandeling maken. En voor de luchtkwaliteit kan het ook geen kwaad.
 

Een klusje hier en daar

Wanneer je de hele dag thuis aan het werken bent, is het belangrijk om ook af en toe de benen te strekken. Als je dan een wasje ophangt, of de vaatwasser in- of uitruimt heb je meteen een klusje afgevinkt. Menig huis wordt zelfs schoner van al dat thuiswerken.
 

Tijd voor dingen die blijven liggen

In het algemeen word je tijdens het thuiswerken minder benvloed door de waan van de dag en kom je eerder in een toestand van focus. Daarnaast blijken vergaderingen van een uur ineens terug te brengen naar een kwartier. Nu heb je eindelijk tijd om die grote klus op te pakken, die al zo lang op de plank ligt. Of om de jungle van mappen op je computer eens op te schonen. Disclaimer: wanneer je kinderen thuis hebt, geldt dit waarschijnlijk in mindere mate voor jou.
 

Je eigen kantoor = je eigen regels

Bijna alle artikelen met thuiswerktips melden dat het goed is je werkroutine aan te houden en ’s ochtends te douchen en je aan te kleden. Maar mocht je daar geen zin in hebben, dan staat het je nu natuurlijk vrij om je werk te doen in een pyjama of joggingpak. Ook hoef je geen rekening met collega’s te houden als je de muziek aan wil hebben of een toastje met schimmelkaas wil eten. Denk wel even aan je huisgenoot, mocht je die hebben.
 

Betere koffie

Er is voor zover hier bekend geen onderzoek naar gedaan, maar alles wijst erop dat de koffie thuis beter smaakt dan op het werk. Ook niet onbelangrijk!
 

Quality time met je huisdier

Misschien sta jij al te springen om terug te gaan naar kantoor, van je huisdier mag het waarschijnlijk nog wel even duren. Die geniet van alle extra aandacht en uitlaatrondjes. Het heeft ook wel iets, een kat naast je beeldscherm.
 

Je helpt mee aan de bestrijding van het coronavirus

Het belangrijkste voordeel van thuiswerken op dit moment: je draagt bij aan de bestrijding van het coronavirus.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.