12 tips om lles uit je arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandeling te halen

Je sollicitatiegesprek ging hartstikke goed en je toekomstige werkgever is zo enthousiast dat je bent uitgenodigd om het over je arbeidsvoorwaarden en salaris te hebben. Die nieuwe baan komt nu wel heel dichtbij! Hoe graag je deze ook wilt veroveren, kijk uit dat je straks niet een t flinke scheut water bij de wijn doet. Blijf scherp. En vooral bij wat jij belangrijk vindt. Voor je het weet zeg je overal ja op, en bekruipt je over een paar maanden toch het gevoel dat je niet helemaal gewaardeerd wordt qua wat je voor je harde werken terugkrijgt. En dat is voor beide partijen geen goede start. Bedenk dus van tevoren goed wat jouw wensen zijn, ook op het gebied van vakantiedagen, pensioen en reiskosten. We geven je 12 tips om eruit te halen wat erin zit!
 

1. Leg je wensen uit

Je hebt helemaal in je hoofd wat je graag wilt. Naast een mooi salaris, wil je bijvoorbeeld ook een dag thuis werken. Zorg bij het uitspreken van je wensen, dat je direct uitlegt hoe dit een positieve uitwerking op je werk zal hebben. Zo heb je meer kans om je toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat deze wens meer dan redelijk is.
 

2. Het is geen wedstrijd

Je bent vol goede moed onderweg naar je gesprek. Je bent klaar voor de strijd! Maar wacht even, kijk uit dat je niet met zo’n houding het gesprek in stapt, want daar wordt de sfeer niet beter van. Als je niet oplet, zit je straks nog in een vijandige interactie en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt met je toekomstige werkgever. Probeer dus steeds op zoek te gaan naar een win-win situatie. Focus je dus ook op de wensen van je gesprekspartner, zodat jullie beide tevreden zijn.
 

3. Onverwachte, directe vragen

Krijg je een totaal onverwachte vraag die je even niet aan zag komen? Eentje die bijvoorbeeld heel direct is: ‘Hoe graag wil je de baan eigenlijk?’ Dit komt op jou misschien over als zijnde dat je dan maar genoegen moet nemen met minder salaris en voorwaarden. Maar de vraag hoeft helemaal niet bedoeld te zijn om je in een hoek te drijven. Het komt misschien wel voort uit pure nieuwsgierigheid van je gesprekspartner. Laat je dus niet uit het veld slaan door onverwachte vragen, die een andere intentie hebben dan jij denkt.
 

4. Start zelf met je wensen

Zorg ervoor dat jij start met de onderhandelingen. Leg meteen op tafel wat jouw wensen zijn qua salaris en voorwaarden. En zet hoog in, zodat je altijd nog ruimte hebt om lager uit te komen. Niet t hoog natuurlijk, want dan krijgt de ander misschien meteen de indruk dat jullie er toch niet uit zullen komen. Waarom als eerste starten? Omdat het veel moeilijker is om het aanbod van je toekomstige werkgever omhoog te krijgen. Bedenk van tevoren ook heel goed wat je ondergrens is.
 

5. Switchen tussen salaris en voorwaarden

Loopt het gesprek vast rondom je salaris? Switch dan naar de voorwaarden. Dan kun je vanuit daar weer terug onderhandelen naar je salaris.
 

6. Secundaire arbeidsvoorwaarden: die hebben meer waarde dan je denkt

Het is helemaal niet zo gek als je vooral gefocust bent op je salaris. Want je moet natuurlijk wel goed kunnen rondkomen, en het liefst wat overhouden voor een mooie reis. Maar verkijk je niet op de positieve financile bijdrage van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals gratis kinderopvang, een auto van de zaak of een sportabonnement.
 

7. Het minimumloon checken

Begin je met je eerste baan in de reiswereld? Check dan of het aangeboden bedrag wel het minimumloon is. En bekijk meteen even de cao voor de reisbranche.
 

8. Vakantiedagen

Uiteraard heb je recht op vakantiedagen. Volgens de cao reisbranche heb je jaarlijks recht op 24 vakantiedagen. Maar wie weet kun je wel onderhandelen dat je je overuren ook krijgt uitbetaald in vrije dagen. Wil je meer weten over vakantiedagen? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen hierover.
 

9. Reiskostenvergoeding

Reiskostenvergoeding is niet opgenomen in de cao reisbranche. Dit betekent dat je hier dus zelf afspraken over moet gaan maken met je toekomstige werkgever. Wil je met eigen vervoer naar je werk gaan, dan kan jouw werkgever maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden, zonder dat je hierover belasting moet betalen. Daarboven geldt het namelijk als loon. In dit artikel vertellen we je meer over reiskostenvergoeding in de reisbranche.


10. Leaseauto van de zaak

Bij het horen van deze voorwaarde zie je jezelf al meteen rijden in die gloednieuwe auto. Maar ga van tevoren even goed na of je dit wel echt wilt. Het kan namelijk zijn dat je in dit geval meer moet betalen dan dat je in je eigen auto naar het werk zou rijden. Je kunt ook zeggen geen leaseauto te willen, maar wel een kilometervergoeding voor woon- werkverkeer. Maak de balans op qua kosten aan een eigen auto met reiskostenvergoeding, en de kosten voor een leaseauto.
 

11. Pensioen

Klinkt nog ver weg, maar heb je gevraagd wat de pensioenregeling inhoud? 
 

12. Concurrentiebeding

Het kan zomaar zijn dat je toekomstige werkgever een concurrentiebeding in het contract wilt opnemen. Denk er goed over na of je hiermee akkoord wilt gaan, want dat kan gevolgen hebben voor je verdere loopbaan. Lees hier meer over wanneer het geldt en welke afspraken je hierin maakt.
 
Zijn jullie overeengekomen tot een mooi salaris en goede arbeidsvoorwaarden? Gefeliciteerd! Bekijk trouwens wel even of deze goed in het contract vermeld staan. Je kunt het allemaal maar beter zwart op wit hebben.

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.