Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

12 tips om alles uit je arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandeling te halen

01 sep 2022

Je sollicitatiegesprek ging hartstikke goed en je toekomstige werkgever is enthousiast. Nu komt het gesprek over je arbeidsvoorwaarden en het salaris. Hoe haal je hier alles uit?

1080151196 origineel 2.jpg

Die nieuwe baan komt nu wel heel dichtbij! Het liefst onderteken je nu meteen het contract maar, doe je niet te veel water bij de wijn? Voor je het weet zeg je in je enthousiasme overal 'ja' op, en bekruipt je over een paar maanden toch het gevoel dat je niet helemaal gewaardeerd wordt voor je harde werken. Dat is voor beide partijen geen goede start. Bedenk dus van tevoren goed wat jouw wensen zijn, ook op het gebied van vakantiedagen, pensioen en reiskosten, blijf scherp en luister aandachtig. We geven je 12 tips om er alles uit te halen wat erin zit!
 

1. Leg je wensen uit

Je hebt precies in je hoofd wat je graag wilt. Naast een goed salaris, wil je bijvoorbeeld ook thuiswerken. Zorg bij het uitspreken van je wensen dat je direct uitlegt hoe dit een positieve uitwerking op je werk zal hebben. Zo heb je meer kans om je toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat deze wens meer dan redelijk is.
 

2. Het is geen wedstrijd

Je bent vol goede moed onderweg naar het arbeidsvoorwaardengesprek en klaar voor de strijd! Maar deze houding heeft wellicht geen goede impact op de sfeer. Zorg ervoor dat je niet in een vijandige interactie terecht komt met je toekomstige werkgever. Probeer steeds op zoek te gaan naar een win-win situatie. Focus je óók op de wensen van je gesprekspartner, zodat jullie beide tevreden zijn.
 

3. Onverwachte, directe vragen

Krijg je een totaal onverwachte vraag die je even niet aan zag komen? Een hele directe vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe graag wil je de baan eigenlijk?’ Misschien komt dit op je over alsof je genoegen moet nemen met minder salaris en voorwaarden maar de vraag hoeft niet bedoeld te zijn om je in een hoek te drijven. Het komt misschien wel voort uit pure nieuwsgierigheid van je gesprekspartner. Laat je dus niet uit het veld slaan door onverwachte vragen, die wellicht een andere intentie hebben dan jij denkt.
 

4. Start zelf met je wensen

Zorg ervoor dat jij start met de onderhandelingen. Leg meteen op tafel wat jouw wensen zijn qua salaris en voorwaarden. Zet hoog in, zodat je altijd nog ruimte hebt om lager uit te komen. Niet té hoog natuurlijk, want dan krijgt de ander misschien meteen de indruk dat jullie er niet uit zullen komen. Waarom als eerste starten? Omdat het veel moeilijker is om het aanbod van je toekomstige werkgever omhoog te krijgen. Bedenk wel van tevoren ook heel goed wat je ondergrens is.
 

5. Switchen tussen salaris en voorwaarden

Loopt het gesprek vast rondom je salaris? Switch dan naar de voorwaarden. Dan kun je vanuit daar weer terug refereren naar je salaris.
 

6. Secundaire arbeidsvoorwaarden: meer waarde dan je denkt

Het is niet gek als je vooral gefocust bent op je salaris. Want je moet natuurlijk goed kunnen rondkomen en het liefst wat overhouden voor een mooie reis. Maar verkijk je niet op de positieve financiële bijdrage van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals extra vakantiedagen, gratis kinderopvang, een auto van de zaak of een sportabonnement.
 

7. Het minimumloon checken

Begin je met je eerste baan in de reiswereld? Check dan of het aangeboden bedrag wel het minimumloon is. En bekijk wat er vastgelged in de cao voor de reisbranche.
 

8. Vakantiedagen

Uiteraard heb je recht op vakantiedagen. Volgens de cao reisbranche heb je jaarlijks recht op 24 vakantiedagen. Maar wie weet kun je wel onderhandelen dat je je overuren ook krijgt uitbetaald in vrije dagen. Wil je meer weten over vakantiedagen? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen hierover.
 

9. Reiskostenvergoeding

Reiskostenvergoeding is niet opgenomen in de cao reisbranche. Dit betekent dat je hier dus zelf afspraken over moet gaan maken met je toekomstige werkgever. Wil je met eigen vervoer naar je werk gaan, dan kan jouw werkgever maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden, zonder dat je hierover belasting moet betalen. Daarboven geldt het namelijk als loon. In dit artikel vertellen we je meer over reiskostenvergoeding in de reisbranche.


10. Leaseauto van de zaak

Bij het horen van deze voorwaarde zie je jezelf al meteen rijden in die gloednieuwe auto. Maar ga van tevoren even goed na of je dit wel echt wilt. Het kan namelijk zijn een privé auto goedkoper is in sommige gevallen. Je kunt ook er ook voor kiezen om geen leaseauto te nemen maar wel een kilometervergoeding voor woon- werkverkeer. Maak de balans op qua kosten aan een eigen auto met reiskostenvergoeding, en de kosten voor een leaseauto.
 

11. Pensioen

Klinkt nog ver weg, maar heb je gevraagd wat de pensioenregeling inhoud? 
 

12. Concurrentiebeding

Het kan zomaar zijn dat je toekomstige werkgever een concurrentiebeding in het contract wilt opnemen. Denk er goed over na of je hiermee akkoord wilt gaan, want dat kan gevolgen hebben voor je verdere loopbaan. 
 
Zijn jullie overeengekomen tot een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden? Gefeliciteerd! Bekijk wel even of deze goed in het contract vermeld staan. Je kunt het allemaal maar beter zwart op wit hebben.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.