21 tips om gelukkig(er) te worden op de werkvloer

Waar de een blij wordt van een goed salaris, wordt de ander dat juist door leuke collega’s. Werkgevers vinden gelukkige medewerkers maar wt belangrijk, want ze zijn geliefd en tot 12% productiever. Hoe vrolijk voel jij je gedurende de werkdag? We hebben 21 tips voor je om (nog) gelukkiger te worden op de werkvloer.

1. Beloon jezelf

Zit je je door je to-do’s heen te worstelen? Stel jezelf dan een beloning in het vooruitzicht. Denk in de trant van: "Als ik deze brochure van a tot z heb gecheckt, dan mag ik een brownie", of "Als ik dit project vr 17:00 uur heb afgerond, kan ik de hele avond naar die ene serie kijken.”
 

2. Fleur je bureau op

Echt, het schijnt te werken. Want je wordt blijer en creatiever als je naar een bloem kijkt, en je krijgt er ook nog eens meer energie van. Dus op naar de bloemenkraam.
 

3. Maak een playlist voor op je werk

Muziek kan je humeur (en productiviteit) aanzienlijk verbeteren wanneer je een slechte dag hebt. Verzamel wat van je favoriete nummers, koptelefoon op en afspelen die lijst.
 

4. En filmpje maar

Als je geen puf meer hebt, ga dan naar YouTube (heel eventjes maar) en bekijk een video over je droombestemming. Of zet een grappig filmpje aan met een kat, helpt ook altijd.
 

5. Adem in, adem uit

Mediteren is misschien een beetje een modewoord, maar dat betekent niet dat het niet helpt. Het zorgt namelijk echt voor mentale en emotionele verbeteringen. Sluit je dus even af voor de buitenwereld, stel een timer in voor vijf of tien minuten, sluit je ogen en adem in adem uit.
 

6. Loop een blokje om

Helemaal als de zon schijnt, voor een extra boost voor je humeur. Verschillende studies wijzen uit dat wandelen niet alleen fysiek goed voor je is, maar ook je humeur verbetert. Heb je een meeting met een collega? Ga dan samen een stuk lopen.
 

7. Drink water

Daar word je gelukkig van! En het verbetert ook nog eens je concentratie. Pak het grootste glas uit de kast en vul hem regelmatig bij.
 

8. Gewoon glimlachen

Want dat geeft je een gelukkiger gevoel, zo simpel is ‘t. Onderzoek heeft aangetoond dat glimlachen, of het nu natuurlijk of geforceerd is, ervoor zorgt dat je hersenen die fysieke reactie als positief interpreteren. Dus pers er een glimlach uit terwijl je dat rapport zit te typen, en je zult je er misschien nt even wat blijer door voelen.
 

9. Sporten voordat je werkdag begint

Sla die kop koffie over en ga snel nog even sporten voordat je naar je werk gaat, want dat verbetert je energie gedurende de hele dag. En meer energie betekent meer productiviteit. En daarmee ook een beter humeur.
 

10. Help een collega

Onderzoek blijft aantonen dat altrusme - het helpen van anderen - ons gelukkiger maakt. Wanneer je prioriteit geeft aan het helpen van een collega in nood, dan krijg je meer zelfvoldoening. Dus help je collega 10 minuten uit de brand met dat moeilijke project, en je voelt het effect de hele dag.
 

11. Noem drie dingen…

Wat ging er vandaag goed, en waar ben je dankbaar voor? Kies er drie en sta daar eventjes bij stil. Je voelt je meteen blijer.
 

12. Plan 20 minuten in voor persoonlijke taken

Denk aan het maken van een reservering bij een restaurant of het zoeken naar een cadeautje voor de verjaardag van een vriendin. Persoonlijke verantwoordelijkheden kosten namelijk ook tijd, en kunnen aan je gaan knagen. Door wat persoonlijke tijd te reserveren, voel je je meer op je gemak en gelukkiger op kantoor.
 

13. Denk aan je waarde

Als je uitgeput bent, vraag je je weleens af waarom je doet wat je doet. Neem de tijd om een stapje terug te doen en na te denken over eerdere projecten en prestaties waar je trots op bent, en hoe deze het bedrijf op een positieve manier hebben veranderd. Stel vervolgens een nieuwe reeks doelen op waar je enthousiast van wordt. Je moet altijd een doel hebben om gemotiveerd te blijven.
 

14. Inspanningen in plaats van prestaties

Probeer er een gewoonte van te maken om je te concentreren op kwaliteit boven kwantiteit. Onthoud wat je hebt gedaan, concentreer je op de kleine overwinningen en weet dat de grotere prestaties snel zullen volgen.
 

15. Weg met die routine

Heb je het gevoel dat elke dag hetzelfde is en er een sleur ontstaat? Tijd om dingen te veranderen. Pak de fiets naar je werk, in plaats van de bus. En vraag een vriend of hij met je wil lunchen in je pauzetijd. Wellicht, als je manager dat goed vindt, kun je zo nu en dan een uurtje vanuit een koffietent werken.
 

16. Slaap voldoende

Je wilt niet weten wat een tekort aan slaap kan doen met je humeur. Dus pak die 8 uur slaap, dan voel je je niet alleen gelukkiger, het komt je gezondheid en concentratie ook nog eens ten goede. En niet onbelangrijk: je ziet er stralender uit.
 

17. Even stilstaan in de ochtend

Maak elke ochtend 15 minuten vrij om je gedachten te verzamelen en aan je doelen van de dag te denken. Maak het vooral niet te ingewikkeld. Even tijd nemen voor jezelf helpt je te focussen, waarbij je ook voelt waar je blij van wordt en welke stappen daarbij horen.
 

18. Neem je huisdier mee

Uit onderzoek blijkt dat dieren op het werk helpen om stress te verminderen en de werktevredenheid te verhogen. Dus heb je een hond? Wie weet vindt je manager het goed als je die af en toe meeneemt. Of neem een kantoorkat, ook altijd handig om muizen mee te verjagen.
 

19. Weekend!

Wanneer je vrijdagmiddag denkt: “Weet je, ik werk het weekend nog wel even door aan dit document”, verdring die gedachte dan meteen! Want als je je werk elk weekend met je mee naar huis sleept, dan gaat je hoofd nooit uit. Weekend is weekend, doe vooral waar je zelf zin in hebt. Zo laad je jezelf weer op en voel je je maandagochtend veel gelukkiger.
 

20. Nieuwe ontmoetingen

Ga eropuit en ontmoet nieuwe mensen uit de reisbranche. Tijdens een congres bijvoorbeeld, waar ook interessante sprekers zijn. Het zal je nieuwe inzichten geven, en daar krijg je vaak een blij gevoel van.
 

21. Een flexibel schema

Merk je aan jezelf dat je in de vroege ochtend en begin middag het meest productief bent? Wie weet vindt je manager het prima dat je al om 8 uur start en elke dag eerder naar huis gaat. Of dat je juist in de avonden een uurtje extra werkt, zodat je elke vrijdagmiddag vrij bent. Vraag je manager hoe het zit met flexibiliteit, wie weet is er wel veel meer mogelijk dan je denkt.
 
We hopen dat je (ng) blijer wordt met bovenstaande tips!
 
Bron: themuse.com | happier.com

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.