5 tips om je goede voornemens vol te houden met mindfulness

28 dec 2020

Ken je dat, dat je de eerste weken van het nieuwe jaar vol motivatie zit om je goede voornemens te realiseren, maar dat je in februari toch maar weer de handdoek in de ring gooit? Dat komt doordat je terugvalt in automatisch aangeleerd (ongewenst) gedrag. En dat zorgt altijd weer voor een teleurstelling. Maar goed nieuws: dat kun je aankomend jaar misschien wel voorkomen met mindfulness. Je probeert dan als het ware afstand te nemen van je automatische (gedachten)patronen, en positieve patronen juist vol te houden. Hoe? Met deze vijf mindfulness tips ben je al aardig op weg: 

1. Ga slechte gedachten of gewoontes uit de weg
Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken of gezonder gaan eten? Zorg dan dat alle sigaretten en slechte lekkernijen de deur uit zijn. Zo kunnen ze je niet ‘verleiden’ als je een kastje opentrekt. En mocht je hl erg snakken naar een sigaret of chocoladereep, dan is het er gewoon niet. Ook een veel gehoord voornemen is om minder vaak op de telefoon te zitten. Zorg er in dat geval voor dat je telefoon niet 24/7 binnen handbereik ligt. Om je ‘slechte’ gedachten te verzetten, kun je je bijvoorbeeld storten op een totaal nieuwe hobby. 

2. Slapend je doel bereiken
Je denkt wellicht: wat heeft slapen er nu weer mee te maken? Nou, veel! Als je moe bent, houd je die goede voornemens minder makkelijk vol. Ben je fit, dan heb je veel meer doorzettingsvermogen. Goed slapen is dus niet alleen noodzakelijk voor een goede gezondheid, maar ook om je doelen te behalen. Zo slaap je beter:
  • Las overdag een piekermomentje in om oplossingen te bedenken voor eventuele problemen, zodat je hier ’s nachts minder van wakker ligt.
  • Nuttig geen zware maaltijden, cafene en alcohol in de uren voordat je gaat slapen.
  • Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan.
  • Een rustige en opgeruimde slaapkamer helpt ook.
  • En voor velen best een moeilijke: geen televisie of telefoon in de slaapkamer. 
3. Focus je op het verloop
Misschien heb je continu dat ene einddoel voor ogen. Heel begrijpelijk, maar dat kan een enorme druk opleveren. Is je doel om meer te wandelen en fitter te worden? Maak dan met jezelf een planning, door bijvoorbeeld op vaste dagen een uurtje naar buiten te gaan. Probeer tijdens het wandelen ook bewust te voelen hoe je lichaam daarop reageert. Grote kans dat je je fitter voelt, wat weer voor extra motivatie zorgt om het vol te houden. Als je minder met je telefoon bezig wilt zijn, focus je dan op hoe je dat aan gaat pakken. Wanneer grijp je naar die telefoon? En hoe kun je dit de volgende keer voorkomen? Zo ben je veel meer met het proces bezig, dan met je doel. 
4. Onderzoek je zwakke plek
Natuurlijk weet je dat sigaretten roken, chips eten en de hele dag je telefoon checken niet goed voor je zijn. Maar toch doe (of deed) je het. Probeer eens te ontdekken wat ervoor zorgt dat je dit toch onbewust doet, wat zijn de triggers? Door er bewust van te worden waar het steeds misgaat, kun je je daar de volgende keer op focussen. En een manier bedenken om die zwakke plek aan te pakken.
 
5. Net als bij kinderen
Klinkt gek, maar pak jezelf eens aan zoals je ook je / een kind zou aanpakken. Dus corrigeer jezelf als je weer op social media wilt gaan hangen of een zak chips wilt opentrekken. Zeg tegen jezelf: “Nee, dat gaan we nu dus even net doen.” Je zult zien, het werkt!
 
De kracht van mindfulness
Sowieso een goed voornemen, ook om je andere voornemens beter vol te houden: een cursus mindfulness volgen. Op Travel College staat de e-learning ‘De kracht van mindfulness’ voor je klaar, die je als reismedewerker gratis kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Het is een drieweekse training waarin je stap voor stap zult ontdekken wat mindfulness is, hoe je het ontwikkelt en wat het je op kan leveren. Door de video's leer je meer over de theorien achter mindfulness en over de praktische toepassingen. Vervolgens ga je zelf aan de slag met oefeningen. Klinkt goed? Ga snel naar www.travelcollege.nl en maak vandaag nog een start met je goede voornemens!

Bron:
www.geenstressinfo.nl

 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.