6 gezonde tips voor op de werkvloer

De werkvloer is niet altijd de meest gezonde plek om de hele dag door te brengen. De lift brengt je naar boven, in de kantine word je verleid door een broodje kroket of een saucijzenbroodje en aan het einde van de middag lonkt de snackautomaat voor een portie ‘energie’: een Snicker met een blikje cola. Daar wordt je lijf natuurlijk niet blij van. Heb je een zittend beroep? Dan is het ng belangrijker om op de gezonde tour te gaan, want ‘Zitten is het nieuwe roken’ wordt er weleens gezegd. Deze 6 tips helpen je op weg.

1. Beweeg waar het kan

En daar kun je meteen de dag mee beginnen. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk. Veel te ver weg? Stap dan eens een halte eerder uit de bus, zodat je nog een stukje kunt lopen. Nog zo eentje: neem de trap in plaats van de lift. Alle beetjes helpen!

Zit je lekker? Doe de zitcheck! Wij Nederlanders zijn kampioen van Europa! Ja, kampioen zitten. Gemiddeld zitten we wel 8,5 uur per dag! Hoe zit dat bij jou? Binnen 1,5 minuut weet je het. Doe de test en sta op.


2. Eet gezond

Heeft de kantine vooral ongezonde, vette maaltijden? Neem dan iets van huis mee, zoals een salade of soep. Voor de namiddag kun je een gezonde snack meenemen: tomaatjes, wortels of noten. Daarmee wordt de kans een stuk kleiner dat je zwicht voor de snackautomaat.

3. Zorg voor een goede zithouding

De hele dag zitten zorgt niet alleen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, het is ook nog eens heel slecht voor je houding. Met nek-, schouder-en hoofdpijn tot gevolg. Let dus goed op, want zit je dagelijks in een slechte houding, dan kan het zo zijn dat je lichaam deze vasthoudt. Zorg dat je rechtop zit met beide voeten op de grond. En check even of je bureau en je stoel op de goede hoogte staan. Staat je stoel bijvoorbeeld te laag, dan trek je je schouders tijdens het tikken automatisch op, met pijnklachten tot gevolg.

4. Haal regelmatig een frisse neus

Op naar buiten dus! Om even een rondje te lopen of ergens een broodje te halen. Goed voor de beweging, en van verse zuurstof krijg je ook nog eens nieuwe energie.

5. Ontspan

Stress is funest voor je gezondheid. Probeer spanning dus zoveel mogelijk te voorkomen, en zorg dat je tussendoor geregeld ontspant. Door bijvoorbeeld even met een collega te lachen, of na elke (lastige) taak een rondje te lopen als micropauze. Onderzoek wijst uit dat als je elke 90 minuten even een korte break houdt, dit je stresslevel verlaagt en je energie verhoogt. We hebben nog veel meer tips voor je om stress op de werkvloer te voorkomen of te verlagen.

6. Last but not least: drink genoeg!

En dan bedoelen we niet twee liter koffie en cola, maar gezonde varianten. Vind je water maar saai? Gooi er dan wat munt of citroen bij, of aardbeien voor een zoetere smaak. Wat ook helpt: zet een karaf op je bureau. Dan schenk je sneller bij en drink je meer op een dag dan dat je steeds naar de kraan moet lopen.

Met een beetje geluk vindt je werkgever jouw gezondheid net zo belangrijk als jijzelf, en worden je nog veel meer opties aangeboden om gezond te blijven op je werkplek. Zoals een doucheruimte zodat je tijdens de pauze even kunt gaan hardlopen, of een gezonde lunch. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je niet de hele dag krom achter je computer zit met je benen over elkaar, want dat bespaart je een hoop gezondheidsklachten. Voor nu n in de toekomst.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.