AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

6 manieren om van je manager je grootste fan te maken

19 dec 2018

concert 768722 1920.jpg

Waar de een jouw gedrag helemaal leuk vindt, heeft de ander er misschien wel een hekel aan. Dat heb je wellicht al eens ervaren op de middelbare school. Daar ontdekte je al snel welk gedrag sociaal aanvaardbaar was, en welke niet. Ook je manager zal het ene gedrag meer op prijs stellen dan het andere. Wat de meeste managers graag willen, is dat hun werknemers effectief zijn. En zo zijn er nog zes eigenschappen die managers weten te waarderen:

 • Ontvang veranderingen met open armen

 • Managers hebben mensen nodig die verandering accepteren. Ze raken vaak gefrustreerd door degenen die zich ertegen verzetten. Dus heb de moed om nieuwe dingen te proberen. Managers zijn zich ervan bewust dat er fouten kunnen worden gemaakt in het geval van veranderende processen. Zie het als een uitdaging en kijk naar ng betere manieren om vooruit te komen.
   
 • Houd je manager op de hoogte

 • Managers moeten goed worden genformeerd over het werk van hun werknemers en mogelijke problemen. Stel je voor dat je manager een project bespreekt met zijn baas waar jij aan werkt. Wanneer hij of zij naar jouw project vraagt, zegt jouw manager tevreden: ‘Alles gaat geweldig!’ In werkelijkheid ben je een probleem tegengekomen, maar heb je dit niet gedeeld met je manager. Puur omdat je bang was als incompetent te worden gezien. Het probleem is dat je manager er nu incompetent uitziet - en dat is eigenlijk jouw schuld. Als je je manager snelle voortgangsrapporten verstrekt, heeft dit een blijvend effect op het creren van een positieve relatie.
   
 • Toon energie en wees een inspiratiebron

 • Een positieve stemming is erg belangrijk op de werkvloer. Net als de griep kan de stemming zomaar overslaan op anderen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs iemands geluk besmettelijk is. Cynici of pessimisten zijn minder sympathiek. Als je klaagt over extra werk, dan is de kans groot dat je niet de favoriet van je manager bent. Als je bedolven bent onder het werk, is het vaak omdat je baas je goed vindt. En dat mag je best positief opvatten!
   
 • Neem initiatief en kom je verplichtingen na

 • Zorg dat je de rommel ziet en opruimt. En wanneer er een onverwacht probleem is, los het dan op. Loop je achter op schema, blijf dan wat langer en praat je manager bij. Wees bereid om bergen werk te verzetten en toezeggingen na te komen. Managers zijn dol op medewerkers die initiatief nemen en raken gefrustreerd wanneer ze elk probleem moeten aanwijzen.
   
 • Los problemen zelf op

 • Zo komen we meteen op het volgende punt. Wanneer sommige mensen een probleem tegenkomen, stoppen ze met wat ze doen en gaan ze ermee naar hun manager om het op te lossen. Managers houden van medewerkers die kunnen anticiperen op potentile problemen. Onderzoekers hebben ontdekt dat als mensen wat tijd nemen om na te denken over wat er mis kan gaan met een project, ze zeer goed zijn in het anticiperen op en het vermijden van problemen. Wanneer je een probleem tegenkomt, bedenk dan zelf alvast mogelijke oplossingen voordat je naar je manager gaat.
   
 • Wees een fijne teamgenoot

 • Heb je ooit deel uitgemaakt van een team waar je energie van kreeg, en waren jullie zeer productief? Een stuk beter dan wanneer je in een team zit waarbij je er tegenop ziet om weer samen te komen, omdat er continu conflicten zijn en het lastig is om werk gedaan te krijgen. Een van de meest uitdagende aspecten van de functie van je manager is het oplossen van conflicten tussen teamleden. Als je constant problemen hebt met je collega's, is de kans groot dat je manager je minder mag. Wees een teamlid die het team samenvoegt, niet uit elkaar drijft.
   
  Wanneer je deze lijst doorleest, heb je wellicht een of twee dingen gespot die je zou kunnen doen om van je manager je grootste fan te maken. Schrijf ze op en formuleer een doel. Het kost tijd om slechte gewoonten te doorbreken, maar naarmate je vaardigheden op deze gebieden sterker worden, zal ook je relatie met je manager beter worden.
   
   

  cta

  Niet gevonden wat je zocht?

  We helpen je graag verder

  Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.