7 tips om je eigen werkomgeving een beetje milieuvriendelijker te maken

29 mrt 2019

flowerpot 3047461 1920.jpg

Thuis letten mensen vaak wel op de verwarming en het licht, maar op het werk voelt vaak niemand zich verantwoordelijk. Dat terwijl je werkomgeving zonder al te veel moeite best een beetje “groener” kan worden. Nu begrijpen we dat je niet overal invloed op hebt. Daarom geven we je graag een aantal (voor de hand liggende) groene tips die je zelf kunt toepassen… want alle kleine beetjes helpen!

1. Begin met het ontvrienden van plastic producten

Alleen al het produceren van deze materialen kan destructieve verontreinigende stoffen in de atmosfeer vrijgeven. Zolang mensen producten gebruiken, zullen bedrijven ze maken, dus gebruik gewoon zo min mogelijk producten met componenten die schadelijk zijn voor het milieu.
Ofwel stop met het gebruiken van de plastic bekertjes bij de automaat en gebruik "echte" bekers of glazen. En probeer ook zaken als plastic rietjes te vermijden. Dat scheelt weer een paar dingen die niet in de plastic soep in de oceaan terecht komen!

2. Probeer "papierloos" te gaan

Druk documenten en emails alleen af als dat nodig is. Er is geen reden dat interne communicatie niet elektronisch kan worden gedaan. En voor die keren dat je cht moet printen: zorg dat de printer standaard op dubbelzijdig staat.  Agenda voor de vergadering afdrukken? Waarom eigenlijk? Doe het eens zonder en leg alleen een stapeltje kladpapier (die bij voorkeur aan n kant al gebruikt is) neer.
En facturen? Die gaan vaak nog netjes in een envelop naar de klant. Maar dat kan natuurlijk ook prima digitaal. Goedkoper en schoner.

3. Let op je energiegebruik en vermijd screensavers

Schakel je computer uit wanneer je hem niet gebruikt, zeker wanneer je een lang overleg in gaat. Zorg ervoor dat je scherm na enkele minuten op standby gaat (en als je niet weet hoe, vraag het een collega). Screensavers beschermen namelijk niets anders dan de omzet van je energieleverancier, en sommigen gebruiken zelfs meer stroom dan normaal.

En... vergeet niet de lichten uit te doen in ruimtes die niet in gebruik worden. Het heeft immers weinig zin om de lichten de hele dag aan te hebben in de toilet of in een vergaderzaal waar geen overleggen gepland staan.

4. Eet eens een dagje geen vlees

Meatless Monday (of dinsdag of woensdag) kan natuurlijk prima tijdens de (gezamenlijke) lunch. Een dag per week samen met je collega’s geen vlees en vis eten, is een relatief kleine moeite. Want als we allemaal n dag in de week vlees overslaan, besparen we net zo veel als wanneer we alle huizen voorzien van dubbel glas n alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. Of een miljoen auto’s van de weg halen. Andere lunchtip: gebruik bij de lunch zo veel mogelijk biologische en/of streekproducten.

5: Ga stairmiles verzamelen

Hoe raar is het om op je werk de lift te nemen en ’s avonds in de sportschool op de crosstrainer te springen? Gebruik dus geen stroom maar je eigen energie en neem lekker de trap. Laat de auto staan en neem eens het openbaar vervoer naar het werk of een klant. Een frisse wandeling naar het station is een mooie start van de dag en onderweg heb je alle tijd om e-mails te beantwoorden.

6. Maak het kantoor ook letterlijk een beetje "groener"

Hoe meer groen in je omgevng hoe beter! En vind je baas het niet goed of is er een "interieur commissie". Dan kun je als argument aanvoeren dat het niet alleen goed is voor het mileu. Maar dat uit onderzoeken naar de ideale werkomgeving steeds weer blijkt dat planten een positieve invloed hebben op lichaam, geest en binnenmilieu. In een kantooromgeving zorgen planten voor een hogere luchtvochtigheid, een aangenamere akoestiek in harde (galmende) ruimten, minder gebouwgerelateerde gezondheidsklachten en vermindering van stressklachten. Mensen voelen zich fijner in een plantrijke omgeving. En planten leiden ook tot een hogere productiviteit? Allemaal goede redenen voor meer planten op kantoor, die de voordelen van een groen kantoor veel verder gaan dan alleen maar een meer zuivere lucht! 

7. Ga met je team eens een middagje plastic vissen

Als teamuitje kun je natuurlijk gaan bowlen of lasergamen. Maar je kunt ook kiezen voor een unieke ervaring waarmee je ook nog eens samen aan een mooi doel werkt. Ga bijvoorbeeld plastic vissen in de grachten van Amsterdam. De organisatie achter dit initiatief, PlasticWhale.org, strijdt voor plasticvrije wateren. Van het opgeviste plastic afval bouwen ze designsloepen en ze investeren de opbrengsten in educatie op scholen. En geen zorgen, alcoholische versnaperingen aan boord zijn toegestaan.

En Last but not least: Doe allemaal mee!

Heb het er met je collega’s over en bedenk met elkaar goede ideen! KLM bijvoorbeeld heeft een duurzame ideenbox. De beste ideen worden uitgevoerd en de bedenker krijgt het eerste jaar 10 procent van de besparing op zijn rekening gestort. En TUI heeft een team van Chief Environmental Officers. Dit zijn medewerkers die met elkaar nadenken over het verder verduurzamen van het bedrijf, de producten etc. Verder heeft actief bezig zijn met duurzaamheid ook een psychologisch effect. Zo blijken mensen met zonnepanelen op het dak ‘vanzelf’ zuiniger om te gaan met energie.

We hopen dat deze tips je een beetje op weg te helpen om invulling te geven aan (meer) duurzaamheid op kantoor. Zoals je ziet, hoeft dat allemaal niet zo ingewikkeld te zijn en wordt je kantoor al een stuk groener met een paar simpele stappen.

Meer aandacht voor het thema duurzaamheid in Travel College

Wij hebben nieuwe learnings rondom duurzaamheid gelanceerd in Travel College! Ontdek meer in de uitgebreide learning "Sustainable Tourism: Society & Environmental Aspects" of volg de korte cursus "Reizen & CO2-uitstoot". Kijk op www.travelcollege.nl voor meer informatie en om de e-learnings te volgen!


 
Bron: Greenerideal.com, thebalancesmb.com, Sprout.nl, RTLZ.nl, MT.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.