Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

8 voor- en nadelen van hybride werken

09 sep 2021

shutterstock 1657938100 klein.jpg

Toen we vorig jaar maart hoorden dat we noodgedwongen thuis moesten gaan werken, dachten veel reismedewerkers: hoe dan? Het werd een heel geregel met de kinderen, werkplekken aan keukentafels en nieuwe online vergadermethoden. Destijds lag de focus vaak op de nadelen, maar vandaag de dag zien zowel werkgevers als werknemers ook wel veel voordelen van deze manier van werken. Twijfels over hybride werken zijn dan ook grotendeels weggevallen. Hybride werken betekent niet 50% thuis en 50% op kantoor, maar daar werken waar je je werkzaamheden het beste uit kunt voeren. Dat kan dus ook op andere locaties zijn. Het ligt er maar net aan welke taken en doelen je hebt. Hybride werken kent nog steeds zijn voor- n nadelen. We zetten de grootste voor je op een rij.
 
De voordelen van hybride werken

 • Werknemers kunnen zich thuis beter concentreren. Er staat niet ineens een collega naast ze met een kort vraagje of die zin heeft in een praatje. Medewerkers werken dan ook veel productiever.
 • Online vergaderingen duren minder lang en zijn veel meer to the point dan meetings op kantoor. Een chit-chat over het weekend aan het begin of einde van de online vergadering gebeurt in veel mindere mate dan dat je fysiek bij elkaar zit, waardoor de tijd efficiënt wordt benut.
 • De flexibiliteit is een groot voordeel van hybride werken. Werknemers bepalen hun eigen uren en pauzes. Even de kinderen van school halen of boodschappen doen kan makkelijker tussendoor. In de avond haal je dat uurtje dan gewoon nog even in. Werk en privé zijn zo makkelijker te combineren.
 • Werknemers waarderen het vertrouwen van de werkgever dat het werk af komt en de doelen worden behaald. Dat bevordert ook hun motivatie, betrokkenheid en werkgeluk.
 • Werknemers houden veel meer tijd over omdat ze geen reistijd meer hebben en niet oeverloos in de file staan. Dat bespaart ook nog eens kosten voor gebruik van de auto en het OV, n het komt ten goede van het klimaat.
 • Omdat er minder mensen op kantoor werken, kan het reisbedrijf de bedrijfsruimte verkleinen. Dat scheelt weer kosten.
 • Je hebt de mogelijkheid om te werken waar jij je prettig voelt. Dat kan thuis zijn, maar ook in de natuur. Of zelfs in het buitenland.
 • Jullie reisbedrijf kan met hybride werken talenten in het buitenland aannemen. 

Nadelen van hybride werken
 

 • Je kunt je alleen voelen en het sociale contact missen. Dit omdat je vanaf een andere locatie alleen de mensen spreekt die je nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Andere collega’s waar je in de wandelgangen weleens een praatje mee maakt, zie je nu veel minder.
 • Er kan vaker sprake zijn van technische problemen en een onveilige werkomgeving. Mocht je vanaf een strandtent werken en het netwerk hapert, dan wordt het lastig om je online werkzaamheden uit te voeren.
 • Werk je vanuit huis, dan kun je zomaar gestoord worden. Door een verbouwing bij een van de buren, de pakketbezorger of je kinderen die het huis binnenstormen en zin hebben in iets lekkers.
 • Bij thuiswerken is de balans tussen werk en privé een extra uitdaging. De valkuil is dat je maar moeilijk het werk los kunt laten, en door blijft werken tot in de late uurtjes. Kun je de balans maar niet vinden, dan kan dit stress veroorzaken.
 • Werk je minder op kantoor dan je teamleden en je leidinggevende, dan kan dit leiden tot wat vervreemding van het team. De kans bestaat dat je minder feeling met de organisatie krijgt.
 • Op kantoor zijn je bureau en stoel vaak goed op elkaar afgestemd om lichamelijke klachten te voorkomen. Helaas is dit thuis aan de keukentafel of op een andere locatie meestal niet het geval. Rug- en nekklachten zijn dan ook veel gehoorde nadelen van thuiswerken.
 • De communicatie met collega’s verloopt lastiger. Er kan onduidelijkheid zijn waar iemand zich bevindt en wanneer diegene bereikbaar is. Misschien is je collega tussendoor even gaan hardlopen, waardoor je hem of haar niet kan bereiken.
 • Op de werkvloer is kennis snel gedeeld. Al is het even bij de koffieautomaat. Werk je op afstand van elkaar, dan gebeurt dit niet altijd optimaal.

Het is belangrijk om alle voor- en nadelen met elkaar te bespreken. Zo kunnen jullie samen een oplossing bedenken voor de eventuele nadelen en hybride werken tot een nog groter succes maken.
  
Bronnen:
www.imkopleidingen.nl
www.remoteunited.fr

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.