AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Acht tips om bevlogen te werken op een bewuste manier

18 feb 2020

happy employee.jpg

Bevlogen medewerkers: ze zijn tevreden met hun werk, voelen zich heel betrokken, tonen initiatief, lopen graag een tandje harder en zijn heel loyaal aan hun werkgever. Welke reisorganisatie wil die nu niet? Ze storten zich vol passie op hun werkzaamheden, en een avondje doorwerken vinden ze helemaal niet erg. Maar je voelt hem misschien vast al aankomen: een burn-out kan zomaar op de loer liggen, omdat er tussendoor niet genoeg rustmomenten zijn. Gevolg: stress en volledig uitgebluste werknemers.
 

De valkuil van bevlogen medewerkers

Uit onderzoek blijkt dat bevlogen medewerkers ervoor zorgen dat de organisatie 20% productiever en 12% winstgevender is. Een bevlogen, vitale medewerker zit namelijk vol energie en kan onvermoeibaar door blijven gaan met werken. Hij of zij beschikt over een groot doorzettingsvermogen en voelt zich hartstikke fit. Maar toch kan het zomaar zijn dat je medewerker niet genoeg rustmomenten voor zichzelf inbouwt, en er een vorm van werkverslaving ontstaat. Met chronische overbelasting en uitputting tot gevolg. Het is de kunst van het zoeken naar de juiste balans tussen werken en rusten, net zoals topsporters dat doen. Zij weten als geen ander dat rust en herstel net zo belangrijk zijn als de vele uren trainen.
 

Acht tips om je bevlogen medewerkers gezond te laten werken

Maar hoe laat je je bevlogen medewerkers nou werken zonder dat ze overbelast raken? We geven je acht tips:
 
1. Zorg ervoor dat ze voldoende rustmomenten gedurende de dag nemen. Geef ze het gevoel dat dit niet een luxe is, maar een must voor gezond werken.
2. Creer een sfeer waarbij medewerkers zich niet schuldig hoeven te voelen om tijd te besteden aan plezier, creativiteit en ontspanning.
3. Ga geregeld met ze in gesprek over hun ontwikkeling en hun gevoel qua energie en plezier op de werkvloer. Zo kun je beter in de gaten houden in hoeverre zij nog vitaal werken.
4. Houd de talenten van de medewerker goed in het oog en zet deze in waar mogelijk. Vraag ook geregeld naar zijn of haar ambities en doelen.
5. Onthoud dat ieder mens anders is: waar de een iets makkelijk en vanzelfsprekend vindt, zorgt het bij de ander voor overbelasting.
6. Kijk uit dat je iemand niet voor langere termijn maximaal inzet. Dat is vragen om stress en een verminderde productiviteit.
7. Zorg ervoor dat de bevlogen medewerkers op de hoogte zijn van de signalen rondom stress, overbelasting, uitputting en een burn-out. Zo kunnen ze hun grenzen beter bewaken, en ook collega’s in de gaten houden hoe het met hun welzijn gaat.
8. Investeer in hun persoonlijke ontwikkeling. Je bevlogen medewerkers kunnen zelf het beste aangeven wat ze nodig hebben om gemotiveerd en vol energie te blijven werken.
 

Speciale leerlijn over bewust werken op Travel College

Een van de oplossingen om een burn-out bij bevlogen medewerkers te voorkomen, is hen een training over bewust werken te laten volgen. Daarmee laat je niet alleen zien dat je betrokken bij ze bent, het bespaart zowel de werknemer als werkgever ook nog eens een hoop ellende. Het laatste wat je natuurlijk wilt, is een medewerker die volledig opgebrand en maandenlang uit de running is. Voorkomen is dus beter dan genezen. Het eerste kwartaal van 2020 heeft Travel College een speciale leerlijn online staan die in het teken staat van bewust werken. Daarin vind je verschillende modules die je leren hoe je dit jaar bewuster kunt starten. Op je werk, maar wellicht ook priv. Denk aan een microlearning over Bevlogenheid en een korte cursus rondom Time Management. Neem dus snel een kijkje op www.travelcollege.nl.
 

HR Expertmeeting over Bewust Werken op 26 maart 2020

Wist je dat Reiswerk op donderdag 26 maart een HR Meeting over Bewust Werken organiseert? Het doel tijdens dit event is inspireren, kennis delen en netwerken. Niemand minder dan de bekende filosoof Lammert Kamphuis zal een workshop geven waarbij hij ingaat op het belang van bewuster werken en de manieren waarop je dat kan doen. Er is aandacht voor bevlogenheid, verwachtingen ten aanzien van werk, de werk- en privbalans en loopbaankeuzes. Wil je meer weten over het programma of wil je erbij zijn? Check dan deze pagina met meer informatie.
 
Bron: debaak.nl
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.