AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Acht tips om sneller die promotie te pakken

29 okt 2019

Promotie krijgen is mr dan alleen je werk goed doen. Om de volgende stap in je carrire te bereiken, moet je aan je leidinggevende bewijzen dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheid. Bekijk deze acht tips en doe er je voordeel mee!

1. Stel carriredoelen en communiceer deze

Ga aan het eind van het jaar met je manager zitten om je carriredoelen te bespreken voor 2020 en daarna. Wees open over waar je jezelf over 6 maanden of een jaar ziet. Een goede manager zal je helpen deze doelen te bereiken door je kansen te geven om te groeien. Maar ook door je ondersteuning te bieden om je op koers te houden.

2. Wees altijd een teamplayer

Werkgevers houden er niet van als werknemers zich richten op 'ik' in plaats van op 'wij'. Ze willen teamplayers die zich inzetten voor het grotere doel van het team, wat uiteindelijk het bedrijf ten goede komt. Pak een taak op voordat dit van je wordt gevraagd, en zet altijd een stapje extra. 

3. Maak jezelf onmisbaar

Probeer onvervangbaar te zijn. Bijvoorbeeld door problemen op specifieke vlakken snel op te lossen. Of misschien ben je wel een uitblinker in omgaan met lastige klanten. Je manager zal gaan opmerken dat collega’s graag je hulp inschakelen.

4. Blijf leren

Laat je manager zien dat je je kennis en vaardigheden continu wilt verbeteren en ontwikkelen door te blijven leren. Zowel op kantoor als daarbuiten. En dat hoeft helemaal niet zoveel tijd in beslag te nemen. Kijk eens op www.travelcollege.nl. Daar vind je verschillende online cursussen, microlearnings en webinars. Allemaal gratis te volgen voor alle medewerkers in de reiswereld. Of ga eens naar een conferentie. Dit laat zien dat je serieus met je carrire bezig bent.

5. Documenteer je succes

Wanneer je om een promotie vraagt, wil je manager natuurlijk weten wat voor waarde je aan het bedrijf toevoegt. In plaats van dan pas terug te denken aan alles wat je hebt bereikt, kun je ook een portfolio van jezelf bijhouden. Voor als je bijvoorbeeld een belangrijk project hebt voltooid of een record aantal reizen hebt verkocht. Laat zien dat je succesvol bent geweest en het bedrijf hebt verbeterd. Maar ook dat je hebt genvesteerd in het werk dat je doet.

6. Neem de leiding (indien mogelijk)

Want daarmee toon je leiderschapspotentieel. Belangrijk zijn elementen als passie, betrouwbaarheid, daadkracht en vertrouwen. Deze leiderschapsvaardigheden zijn namelijk essentieel om promotie te maken. Raak ook vooral niet betrokken bij kantoorpolitiek en ontwikkel geen slechte gewoonten, zoals te laat komen of deadlines missen. Je moet een voorbeeld zijn voor anderen.

7. Netwerk met de juiste mensen

Profiteer van elke netwerkmogelijkheid die je hebt, zelfs als het een klein contactmoment is met een nieuwe collega tijdens de lunch. Netwerken met anderen binnen je organisatie is altijd handig, wie weet kunnen ze in de nabije toekomst iets voor je betekenen. Laat ook zien over welke kennis en vaardigheden je beschikt. En raak geregeld betrokken bij groepen in je organisatie. Help bijvoorbeeld mee met het organiseren van het eindejaarsfeest.

8. Wees een betrokken medewerker

Betrokken zijn gaat verder dan opletten of notities maken tijdens meetings. Het betekent ook een actief lid van de organisatie te zijn, elke 'Lunch & Learn' of 'Eat & Greet' bij te wonen of nieuwe ideen te bedenken voor het delen van successen op de werkvloer. Dit toont je betrokkenheid bij het bedrijf en je collega's.
 
Promotie maken doe je niet zo maar even. Het vergt tijd, energie n geduld. We hopen dat deze acht tips je verder helpen op je carrirepad. Wie weet krijg je daarmee eerder die promotie waar je op hoopt.

 
 
Bronnen: glassdoor.comthebalancecareers.com

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.