Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

ANVR directeur Frank Oostdam over werken met bezieling en inspiratie

15 jan 2019

De maand januari vliegt voorbij, dus hoogste tijd om de nieuwe module van de maand extra in the spotlight te zetten: Werken met bezieling en inspiratie. In dit webinar leert Wout Plevier je in 30 minuten wat de kernelementen zijn om elke dag met plezier en inspiratie aan het werk te gaan. Kortom, bezield te raken van hetgeen je doet. Frank Oostdam, directeur van de ANVR, is ook op dt gebied inspirerend bezig. We stelden hem vier vragen over hoe bewust hij de dagen beleeft, en waar hij de meeste energie en inspiratie uit haalt op zijn werk. Tenslotte geeft hij nog wat tips over hoe ook jij kunt werken met bezieling en inspiratie.


Uit welke momenten tijdens je werk haal je de meeste energie?

“Ik haal energie uit drie dingen. Ten eerste het vele contact met mensen op allerlei vlakken, zoals met collega’s en mensen uit de branche (en daarbuiten). Daarnaast de veelheid van onderwerpen en als derde de momenten waarop je (al is het maar voor jezelf) kunt concluderen dat je een beetje verschil hebt kunnen maken.”
 

Beleef je elke dag heel bewust of merk je dat je in de ratrace van de maatschappij zit?

“Naarmate ik ouder word, probeer ik iedere dag wel bewust te beleven. Dat lukt niet de hele dag en ook niet elke dag in alle eerlijkheid, maar in ieder geval probeer ik de dag wel bewust te beginnen. Ik heb altijd zin om op te staan, k in periodes dat er moeilijke, frustrerende of uitdagende dingen staan te gebeuren. Zelfs bij een branche organisatie als ANVR regeert de waan van de dag, maar in mijn werk moet je in ieder geval flexibel zijn. Er hoeft namelijk maar ets te gebeuren en zo’n dag ziet er ineens heel anders uit. En daar krijg ik juist energie van. Daarnaast, maar dat hoort misschien ook wel bij het ouder worden, heb ik in ieder geval 1 eigenschap waar ik veel baat bij heb en dat is dat ik goed kan relativeren (en zeker mijzelf). Volgens mij moet de mix goed zijn; de ‘ratrace’ zelf moet je leuk vinden (zeker als je in de reissector werkt), maar af en toe wat afstand nemen en wat beschouwend naar jezelf in de omgeving kijken is heel belangrijk.”
 

Waar haal je je dagelijkse inspiratie uit? 

“Allereerst is er een dieperliggende vaste overtuiging (zeg maar mijn eigen ‘why’) dat reizen in de kern bijdraagt aan een betere wereld. Daar doe ik het niet dagelijks op natuurlijk, maar deep down inside is dat wel iets wat mij drijft in mijn werk. Iets meer naar de oppervlakte gekeken, vind ik het wel een inspirerende gedachte dat ik niet alleen werk IN een sector en IN een organisatie, maar dat ik elke dag ook AAN een sector en AAN een organisatie werk. Om dan maar een metafoor te gebruiken; een beetje zoals een schilder werkt aan een schilderij. Ik vind het wel een mooi beeld dat ik als ik ’s avonds naar huis rijd, dat ik weer een beetje heb geprobeerd om bij te dragen aan de verdere professionalisering of aan het verbeteren van het imago van de reiswereld. En helemaal aan de oppervlakte prijs ik mij erg gelukkig dat ik mij ook wel “eigenaar” voel over mijn werk en functioneren. Samen met het idee dat ik ook een beetje richting kan geven (met anderen natuurlijk) aan mijn werkzaamheden, en de activiteiten van de ANVR mij veel dagelijkse inspiratie geeft.”
 

Heb je tips voor medewerkers in de reisbranche hoe zij kunnen werken met bezieling en inspiratie?

“Ik heb eigenlijk maar 1 tip en dat is iets wat ik elke dag aan den lijve ondervind: ik hoop dat iedereen uiteindelijk iets vindt (en dat hoeft echt geen betaalde functie te zijn trouwens) dat past bij zijn of haar competenties. Als je een baan hebt die echt bij je past als een handschoen of als een mooi maatpak, een functie die een beroep doet op waar je echt goed in bent, dan komt die bezieling en inspiratie vanzelf. Dus mijn tip zou zijn: zoek zolang, probeer zolang alles, studeer, doe aan omscholing totdat je uiteindelijk die baan vindt. Uiteindelijk komt een historicus dan bij de ANVR terecht.”

Deze maand in Travel College: werken met bezieling en inspiratie

Ben je genspireerd geraakt door Franks verhaal? Volg dan snel de module Werken met bezieling en inspiratie op www.travelcollege.nl. Wacht niet te lang, want dit webinar is alleen in de maand januari te volgen. Helemaal gratis voor alle medewerkers in de reisbranche!
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.