Hier zijn ze: de arbeidsmarktcijfers van 2021

2021 was wederom een bewogen jaar voor de reisbranche. Het was er een vol veranderende kleurcodes en huiverigheid bij consumenten rondom het boeken van een vakantie. Alle onzekerheid zorgde voor minder inkomsten en daarmee een daling van 13% van het aantal reismedewerkers. Maar er was ook positief nieuws: dat het ziekteverzuim ontzettend laag was bijvoorbeeld. En dat 74% van de reisorganisaties met minimaal 10 medewerkers nieuw personeel heeft aangenomen. En zo zijn er nog meer interessante feiten. We vertellen je wat de arbeidsmarktcijfers van het jaar 2021 zijn.

arbeidsmarktonderzoekreisbranchefinal.jpg

Klik hier om de infographic van het arbeidsmarktonderzoek te bekijken

Daling aantal reismedewerkers, stijging aandeel mannen

In 2021 waren er 3.621 reisbedrijven actief, waarvan er 2.887 geen werknemers in dienst hadden. De teller van grote organisaties met meer dan 50 medewerkers stond op 25. Waar in 2020 nog 11.060 medewerkers in de reisbranche werkten, waren dit er in 2021 ‘maar’ 9.581; een daling van 13%. Ziek zijn ze bijna nooit. Het ziekteverzuim is slechts 0,8%. Erg laag, met een landelijk gemiddelde van 4,9% in 2021. Nog een mooie ontwikkeling is dat er de laatste jaren sprake is van een lichte stijging van het aantal mannen in de reisbranche. Leuk weetje: 10 jaar geleden was het aandeel mannen nog maar 21%. Vorig jaar was dat 34,3%.

Duurzaam beleid: nog veel werk aan de winkel

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het extra belangrijk dat reisorganisaties meer de focus leggen op duurzame inzetbaarheid. Een opvallend gegeven is dat bijna 2/3de van de reisorganisaties hier nog geen beleid op heeft ontwikkeld. Slechts 14% heeft algemeen beleid en 27% heeft dit op onderdelen. Hier liggen dus nog volop kansen en mogelijkheden voor reisorganisaties. Een van hun belangrijkste genomen maatregelen om te zorgen voor duurzame inzetbaarheid van personeel, is leren op de werkvloer (46%) en scholing (39%). Reiswerk besteedt de komende tijd extra veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid met interessante activiteiten en projecten.

Meeste personeel weggegaan én aangenomen bij advies & verkoop

Er is in 2021 met name afscheid genomen van personeel op de afdeling advies & verkoop. Dit gebeurde vooral in het begin van 2021. Vlak voor de zomer namen de boekingen toe en waren medewerkers in dit vakgebied weer hard nodig. Nog steeds zijn er veel mogelijkheden om te werken op afdelingen als advies & verkoop, communicatie & marketing en data & IT. Zo heeft 74% van de reisorganisaties met minimaal 10 medewerkers in 2021 nieuw personeel aangenomen. Net als bijna 1/3e van de organisaties met minder dan 10 medewerkers. Het is dus een trend dat er volop nieuw talent nodig is in de reisbranche. 66% van de reismedewerkers verwacht dat de werkgelegenheid in 2022 toeneemt.

Werkgeluk als belangrijkste HR-thema

De belangrijkste HR-thema’s voor 2022 zijn werkgeluk (50%), arbeidsvoorwaarden (40%), opleiding & ontwikkeling (30%), werving & selectie (28%) en hybride werken (24%). Reisorganisaties maken dus steeds meer werk van werkgeluk. Opleiding en ontwikkeling zijn hier ook een onderdeel van. Immers, wanneer werknemers de mogelijkheid krijgen zichzelf te ontwikkelen, dan geeft dit een boost aan hun werkplezier: ze voelen zich gewaardeerd, ze groeien in hun kennis en vaardigheden en zijn meer gemotiveerd. Reiswerk heeft 2 jaar geleden dan ook Travel College opgericht: een online leerplatform waar reismedewerkers gratis deelnemen aan e-learnings, webinars en microlearnings. Inmiddels zijn er al duizenden reismedewerkers bij ons aan het leren geslagen om hun kennis bij te spijkeren. De populairste module? Met stip op 1: Nederlands foutloos schrijven. Op de voet gevolgd door Effectief communiceren en Time Management.

Word het gezicht van onze arbeidsmarktcampagne

Om ervoor te zorgen dat de reisbranche in de toekomst over veel (nieuwe) talenten beschikt, start Reiswerk binnenkort een landelijke online arbeidsmarktcampagne. Hierbij zetten we reismedewerkers in de spotlight, die enthousiast vertellen over hun uitdagende functie. Meedoen? Dat kan als jouw functie valt binnen de volgende gebieden: Reisleider/Touroperator, IT/Data Analist, Communicatie/Marketing, Advies/Verkoop, Support/Administratie, Product/Inkoop of HR/Recruitment. Stuur een mailtje met een korte motivatie, uitleg over je functie, de reisorganisatie waar je voor werkt en een foto van jezelf naar lindsey@reiswerk.nl.

Klik hier om de infographic van het arbeidsmarktonderzoek te bekijken. 

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.