AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Ben je zwanger van een tweeling of meerling?

26 apr 2018

Verwacht je een kind? Dan krijg je in de periode rond de bevalling zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens dit verlof en na de bevalling ontvang je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Voor de bevalling krijg je zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Na de bevalling krijg je bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Je werkgever vraagt voor jou de zwangerschaps- en bevallingsuitkering in 1 keer aan. Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dan gelden er aangepaste regels. Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Ben je zwanger van een tweeling of een meerling?

Dan heb je per 1 april 2018 recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tot dan duurde het totale verlof minimaal 16 weken. Je bepaalt zelf de eerste dag van jouw zwangerschapsverlof tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode heet de flexibiliseringsperiode. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Kies je ervoor om in de flexibiliseringsperiode nog door te werken? Dan telt het UWV de dagen die je doorwerkt op bij jouw bevallingsverlof.  

Wat is de totale duur van het verlof?

Hoelang jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof duurt, weten we pas nadat je bent bevallen. Als je zwanger bent van een tweeling of een meerling dan is de dag waarop je van je jongste kind bevalt de werkelijke bevallingsdatum. Op deze dag stopt jouw zwangerschapsverlof. En de volgende dag begint jouw bevallingsverlof. De bevallingsdatum bepaalt ook hoelang jouw bevallingsverlof nog duurt.

Om de duur van je zwangerschaps- en bevallingsverlof te berekenen gaat het UWV uit van het volgende:

  • Je hebt recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

  • Je hebt recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Nadat je bent bevallen wordt van de 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof het volgende afgetrokken:

  • Het aantal dagen waarop je al een zwangerschapsuitkering ontving.

  • Het aantal dagen in de flexibiliseringsperiode voor het zwangerschapsverlof waarop je, in geval van ziekte, een Ziektewet-uitkering ontving.

Beval je eerder dan de uitgerekende datum, dan duurt jouw zwangerschapsverlof korter. Je kunt de gemiste dagen van jouw zwangerschapsverlof dan optellen bij jouw bevallingsverlof. 

Beval je later dan de uitgerekende datum, dan wordt jouw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat je later bevalt. In totaal duren jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken. 

Meer informatie hierover is te vinden op onze website: zwangerschapsverlof en op de website van het UWV.

Ben je net zwanger, of heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Lees dan hieronder welke zaken je (op je werk) moet regelen.

Zwangerschap vertellen aan je werkgever
Je mag zelf bepalen wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Wel is het een wettelijke verplichting om je werkgever uiterlijk 3 weken voor aanvang van je zwangerschapsverlof op de hoogte te stellen. Het is echter aan te raden om je werkgever eerder te informeren, aangezien je dan wettelijk recht hebt op extra bescherming tijdens je zwangerschap en je samen in goed overleg diverse zaken ter voorbereiding op jouw verlof kunt regelen. Veel vrouwen kiezen ervoor hun werkgever na ongeveer 3 maanden te vertellen dat ze zwanger zijn. Dan is er ook genoeg tijd om vervanging te regelen voor de duur van je verlof.

Verder kun je op deze pagina nog meer informatie vinden over wat je moet regelen bij een zwangerschap.

Heb je verder nog vragen? Mail ons dan op info@reiswerk.nl


 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.