Beroepscompetentieprofiel MBO onderwijs is geactualiseerd

17 aug 2018

students.jpg

In februari van dit jaar lieten wij je weten dat we bij Reiswerk intensief bijdragen aan de totstandkoming van toeristisch onderwijs in Nederland. We waren toen net gestart met een groot project voor het vernieuwen van het huidige beroepscompetentieprofiel Travel voor het toeristische MBO onderwijs. Dit belangrijke project is inmiddels afgerond.  

Nog even in het kort…

Een beroepscompetentieprofiel (BCP) beschrijft de taken binnen een specifiek beroep en de kennis en vaardigheden die nodig zijn om dat beroep uit te oefenen. Het omschrijven van dit beroepscompetentieprofiel is heel belangrijk, want dit dient als input voor het concrete lesmateriaal in het MBO onderwijs. Voor de reisbranche is dit het profiel van een commercieel medewerker.

Input en inspiratie vanuit de reisbranche de basis voor vernieuwde BCP

Met een heel betrokken projectgroep vanuit het bedrijfsleven hebben we in de afgelopen maanden hard gewerkt aan het vernieuwen van het beroepscompetentieprofiel voor een commercieel medewerker op MBO niveau. Medewerkers van TUI, D-rt groep, Corendon, Novasol, Buroscanbrit, ITG companies, Estivant Vakanties, De Jong Intra Vakanties, VCK Travel, Uniglobe, Vacanceselect, Otravo en ANWB Reizen schoven aan om mee te denken, input te leveren en ook zelf inspiratie op te doen. Die inspiratie kregen we onder meer door kennissessies met Frank Oostdam (directeur ANVR), Gerben Hardeman (projectmanager Travel Tomorrow bij ANVR), Eva van der Last (directeur Aenova) en Lieke Dudink (afstudeerstagiair bij TUI). 

Continue leren is essentieel is om bij te blijven in de reisbranche

Het besef dat we tijdens dit project kregen is wel dat continue leren essentieel is om bij te blijven in onze branche. Oftewel continue leren en jezelf ontwikkelen is van grote invloed op toekomstbestendig zijn en blijven. Maar het is niet altijd gemakkelijk om in ‘de waan van de dag’ aandacht te besteden aan je eigen ontwikkeling. Deze afbeelding geeft weer hoe we veelal leren. Werkplekleren staat op 1, sociaal leren (bijv. het leren van collega’s) op 2 en formeel leren (bijv. een cursus volgen) neemt slechts 10% van onze ‘leertijd’.


SBB vertaalt vernieuwde BCP naar curriculum en concreet lesmateriaal

Nu het beroepscompetentieprofiel is geactualiseerd, neemt het SBB – Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven - het stokje over. Zij vertalen het BCP, onder meer met behulp van Reiswerk, naar een kwalificatiedossier. Aansluitend volgt de vertaling naar het curriculum en het concrete lesmateriaal. 

Vragen?

Het up to date houden van het BCP is een belangrijk project voor onze branche als het gaat om leren & ontwikkelen. Over een aantal jaar keert het dus wederom terug op onze agenda. We houden je op de hoogte! Heb je vragen over dit project? Neem dan contact met ons op via info@reiswerk.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.