Coronavirus: wat zijn de rechten en plichten van werknemers

In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. De maatregelen die in Noord-Brabant zijn genomen, gelden sinds 12 maart 2020 voor heel Nederland en zijn ook van grote invloed op het werk. Werkgevers zijn namelijk verplicht om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen. Hier vind je een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden over de rechten en plichten van werknemers.

1. Ik voel me niet lekker. Kan mijn werkgever mij verplichten om toch te werken?

Nee, je werkgever mag je niet verlichten om naar je werk te komen. Dat is de richtlijn vanuit het ministerie van Volksgezondheid.

2. Ik ben besmet met het coronavirus, moet ik dit aan mijn werkgever vertellen?

Ja, omdat het virus zo besmettelijk is, levert dat gevaar op voor de algemene gezondheid.

3. Ik ben besmet met het coronavirus, krijg ik mijn loon doorbetaald?

Ja, als je ziek bent door corona gelden de gewone regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Niet alleen als je werkt in Nederland, maar ook in het buitenland. Ben je op vakantie? Dan tellen de dagen waarop je ziekt bent als ziektedagen en niet als vakantiedagen.

4. Ik zit in quarantaine omdat iemand in mijn naaste omgeving is besmet. Wat zijn mijn rechten en plichten?

Ben je niet ziek en voel je je goed genoeg om te werken? Overleg dan met je werkgever de mogelijkheden om thuis te werken. Is thuiswerken onmogelijk, dan moet je werkgever over de periode waarin je in quarantaine zit je loon gewoon doorbetalen. Je werkgever kan je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Word je in de periode van quarantaine alsnog ziek, dan gelden de gewone regels voor doorbetaling van loon tijdens ziekte.

5. Ik ben in een gebied waar het coronavirus heerst en er geldt een uitreisverbod. Hoewel ik niet ziek ben, kan ik nu niet werken. Moet ik dan extra vrije dagen opnemen?

Ben je op zakelijke reis? Dan is het risico voor je werkgever. Je hoeft dan geen vakantiedagen op te nemen. Ben je op vakantie? Dan krijg je je opgenomen vakantiedagen niet terug. Maar wordt door het uitreisverbod en de quarantaine je verblijf in dat gebied langer dan je geplande vakantie? Dan hoef je geen extra vakantiedagen op te nemen. Je volgt namelijk een opgelegde overheidsregel. Ga je priv op reis naar een risicogebied waarvoor al een negatief reisadvies was afgegeven, dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. In dat geval word je langere verblijf verrekend met je vakantiedagen of je loon.

6. Mijn werkgever vraagt mij voor werk te reizen naar een risicogebied. Kan ik dit weigeren?

Bespreek je zorgen over je reis naar een risicogebied goed met je werkgever. Controleer altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Geven zij een negatief reisadvies (rood) dan kun je als werknemer de opdracht van je werkgever weigeren. Als het advies oranje is (alleen noodzakelijke reizen), dan moet je werkgever, naast een goede motivering over de noodzakelijkheid, ook zorgen voor goede beschermingsmiddelen. Dat zal in de praktijk moeilijk haalbaar zijn voor een werkgever. Op grond daarvan zou je kunnen stellen dat je werkgever dit niet van je mag vragen. Ga voor een dergelijke opdracht dus goed in gesprek met je werkgever en vraag een deugdelijke motivatie.

7. Kan mijn werkgever mij verplichten om verlof op te nemen omdat er minder werk is door het coronavirus?

Nee, je werkgever kan dit niet verplichten. Getroffen bedrijven kunnen een beroep doen op de regeling voor werktijdverkorting. Voor jouw niet gewerkte uren kan je werkgever WW aanvragen. Deze regeling geldt voor een beperkte periode en is gebonden aan strikte regels.

Meer informatie

  • Bekijk meer veelgestelde vragen over rechten en plichten van werknemers en werkgevers op de website van de FNV.
  • Voor meer informatie over het coronavirus en de getroffen maatregelen kun je kijken op de website van het RIVM.
  • Voor een overzicht van actuele reisadviezen kijk je hier.
Bron: FNV
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.