Werk je in de reisbranche? Vul dan het imago-onderzoek in! Meer informatie.

Daag jezelf uit en voorkom die bore-out!

09 mrt 2021

Uit recent onderzoek van Intermediair blijkt dat de helft van de 1.000 ondervraagden last heeft van spanning. En dat 38% ook nog eens meer stress ervaart tijdens de tweede lockdown dan tijdens de eerste. Momenteel hebben veel medewerkers maar weinig energie, voelen ze zich geregeld somber, zijn ze sneller emotioneel en slapen ze slecht. Oorzaak? De uitzichtloosheid van de coronasituatie, aldus bijna de helft van de respondenten. Ze missen de sociale contacten, hebben maar weinig manieren om te ontspannen, de werkdruk is hoog en dan zijn er ook nog eens zorgen om hun baan en inkomen. Ook is bij een kwart het werkplezier tijdens de tweede lockdown gedaald.
 
Geen burn-out, maar een bore-out
Al deze symptomen lijken op een burn-out, maar de oorzaak is waarschijnlijk meer verveling dan mentale uitputting. Arbeidspsycholoog Tosca Gort noemt het dan ook eerder een bore-out. ‘Veel thuiswerkers zijn intellectueel onderprikkeld. Het leven is saai. Daar raak je gedemotiveerd van.’ Tijdens deze tweede lockdown is er ook een gebrek aan toekomstperspectief. Maar toch kun je wel degelijk vooruitgang boeken in je eigen leven. Bijvoorbeeld door jezelf een doel in je werk te stellen. Wat ook helpt, is nieuwe dingen leren zodat je jezelf blijft ontwikkelen. Tosca: ‘Het maakt je ook heel gelukkig. Als je niet lekker in je vel zit of als je depressieve klachten hebt, is het slim om bijvoorbeeld een online cursus te doen.’ En daarbij maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat je leert, zolang je er maar interesse in hebt. Andere tips van haar om een bore-out te voorkomen, zijn:
 
1. Zorg voor verbondenheid
Als je continu alleen thuiswerkt, is het niet zo gek dat je de verbinding met je team verliest. En dat zorgt nou niet bepaald voor motivatie. Teamcoachingsoefeningen met collega’s kunnen helpen. Een intervisiegroep ook: daarin behandel je steeds een casus door samen te brainstormen.

2. Doe iets spannends
Voel je je wat droevig? Doe dan iets spannends: maak je punt in de vergadering (als je dat normaal gesproken niet zo snel zou doen) of ga aan de slag met dat ene ingewikkelde rapport. Daar krijg je nieuwe energie van.

3. Stop met afwachten
Wil je eigenlijk al heel lang een nieuwe baan, maar wacht je steeds op betere tijden? Niet doen, onderneem gewoon actie. Natuurlijk lijkt het nu knap lastig om een nieuwe baan in de reiswereld te vinden, maar wie weet lukt het je tch. Wil je liever totaal iets anders? Kijk om je heen en ontdek de mogelijkheden van omscholen. Een loopbaancoach kan je hierbij helpen. Misschien gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open.
 
Waar ligt jouw interesse?
Daag jezelf uit en voorkom of versla die bore-out. Ook in deze coronatijd zijn er gelukkig genoeg manieren om dat te doen. Alleen al op ons online leerplatform Travel College staan tientallen gratis cursussen, webinars, podcasts en essentials om vandaag nog iets nieuws te leren. Het aanbod is zo breed, dat er zeker weten iets tussen zit dat jouw interesse heeft!
 
Bronnen: 
Intermediair 1
Intermediair 2
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.