Een sollicitatiebrief schrijven: de dos en donts

04 dec 2018

272163416 origineel.jpg

Een sollicitatiebrief schrijven is niet de hobby van iedereen. Je moet er echt even voor gaan zitten, en het is soms flink nadenken over wat je nu precies wilt schrijven dat je toekomstige werkgever denkt: de moeten we hebben. Sommige mensen hebben er zelfs zo’n pesthekel aan, dat ze het liefst dezelfde sollicitatiebrief naar verschillende bedrijven sturen. Scheelt inderdaad een hoop tijd, maar of het ook persoonlijk overkomt? Uhm, nee. We geven je graag een duwtje in de goede richting: de do’s en don’ts bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Dit moet je vooral wl doen in een sollicitatiebrief

  • Een sollicitatiebrief op maat
  • Ook al bespaart het je een hoop tijd, stuur nooit een identieke CV en sollicitatiebrief naar elk bedrijf. Stem deze altijd af op de specifieke vacature. Kijk dus goed naar de vaardigheden en vereisten die worden gevraagd. Houden de vaardigheden bij je vorige baan niet helemaal verband met de functie waarvoor je solliciteert? Schrijf dan over de vaardigheden die je hebt verworven en waar je nieuwe baas ook wat aan heeft. Een andere tip: richt de sollicitatiebrief aan de persoon die hem gaat lezen. Staat die niet in de vacature vermeld? Richt je brief dan aan het hoofd van de afdeling (bijvoorbeeld 'Geachte E-commerce manager). Probeer niet ‘heer of mevrouw’ te schrijven: hoe persoonlijker, hoe beter.
     
    Om te voorkomen dat je elke keer dat je solliciteert naar een nieuwe baan een nieuwe brief moet maken, kun je natuurlijk wel een basisbrief gebruiken met alle relevante informatie erin. Afhankelijk van de baan, bewerk je deze op de juiste manier.
     
  • Toon je persoonlijkheid
  • In tegenstelling tot je CV gaat het bij een sollicitatiebrief niet om je gegevens en vaardigheden, maar je persoonlijkheid. Probeer die zo goed mogelijk te omschrijven. Wees creatief, want dit is je eerste kans om je toekomstige werkgever te laten zien wie je bent.
     
  • Grijp de aandacht
  • Je bent misschien al snel geneigd te beginnen met: “Ik schrijf u deze sollicitatiebrief om mijn interesse te tonen in de functie van …". Dat kan natuurlijk veel creatiever, waardoor je meteen de aandacht pakt. Maar dan moet het natuurlijk wel betrekking hebben op de functie waarvoor je solliciteert. Wil je graag reisleider in India worden? Trap dan bijvoorbeeld af met een ervaring: dat je op je 18e je tas pakte om een half jaar de wereld te gaan ontdekken. En dat dat zo’n avontuur was, dat je pas na 2 jaar terugkwam. Dan laat je meteen zien dat je een enorme reisliefhebber bent.

  • Spreek dezelfde taal
  • Probeer in de tone of voice van het bedrijf te schrijven. Dan heb je meteen weer een puntje gescoord als het gaat om hoe goed je bij het bedrijf past. Bekijk hun website dus goed, daar zie je snel genoeg de stijl.
     


    Dit kun je beter niet doen in een sollicitatiebrief 

  • Knippen en plakken
  • Veel mensen komen in de verleiding om alles wat ze hebben geschreven in hun CV te kopiren en in hun begeleidende brief te plakken. Toch kun je dit beter niet doen. Je CV laat namelijk je gegevens zien, en je sollicitatiebrief toont je persoonlijkheid. Wat wel een goed idee is, is om 2 tot 3 relevante vaardigheden te beschrijven. Leg uit hoe je ze eerder hebt ingezet, en hoe je dat in de nieuwe functie weer tot uiting kunt laten komen.
     
  • Vanzelfsprekendheid
  • Een andere valkuil is om te benadrukken dat je de baan zo graag wilt. Je solliciteert, dus dat zegt op zich al iets. Je hoeft dit dan ook niet meerdere malen te benadrukken. Beter is om te beschrijven wat je het bedrijf kunt bieden. Benoem je sterke punten en waarom jij d persoon bent voor de baan!
     
    Altijd spannend, een sollicitatiebrief schrijven. Blijf vooral zo dicht mogelijk bij jezelf, en make sure dat je enthousiasme en de vaardigheden waar ze naar op zoek zijn (en waarover jij beschikt) van het scherm afspatten. Veel succes!

    cta

    Niet gevonden wat je zocht?

    We helpen je graag verder

    Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.