AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Hoe zit het precies als je op een feestdag moet werken?

19 dec 2023

De feestdagen komen eraan, een tijd van gezelligheid en extra vrije dagen. Maar hoe zit dat als je op een feestdag moet werken? Wat zijn dan je rechten?

feestdagen

De wet kent geen feestdagverlof en er is geen situatie waarin je op basis van de wet vrij bent op een feestdag. Maar, er zijn gelukkig wel erkende feestdagen. De afspraken rondom deze feestdagen zijn altijd opgenomen in de cao, de arbeidsovereenkomst of het arbeidsvoorwaardenreglement van de werkgever.

In de cao reisbranche zijn deze erkende feestdagen ook opgenomen. In de cao is vastgelegd dat het normale loon wordt doorbetaald op de dagen dat er niet gewerkt wordt. En dat werken op zon- en feestdagen gebeurt op vrijwillige basis. Lukt het jouw werkgever niet om met vrijwilligers de bezetting rond te krijgen, dan kan je verplicht worden om maximaal 8 zon- en feestdagen per jaar te werken. Werken op deze zon- en feestdagen geldt niet als overwerk maar wordt in je rooster meegenomen en telt mee voor de gemiddelde werkweek. Je werkgever kan wel afwijkende afspraken met je maken omtrent feestdagen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van aantoonbare gewetensbezwaren.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.