AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

De voordelen van een groenere werkdag

23 mei 2022

Natuur helpt om je vitaler en vrolijker te voelen. Het bevordert je creativiteit en je werkgeheugen en het verlaagd zelfs je stressniveau. Ondanks dat de natuur zowel je werk als je gezondheid een positieve boost kan geven, heeft het vaak geen plek in onze werkdag. Veel mensen weten wel dat de natuur de gezondheid bevordert, maar het inpassen in de toch al veel te drukke werkdag blijkt een uitdaging. IVN natuur educatie probeert met een aantal tips Nederland groener te laten werken. Goede zaak, want groen opnemen in de dagelijkse werkroutine kan een groot verschil maken.

people 2605052 640

Dat kan groener

Nederland heeft nog wel wat werk te doen als het gaat om vergroening van de werkomgeving en het werkgedrag. Wist je dat wij het meest zitten tijdens een werkdag van alle Europeanen? Gemiddeld zo’n 9 uur per dag! Uit het onderzoek van IVN blijkt dat we ook meer werkgerelateerde stress hebben onze Europese collega’s. Werkstress is in Nederlands zelfs beroepsziekte nummer 1. Het valt niet uit te sluiten dat dat te maken heeft met het feit dat 50% van de Nederlanders maar één uur of minder per dag buiten komt. En dat terwijl onze natuur en de kleurrijke seizoenen prachtig zijn. 83% geeft dan ook aan vaker in de natuur te willen zijn.

De paden op, de lanen in

Bewust of onbewust weten we dat de natuur goed voor ons is. De onderzoeksresultaten bevestigen ons gevoel en laten zien dat tussen de middag 50 minuten wandelen een positief effect heeft op het herstel in aandacht. Wandelen in de natuur herstelt de aandacht 3x beter dan wanneer je een wandeling door de stad maakt. Duidelijk, vaker de natuur in leidt dus tot meer vitaliteit, optimisme, daadkracht en creativiteit. Maar hoe is dat praktisch in te passen in een werkdag?

Haal de natuur dichterbij

We blijven nog even gooien met de resultaten van het onderzoek van IVN natuur educatie. Uitzicht op groen maakt namelijk 15% productiever. Of een plant op je bureau dan echt al een verschil kan maken? Ja! Ook een microbreak van slechts 40 seconde kijken naar een groen dak in plaats van een traditioneel dak leidt tot 50% minder fouten. Of wat denk je van een muurvullende natuurfoto op je werkplek? Geen effect denk je? Zeker wel! Zo’n natuurfoto leidt tot meer aandacht en minder vermoeidheid. De voordelen van een groene werkplek gaan verder. Zo leiden grotere plantenbakken in werkruimten bij bedrijven tot 20% minder ziekteverzuim. Hoe meer blootstelling aan de natuur, hoe hoger de betrokkenheid bij het werk en hoe minder de kans op een burn-out. Zo’n klein plantje kan dus grote voordelen opleveren.

Groen werkt beter challenge

Wie wil ervaren hoe makkelijk het is om vaker de natuur op te zoeken, kan meedoen aan de Groen Werkt Beter Challenge. Met een aantal korte opdrachten is de kans groot dat je je dagelijkse portie natuur binnen krijgt. De Challenge is in ieder geval een inspirerende kickstart om groener te werken en is te volgen via www.ivn.nl. Natuurlijk kun je ook samen met je collega’s of team nadenken over wat je kunt doen om de werkplek groener te maken en meer de natuur op te zoeken.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.