Growth mindset: voorwaarde voor een succesvolle toekomst

09 okt 2019

Laten we meteen beginnen met wat het nou precies inhoudt, die growth mindset. Het gaat erom in hoeverre je over het vermogen beschikt om mogelijkheden en kansen in (nieuwe) situaties te zien en te benutten. En dat is heel belangrijk, zeker in een tijd waarbij digitalisering en robotisering steeds meer naar voren treedt. Het routinematige werk wordt al vaak overgenomen door machines. Wellicht heb je dat zelf op het werk ook al ondervonden. Maar gelukkig kan niet l het menselijke werk worden vervangen, zeker niet in de reiswereld.

Alleen al persoonlijk advies blijft hier van veel waarde voor vakantiegangers. De voorspelling is dat 48% van alle banen gewoon blijft bestaan. Toch moeten we ons er wel op voorbereiden dat er in de (nabije) toekomst veranderingen voor de deur staan. En dat hoeft niet erg te zijn, als je er maar op voorbereid bent. Hoe? Onder andere door te leren. Want dat zal je een hoop nieuwe kansen opleveren. 

Motiveren om te leren

Een goede samenwerking tussen mensen en machines zal het werk veel efficinter laten verlopen. Belangrijk dus om dat medewerkers nu alvast te leren. Dat leren wordt hoe dan ook een voorwaarde om succesvol de toekomst tegemoet te gaan. Maar helaas ziet niet elke werknemer dit zitten. Veel hebben het al druk zat, en moeten alle zeilen bijzetten om hun werk af te krijgen. Anderen hebben er nare associaties mee, omdat studeren vroeger niet hun favoriete bezigheid was. Of ze zijn bang dat ze het inmiddels niet meer kunnen. Hoe je dit kunt veranderen? Door de drempel te verlagen, en ze ervan bewust te maken dat ze elke dag al iets nieuws leren. Dit maakt de medewerker meteen een stuk enthousiaster om nog meer te gaan leren.

Fixed versus growth mindset

Onze mindset zal gaan bepalen hoe we de toekomst gaan omarmen. Vandaag de dag wordt nog veel gewerkt vanuit een fixed mindset: je wordt geboren met bepaalde kwaliteiten en intelligentie, en dat bepaalt waar je wel en niet goed in bent. Is er bijvoorbeeld sprake van een technologische verandering met andere werkzaamheden, dan zul je met deze mindset al snel denken dat je die niet kunt uitvoeren.

Gelukkig is er ook de growth mindset, waarbij je talenten het startpunt zijn en je jezelf met inzet en discipline verder kunt ontwikkelen. Dan zul je hier al veel sneller actief mee bezig willen zijn, om te ontdekken wat je er wl mee kunt. En juist dt moet gestimuleerd worden vanuit het bedrijf. Met speciale ontwikkelingsbudgetten om medewerkers te laten leren, en te zorgen dat daar ook echt gebruik van wordt gemaakt.

Vier stappen naar growth mindset

Hieronder vind je vier stappen op weg naar een growth mindset. Zodat medewerkers veel meer gemotiveerd raken om zich te willen ontwikkelen.

 • Probeer je mensen te laten inzien dat een growth mindset het leervermogen stimuleert.

 • Laat je medewerkers deelnemen aan projecten die net even nieuw voor ze zijn. Zo leren ze vanzelf iets nieuws en voelen ze dat ze daarin succesvol zijn.

 • Zoals we al eerder benoemden: laat je medewerkers inzien dat ze elke dag al leren, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dat geeft hen rust en het gevoel dat ze meer kunnen leren dan ze denken.

 • Geef feedback en complimenten, vooral aan iemand met een fixed mindset. Wil je iemand naar een growth mindset sturen, geef het compliment dan anders: dat je het bijvoorbeeld goed vindt dat diegene zijn creativiteit heeft ingezet bij een project.

 • We weten natuurlijk nooit helemaal wat de toekomst ons zal brengen, maar een ding is zeker: leren is noodzakelijk om succesvol te blijven in de toekomst. Wil je er vandaag al mee beginnen? Neem dan meteen een kijkje op ons online leerplatform Travel College, waar diverse cursussen, microlearnings en webinars op je wachten. Allemaal gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche.  Bron: www.pwnet.nl


   

  cta

  Niet gevonden wat je zocht?

  We helpen je graag verder

  Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.