Hoe stel je een fijne werkplek in?

Al bijna een jaar moeten we zoveel mogelijk thuiswerken, en dat blijft voorlopig nog wel even zo. Veel reismedewerkers zitten dan ook dagelijks aan de eettafel of in hun werkkamer achter de computer. En daarbij komen soms best wat klachten om de hoek kijken: zere schouders bijvoorbeeld, of een neerslachtig gevoel. Waar moet je zoal op letten om gezond thuis te werken? Lees snel mee hoe je een fijne werkplek voor jezelf creert.
 
Weg met die fysieke klachten
Heb je aan het einde van de dag lichamelijke klachten, zoals zere schouders en een vermoeide rug? Grote kans dat je te lang in de verkeerde houding hebt gezeten. Met een verstelbare bureaustoel ben je er nog niet, want je moet hem natuurlijk wel goed instellen. Dat betekent dat de armleuningen op de hoogte staan, dat je schouders ontspannen zijn als je je onderarmen erop legt. Stel vervolgens de hoogte van de stoel in zodat de armleuningen even hoog zijn als je tafelblad. Zit je op je keukenstoel? Probeer dan creatief te zijn om wat hoger of juist lager te zitten. En dan hebben we je beeldscherm nog: de bovenrand moet iets onder ooghoogte komen. Dus zet je laptop op een stapeltje dikke kookboeken en gebruik een los toetsenbord. Ook niet onbelangrijk: probeer elk half uur even in beweging te komen en doe meteen wat rek- en strekoefeningen. Ga ook regelmatig op de bank zitten met je laptop op schoot, en ondersteun je armen daarbij eventueel met een kussen.
 
Voorkom een neerslachtig gevoel
Verkijk je niet op de mentale belasting van thuiswerken. Waar je het in april misschien nog wel prima vond, kunnen de muren inmiddels behoorlijk op je af komen. Niet zo gek ook. In de huidige situatie zit je immers bijna 24/7 in je thuisomgeving, en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Misschien mis je de informele gesprekjes met je collega’s op de werkvloer, of gewoon je ritje naar kantoor waarbij je alles even volledig los kon laten. Zorg ervoor dat je niet ‘vereenzaamt’ en bel zo nu en dan even je collega’s voor een praatje tussendoor. Zo blijf je ook beter met elkaar verbonden. Pas ook op dat je niet maar blijft doorwerken tot in de late uurtjes. Pak de dag echt zoals een normale werkdag, en las tussendoor pauzes in om te ontspannen. Ga ook even een rondje buiten wandelen. Heb je je omgeving inmiddels wel gezien? Zet tijdens het lopen een interessante podcast op, een van deze vijf bijvoorbeeld. Klap je laptop aan het einde van je werkdag dicht en ruim je bureau op, zodat je werkdag er voor je gevoel ook echt op zit. Voel je spanning door het thuiswerken, en zit je niet meer lekker in je vel? Deel het met je collega’s en je leidinggevende, zodat jullie samen de situatie kunnen verbeteren.
 
Bekijk de essential Gezond thuiswerken
In de gratis essential Gezond Thuiswerken op ons online leerplatform Travel College krijg je in een paar minuten tijd nog meer bruikbare tips om fysieke en mentale klachten te voorkomen. Of lees het artikel hoe je vitaal kunt blijven tijdens het thuiswerken.
 
Bron: www.arboportaal.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.