Hoe zorg je ervoor dat niet alle collega's tegelijk op vakantie zijn?

04 jan 2018

bulletin board 3233653 640.jpg

Om te voorkomen dat alle medewerkers tegelijk op vakantie willen, kun je als werkgever maar beter tijdig starten met het maken van een goede vakantieplanning. Dit voorkomt een last-minute bezettingsprobleem en teleurgestelde collega’s. Maar waar begin je en waar moet je als werkgever rekening mee houden?

1. Periode
De schoolvakanties zijn vaak geliefde vakantieperiodes. Een goede planning voor deze schoolvakanties voorkomt onvrede en een hoge werkdruk voor de achterblijvers.

2. Vakantieaanvraag goedkeuren
Medewerkers mogen in principe zelf bepalen wanneer zij op vakantie gaan. Wel moeten zij hiervoor een verzoek indienen. Als je als werkgever deze aanvraag niet binnen 2 weken beantwoordt, stem je er automatisch stilzwijgend mee in.

3. Vakantieaanvraag afwijzen
Je mag een vakantieaanvraag van een medewerker alleen afwijzen als je daar een zwaarwegend belang bij hebt. Dit betekent dat het een groot probleem moet opleveren als jouw medewerker op vakantie gaat.

4. Collectieve bedrijfsvakantie
Het kan handig zijn om op een specifiek moment een collectieve bedrijfsvakantie vast te stellen. Dat mag echter alleen als hierover in de cao of in de individuele arbeidsovereenkomst afspraken zijn gemaakt. In de cao reisbranche is vastgelegd dat je als werkgever het recht hebt om 1 vakantiedag per jaar als verplichte vakantiedag aan te wijzen.

5. Voorrang
In de wet staat nergens dat bepaalde groepen medewerkers, zoals medewerkers met schoolgaande kinderen, voorrang hebben op anderen.

6. Werkdruk
Hoewel het in bepaalde organisaties geen probleem is als er wekenlang een lage bezetting is, is dat zeker niet overal het geval. Zorg er daarom voor dat de vakanties zo gepland worden dat de medewerkers die achterblijven er niet teveel last van hebben dat collega’s er niet zijn. Dat kun je door tijdelijke krachten in te vliegen, maar ook door in de planning van bijvoorbeeld projecten rekening te houden met de vakantieperiode.

Veel succes met het maken van de planning!

Meer informatie over data van schoolvakanties? Neem een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.