AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

De medewerker is koning op de krappe arbeidsmarkt

06 jul 2022

Het onderwerp waarover gesproken werd tijdens de HR-Expert Meeting op 27 juni was actueler dan ooit. Dat bleek niet in de laatste plaats uit de opkomst. Maar liefst 24 HR professionals van diverse reisbedrijven reisde af naar Nieuwegein, waar werd gesproken over ‘het aantrekken van talent naar jouw bedrijf’. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan gekwalificeerde mensen. De uitdaging om op te vallen tussen andere vacatures van concurrerende reisbedrijven is dus groot. Op de HR-Expert Meeting kregen de deelnemers tips van sprekers en werden er best practices uitgewisseld.

hrexpertmeetingjuni2022

De inzichten die werden gedeeld door de sprekers van de Academy for Recruitment en door het UWV richten zich met name op de lange termijn. De tekorten op de arbeidsmarkt zullen de komende jaren merkbaar zijn. Het is dus belangrijk om structureel bepaalde zaken anders aan te pakken. Ook de visie dat je als bedrijf kunt kiezen uit de perfecte kandidaat, moet deels overboord. Niet de klant is koning, maar de medewerker in de huidige markt. Het gaat niet langer alleen om wat een medewerker jouw reisbedrijf te bieden heeft, maar steeds meer ook om wat jouw bedrijf de medewerker te bieden heeft. Dit vertaalt zich in de manier van het schrijven van vacatureteksten tot het proactief werven van personeel en referral recruitment, waarbij medewerkers (financieel) beloond worden wanneer ze geschikte kandidaten uit het eigen netwerk aandragen.

Veel reisbedrijven zijn al bezig om aanpassingen te doen om op die manier medewerkers aan te trekken, zo bleek op de HR-Expert Meeting. Door de tips en ervaringen van andere HR professionals bleek soms zelfs dat de huidige strategie nog verder verbeterd kon worden. Ellen en Kevin van de Academy for Recruitment legden de focus op het vinden van personeel. Waar begin je te zoeken en hoe pak je dit succesvol aan? En hoe versterk je je werkgeversmerk (Employer Branding). Een aantal praktische oplossingen die we meekregen van Mathieu, Landelijk Adviseur Werkgeversdienstverlening bij het UWV, om arbeidstekorten tegen te gaan richten zich vooral op het aanboren van nieuw talent en het anders organiseren van werk. Zo werd gesproken over het scholen van huidig personeel, het aannemen van personeel met een arbeidsmarktbeperking en het denken vanuit taken in plaats van functies. Ook ontkom je er niet meer aan op de huidige markt om als werkgever transparant te zijn over het salaris en flexibel om te gaan met parttime functies en hybride werken.

Eind oktober of begin november vindt de volgende editie van de HR- Expert Meeting plaats. We verdiepen ons dan verder in het behouden van medewerkers door ze te binden, boeien en behouden. Hou onze nieuwsbrief en website in de gaten voor de aankondiging en vergeet je niet op tijd in te schrijven.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.