AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Ik ga meer/minder werken. Welke impact heeft dit op mijn pensioen?

16 mrt 2020

balans 1016392213

Kies je ervoor om meer of juist minder te gaan werken? Dan verandert niet alleen je salaris, maar ook je pensioenopbouw n de opbouw van het partnerpensioen. Bovendien zal de pensioenpremie stijgen of dalen. We vertellen je er graag wat meer over.

Meer of minder werken

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je meer uren gaat werken. Je baas is bijvoorbeeld super blij met jouw resultaten. Of een collega vertrekt en je kunt een deel van zijn of haar werkzaamheden overnemen. Aan de andere kant is het ook denkbaar dat je juist minder gaat werken. Bijvoorbeeld omdat je wat meer thuis wilt zijn voor je kinderen. Of omdat je nog enkele jaren tot je pensioen te gaan hebt en alvast wat wilt afbouwen. Welke reden je ook hebt, meer of minder werken heeft invloed op de hoogte van je pensioen.

Je pensioenopbouw verandert

De opbouw van je pensioen is afhankelijk van je salaris. Als je meer of minder gaat werken, verandert je salaris en dus ook je pensioenopbouw. Ga je meer werken, dan verdien je meer en wordt je pensioenopbouw zeer waarschijnlijk hoger, net als het partnerpensioen en het wezenpensioen als je komt te overlijden. Je moet ook meer pensioenpremie betalen. Ga je minder werken, dan wordt je pensioenopbouw lager en krijgen je partner en kinderen minder pensioen als je komt te overlijden. Je betaalt ook minder pensioenpremie.

Alles wordt voor je geregeld

Als je meer of minder gaat werken, hoef je zelf niets door te geven. Je werkgever geeft het nieuwe aantal arbeidsuren aan ons door, zodat wij de pensioenpremie en je pensioenopbouw aan kunnen passen. Je nieuwe pensioenpremie vind je op je eerstvolgende salarisspecificatie.

Bedenk goed welke keuze je maakt

Wil je precies weten welke impact meer of minder werken heeft op je pensioen? Check hier wat er gebeurd als je situatie verandert.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.