Ik ga scheiden. Heeft mijn ex-partner recht op een deel van mijn pensioen?

reiswerkpensioenenopbouwenpensioen

Gaan jij en je partner scheiden? Dan heeft dat gevolgen voor de verdeling van jouw ouderdomspensioen en in het bijzonder partnerpensioen. Je hebt echter ook de mogelijkheid om met je ex-partner afspraken te maken over jouw pensioen. We vertellen je er graag wat meer over.

Wettelijke afspraken over de verdeling van je pensioen

Als je gaat scheiden, heeft je ex-partner wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit heet verevening. Daarnaast heeft je ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen.

Wat is bijzonder partnerpensioen?

Bijzonder partnerpensioen is het partnerpensioen dat is opgebouwd totdat jullie uit elkaar gaan. Zodra jullie scheiding bekend is bij Pensioenfonds PGB, reserveren zij dit pensioen voor je ex-partner en zorgen ze ervoor dat je ex-partner hierover een brief krijgt.

Pensioenafspraken maken met je ex-partner

Jij en je ex-partner hebben ook de mogelijkheid om samen andere afspraken te maken. Deze afspraken moeten in jullie echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden staan.
 
Kies je voor verevening? Meld dit dan binnen twee jaar na jullie scheiding bij het pensioenfonds. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het formulier van de overheid. Na deze twee jaar is verevening via het pensioenfonds niet meer mogelijk.
 
Maak je samen andere afspraken? Neem dan contact op met PGB. Stuur daarbij een kopie van jullie huwelijkse voorwaarden of echtscheidingsconvenant mee.

Hoe regel ik het bijzonder partnerpensioen?

Je ex-partner kan afzien van bijzonder partnerpensioen. Jullie moeten deze afspraak vastleggen en beiden ondertekenen. Er zijn hierbij twee mogelijkheden. 

  • Staat jullie afspraak onder de letterlijke vermelding 'afzien partnerpensioen' in jullie echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden? Stuur dan een kopie van dit document naar het pensioenfonds.
  • Staat jullie afspraak niet onder deze letterlijke vermelding in jullie echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact op met het pensioenfonds.

Moet ik mijn ex-partner afmelden voor partnerpensioen?

Als jij en je partner gaan scheiden, wil het pensioenfonds dat graag weten. Zij hebben deze informatie namelijk nodig voor de berekening van je pensioen.
 
Ben je getrouwd of geregistreerd partner en woon je in Nederland?
Dan hoef je jouw ex-partner niet af te melden. De gemeente waar je woont geeft jullie scheiding aan door aan het pensioenfonds.

Woon je in het buitenland?
Meld je ex-partner dan zelf af bij het pensioenfonds en stuur daarbij een kopie van jullie huwelijkse voorwaarden of echtscheidingsconvenant mee.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.