Ikigai: wat is juw reden om s ochtends je bed uit te komen?

20 jan 2020

Heb je weleens van de eeuwenoude Japanse filosofie Ikigai gehoord? Het is de reden waarom je ’s ochtends je bed uitkomt. En dan bedoelen we niet omdat je om 8:55 uur op je bureaustoel moet zitten waar je helemaal geen zin in hebt. Iki staat namelijk voor leven en Kai voor waarde. Het gaat dan ook om je levensdoel, geluk of de zin van het leven. Iedereen heeft een Ikigai. Ook jij, al ben je je hier misschien nog helemaal niet van bewust. 

Vier belangrijke vragen om aan jezelf te stellen

Hoe mooi zou het zijn als je daadwerkelijk je bed uit sprngt omdat je zo’n zin hebt om weer naar je werk te gaan? Goed nieuws: het kan. Het kost alleen misschien even wat moeite om dat te bereiken. Deze vier vragen helpen je sowieso op weg.

1. Waar ben je goed in?

Het vergt veel zelfevaluatie om erachter te komen waar je goed in bent. Heb je eigenlijk geen idee? Praat dan eens met mensen die jou het beste kennen en met wie je geregeld hebt samengewerkt. Maar ook met die ene collega waarbij je het idee hebt dat hij of zij je niet echt mag. Het is goed om een breed scala aan meningen te verzamelen over je sterke en zwakke punten, zodat je zo dicht mogelijk bij de waarheid komt. En vergeet ook niet bij jezelf te rade te gaan waar je interesse ligt, en waar juist niet. 

2. Waar kan je voor worden betaald?

Het zou natuurlijk geweldig zijn als je met je sterke vaardigheden je brood kunt verdienen. Onthoud hierbij wel: de (reis)wereld verandert snel. De meest waardevolle vaardigheid is misschien dan ook het vermogen om je aan te passen aan snel veranderende omgevingen. En hierbij is het absoluut een aanrader om te bljven leren. Voor alle medewerkers in de reisbranche hebben we daarom Travel College opgericht: een online leerplatform met interessante cursussen, webinars en microlearnings.

3. Wat heeft de wereld van jou nodig?

Kun je de wereld een handje helpen met het werk dat je doet? Denk aan de verduurzaming van reizen. Of wie weet organiseer je wel excursies waarbij je zorgt dat de lokale arme bevolking er wat mee verdient. Wat het ook is, iedereen wordt er blij van als je de wereld een beetje mooier kunt maken.

4. Wat vind je leuk om te doen?

Oftewel: waar ligt je passie? Grote kans dat dit reizen is, en dat je dus werk hebt gevonden in de reiswereld. Maar misschien ligt je passie ook wel bij fotograferen en verhalen schrijven. Houd eens in de gaten wanneer je geluksmomenten voelt, en van welke werkzaamheden je energie krijgt.Bronnen: tsuru.nlwestcoachingblog.wordpress.commedium.com

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.