Is waardeoverdracht nou wel of niet verstandig?

Stel, je krijgt een nieuwe baan bij een werkgever buiten de reisbranche. Op dat moment moet je bepalen of je jouw ’oude’ pensioen meeneemt naar je nieuwe pensioenregeling. Is waardeoverdracht nou wel of niet verstandig? Bij Reiswerk Pensioenen kwam deze vraag onlangs voorbij en dit hangt van verschillende zaken af. We vertellen je er graag wat meer over.

Wat is waardeoverdracht precies?

Stel, je krijgt een nieuwe baan bij een werkgever buiten de reisbranche. Op dat moment verander je van pensioenfonds (of ga je naar een pensioenverzekeraar) en moet je bepalen of je jouw ’oude’ pensioen meeneemt naar je nieuwe pensioenregeling. Dit heet waardeoverdracht en is niet verplicht.

Is waardeoverdracht nou wel of niet verstandig?

Je kunt er voor kiezen om je pensioen gewoon bij Reiswerk Pensioenen te laten staan. In dat geval krijg je later een pensioenuitkering van jouw oude n nieuwe pensioenfonds en spreid je je risico’s. Financieel kan het echter de moeite waard zijn om je pensioen wel mee te nemen naar de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Dit hangt af van de voorwaarden van beide pensioenregelingen. Daarom is het verstandig om deze voorwaarden goed met elkaar te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de financile positie van het fonds, of de pensioenen de afgelopen jaren verhoogd zijn en wat er voor je nabestaanden geregeld is mocht je overlijden. Hiervoor heeft elk pensioenfonds een Pensioenvergelijker. Check die goed: het kan best veel schelen.

De keuze voor waardeoverdracht hangt bovendien af van jouw persoonlijke voorkeuren. Vind je het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je pensioenfonds duurzaam belegt, maar is dat bij je nieuwe pensioenfonds niet het geval? Dan is waardeoverdracht misschien geen goed idee. Kortom, het is belangrijk dat je eerst goed over deze zaken nadenkt, voordat je een beslissing neemt over waardeoverdracht. Vind je dit lastig? Dan kun je bijvoorbeeld een financieel adviseur vragen je te helpen.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.