Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Je bent ziek. Wat nu?

12 sep 2017

ziek zijn.jpg

We zijn allemaal wel eens te ziek om te kunnen werken. En soms is je ziekte ook van langduriger van aard. Natuurlijk wil je snel herstellen, want ziek zijn is vervelend. Luister vooral goed naar je lichaam, geef het rust en neem je tijd. Maar er komen ook wat zaken op je af, omdat je niet kunt werken.
 
Wat zijn nu jouw rechten en plichten als je ziek bent? Wanneer moet je melden dat je ziek bent? Bij wie moet je je ziek melden? Wat moet je doen als je langdurig ziek bent? En wat doe je bijvoorbeeld als je ziek wordt tijdens je vakantie? Allemaal vragen waarop we je graag een antwoord geven.
 
Ik ben ziek, wat nu?
Als je vanwege ziekte niet kunt werken, dan meld je dit zo spoedig mogelijk en ieder geval voor aanvang van jouw werktijd bij je werkgever. Dit is vastgelegd in artikel 26 van de cao voor de reisbranche. Je meld je ziek bij je direct leidinggevende of contactpersoon van de afdeling HR, tenzij hierover binnen jouw reisbedrijf andere afspraken zijn gemaakt.

Ik ben ziek geworden tijdens mijn vakantie, wat nu?
Als je ziek wordt tijdens jouw vakantie (ook vanuit het buitenland) meld je dit bij je direct leidinggevende of HR afdeling. Ook schakel je zo spoedig mogelijk een lokale medische dienst in voor een medische verklaring. Voor de inhoud van deze medische verklaring kijk je hier.
Ben je ziek, maar wil je juist op vakantie? Dan heb je altijd toestemming nodig van jouw werkgever.
Je leest er hier meer over

Ik ben langdurig ziek, wat nu?
Als je langer dan 3 weken ziek bent, kun je een oproep van de Arbodienst of bedrijfsarts verwachten. De bedrijfsarts zal met jou bespreken wat de aard is van jouw verzuim en of en wanneer er mogelijkheden zijn om te re-integreren bij jouw werkgever. Rondom re-integratie zijn er wettelijke afspraken gemaakt, waar je je samen met jouw werkgever aan dient te houden.
Meer hierover lees je hier

Wat gebeurt er met mijn loon als ik ziek ben?
Als je ziek of arbeidsongeschikt bent, wordt je loon gedurende twee jaar doorbetaald. In het eerste jaar ontvang je 100% van het loon. In het 2e jaar mag je werkgever dit aanpassen naar 70% van het loon. Meer informatie hierover kun je teruglezen in artikel 26 van de cao.

Misschien wel het allerbelangrijkste: Hoe voorkom je dat je ziek wordt?
Sommige ziektes of gebreken zijn wellicht niet te voorkomen. Maar je kunt wel iets doen om de kans dat je ziek wordt te verkleinen. Gezond eten en drinken zijn belangrijk, net als bewegen. Zo kun je dagelijks een lunchwandeling maken, als de bezetting op de werkvloer dit toe laat. Andere tips over bewegen op het werk kun je terug vinden in de arbocatalogus voor de reisbranche, op pagina 56. Kijk ook eens op deze website 30 minuten bewegen. Hier vind je onder andere tips hoe je komt aan 30 minuten beweging per dag. Er is nog veel meer wat je kunt doen om fit te blijven. Je lees er hier meer over!

Heb je verder nog vragen over ziekte en verzuim? Neem dan contact met Reiswerk, via info@reiswerk.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.