Kabinet introduceert persoonlijk ontwikkelbudget

Uit de voortgangsbrief over de aanpak Leven Lang Ontwikkelen blijkt dat de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelastig wordt vervangen door een persoonlijk ontwikkelbudget. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen in de toekomst het zogenoemde STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het kabinet wil hiermee stimuleren dat mensen door scholing blijven werken aan hun ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.
 

Hoe hoog is het budget?

Nederland doet het internationaal gezien al goed op het gebied van leven lang ontwikkelen. Desondanks laat nog niet iedereen zich regelmatig bijscholen. Met het STAP-budget kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van €1000 tot €2000 per persoon.



 

Welke ontwikkelmogelijkheden heb je?

Nu vraag je je natuurlijk af, wat kun jij als werkende in de reisbranche met dit budget? Je kunt dit budget bijvoorbeeld gebruiken voor een groot aantal opleidingen, maar ook voor cursussen of erkende certificaten. Verkoop je reisverzekeringen maar ben je nog niet gecertificeerd? Dan zou het Examen Reiswerk Verzekeringen een goede optie zijn. Lees hier meer over deze certificering.

Minister Van Engelshoven: “Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen.
 

Hoe maak ik gebruik van dit budget?

Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan. Alleen mensen die voor de opleiding of cursus al voor een andere vorm van publieke, individuele financiering van onderwijs – zoals studiefinanciering, een lerarenbeurs of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten – in aanmerking komen, kunnen geen gebruikmaken van het STAP-budget.
 

Fiscale scholingsaftrek blijft volgend jaar nog bestaan

Het kabinet is van plan om de regeling van het STAP-budget deze zomer nog te publiceren. Maar vanwege de tijd die nodig is voor de implementatie is een ingangsdatum per 1 januari 2020 niet haalbaar. Dit betekent ook dat de fiscale scholingsaftrek volgend jaar nog gewoon blijft bestaan. Op het moment dat het STAP-budget ingaat, zal de aftrek voor scholingsuitgaven komen te vervallen.
 
 

Leven Lang ontwikkelen

Het STAP-budget is onderdeel van de aanpak Leven Lang Ontwikkelen. De bedoeling van het kabinet is dat werknemers worden gestimuleerd om regie te nemen over hun loopbaan en leven, zodat zij kunnen blijven ontwikkelen en hun eigen keuzes kunnen maken.

Minister Koolmees: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen."

Bronnen: Rijksoverheid, Rendement.nl
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.