Leren doe je al in 10 minuten per dag

04 nov 2019

Wist je dat je voor leren helemaal niet zoveel tijd nodig hebt? Per dag gezien dan. En dat komt mooi uit, want veel medewerkers zien er als een berg tegenop als ze een opleiding of cursus gaan volgen. Want die extra kennis is natuurlijk interessant, maar de tijd die erin gaat zitten, waar haal je die vandaan? Gelukkig kun je ook met 10 minuten leren per dag veel progressie boeken.

Kleine blokken

Nou moet daar wel enigszins structuur in zitten. Elke dag een YouTube filmpje over een bepaald thema bekijken is natuurlijk ook interessant, maar het zet niet echt zoden aan de dijk. Die filmpjes zijn vaak niet gestructureerd, en meestal weet je er de volgende dag nog maar een fractie van. Zonde van je tijd dus. Tom Bos ondervond dit zelf ook, en kwam erachter dat hij met behapbare blokken van 30 minuten de stof veel beter onthield. Op basis hiervan ontwikkelde hij het volgende concept: opleidingen die allemaal maar een maand duren, waarbij je elke dag maar zo’n 5 tot 10 minuten hoeft te leren.

Aandacht vasthouden

Klinkt weinig, maar het blijkt dat dit vele malen effectiever is dan urenlang blokken achter elkaar. Hoe dat komt? Omdat je aandacht bij lang studeren al snel verslapt. En juist die aandacht is zo belangrijk bij het leren. Gedurende 5 10 minuten gaat dat zeker wel lukken. Wat ook belangrijk is: de periodes tussen de leersessies, in die tijd moet je de leerstof juist geen aandacht geven. Bos vertelt: ”Je moet weten, als je iets leert, creert dat in je hersenen nieuwe neurale verbindingen, een soort hazenpad. Dat hazenpad moet worden omgezet in een brede snelweg. De kennis wordt dan overgebracht van het kortetermijn- naar het langetermijngeheugen. En dat gaat stukken effectiever door veel te herhalen, maar ook door veel rustpauzes te nemen waarin je even niks doet.”

 

Voldoende rust tussendoor

Smaakt de stof naar meer? Dan kun je er ook voor kiezen om ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een korte leersessie in te plannen. Maar alleen als je verder een rustige dag hebt. Het is dus niet verstandig als je middenin de deadlines zit. De informatie die je tot je neemt, moet je laten beklijven. En dat lukt het best als je even rust kunt nemen. Dit blijkt ook uit onderzoek. Bij een studie van de Journal of Neuroscience in 2018 werd een x-aantal mensen verdeeld in twee groepen. Groep A leerde alles in een paar uur achter elkaar, en groep B in korte sessies met langere tussenpozen. Direct na afloop bleek er geen verschil, maar na 3 weken scoorde de ‘spaced learning’ groep duidelijk beter op wat ze nog wisten.
 
Supersnel leren op Travel College
Werkt het bij jou ook? Daar kun je meteen achter komen op ons online leerplatform www.travelcollege.nl. Daar vind je diverse online cursussen, microlearnings en webinars. Allemaal gratis te volgen voor alle medewerkers in de reiswereld. Bekijk de essentials maar eens: daar leer je bijvoorbeeld in 5 minuten de gouden regels van feedback geven, en binnen 2 minuten hoe je effectief kunt samenvatten. Maar ook kun je hier een twee uur durende cursus volgen over de basis van online zichtbaarheid. Waar je interesse ook ligt, grote kans dat je hier een passende cursus bij vindt. Succes!
 
 
Bron: pwnet.nl
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.