Loonsverhoging... Wanneer heb ik er recht op?

euro 1605659 640.jpg

Vraag jij zelf weleens om een loonsverhoging bij jouw leidinggevende? Krijg je dit dan ook? En wat is over loonsverhogingen vastgelegd in de cao reisbranche? Reiswerk praat je graag bij over dit thema. Want naast dat werken in de reisbranche natuurlijk het allerleukste is wat er is, wil je dit natuurlijk ook terugzien op je bankrekening.

In de cao reisbranche zijn afspraken gemaakt over de hoogte van jouw loon. Jouw werkgever moet zich daar aan houden. Hoe zwaarder jouw functie, hoe hoger de salarisschaal waarin jouw functie is ingedeeld. Deze 'zwaarte' wordt bepaald door de kennis die nodig is en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden in je werk. 

De huidige cao voor de reisbranche is op 23 september 2017 algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de afspraken over loonsverhogingen gelden voor alle medewerkers in de reisbranche. Lees je mee wat deze afspraken inhouden?

Collectieve loonsverhoging…
Allereerst kijken we naar artikel 9a uit de cao. In dit artikel lees je dat er in de huidige cao reisbranche (met looptijd tot 1 november 2018) tweemaal een collectieve loonsverhoging is afgesproken.

Deze collectieve loonsverhoging geldt voor alle medewerkers die zijn ingedeeld in functiegroep 2 t/m 8 van het functiehuis, zie bijlage 1 van de cao. Het (feitelijk) loon wordt 2 maal verhoogd, namelijk met 1,5% op 1 juli 2017 en met 1,5% op 1 juli 2018. De verhoging geldt ook wanneer je door jouw werkgever (nog) niet bent ingedeeld in een functiegroep. Jouw feitelijk loon is jouw bruto loon exclusief vakantietoeslag, eventuele vergoedingen etc.

Individuele loonsverhoging
Naast de collectieve loonsverhogingen ontvang je wellicht ook nog een individuele loonsverhoging van jouw werkgever. Voor informatie hierover kijk je in artikel 9b van de cao. In dit artikel lees je dat je recht hebt op een jaarlijkse beoordeling door jouw werkgever (mits je valt in salarisgroep 2 t/m 8 van de cao, zie bijlage 3, niet het schaalmaximum verdient en zes maanden of langer in dienst bent).
Indien jouw beoordelingsresultaat goed of hoger is, ontvang je een individuele loonsverhoging van ten minste 1%. Deze individuele loonsverhoging wordt berekend over jouw feitelijke salaris (jouw bruto loon exclusief vakantietoeslag, eventuele vergoedingen etc.), tot het maximum van de schaal.

Heb je verder nog vragen?
Heb je vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met Miranda Wiltenburg, projectmanager Arbeidszaken bij Reiswerk, via miranda@reiswerk.nl.  

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.