Maak in 8 stappen de juiste carrireswitch

Gelukkig biedt de reiswereld volop doorgroeimogelijkheden. Niet alleen om in je huidige functie hogerop te komen, maar ook in de breedte. De verschillende soorten banen zijn namelijk grenzeloos. De redenen voor een carrireswitch kunnen heel verschillend zijn. Misschien vind je je huidige werk erg saai en voel je je niet meer gemotiveerd. Of is het reisbedrijf waar je werkt failliet gegaan en ben je gedwongen op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ht moment om te gaan bedenken wat voor werk je nou cht zou willen doen. Totaal iets anders klinkt misschien heftig, maar met deze 8 stappen komt je droombaan steeds dichterbij.

1. Begin met de vraag: Waarom?

Voordat je de stap zet naar iets anders, vraag jezelf af: Waarom wil je iets nieuws? Dit om te voorkomen dat je op een soortgelijke functie uitkomt, waarbij je nog steeds niet helemaal gelukkig bent. Dat zou zonde zijn. Dus: Waarom wil je dit? Waarom denk je dat deze carrireswitch je leven zal verbeteren? Wat kunnen de nadelen of risico's zijn? En wat moet je verdienen om het leven te kunnen leiden zoals je dat graag wilt?

2. Wat zou je precies willen?

Hoe ziet je nieuwe droombaan of carrire eruit? En hoe juist niet? Wat mis je in je huidige baan, waardoor het niet lekker aanvoelt? En ook heel belangrijk: Beschik je al over de vaardigheden en contacten om je droomfunctie te kunnen bemachtigen? Heb je talenten die je nu niet benut, maar waar je wel iets mee wilt?
 
Ben je ervan overtuigd dat je iets anders wilt gaan doen, maar heb je nog geen idee wat? Kijk dan eens op onze vacaturebank ter inspiratie. Wie weet brengt het je op nieuwe ideen.

3. Zoek uit wat er moet gebeuren

Heb je alle vaardigheden in huis om een goede kandidaat te zijn voor je nieuwe functie? Of is het noodzakelijk om hiervoor een opleiding of cursus te volgen? Het kan een kwestie zijn van het volgen van een online cursus en het verwerven van enige basisvaardigheden, zodat je vol vertrouwen kunt zeggen: "Ja, ik heb daar ervaring in" of "Ja, ik beschik over die kennis." Moet je echt een opleiding volgen, ga dan bij jezelf na of je hiertoe bereid bent. Denk aan hoeveel tijd deze opleiding in beslag zal nemen. Kun je deze naast je werk volgen, en in hoeverre neemt dit beslag op je sociale leven en je gezin?
 
Kijk bijvoorbeeld eens op www.travelcollege.nl, waar je diverse online cursussen, webinars en microlearnings vindt. Gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Je kunt hier ook goed werken aan je soft skills, want dat vinden reisbedrijven heel belangrijk. 

4. Maak een actieplan

Tijd voor een actieplan. Wat is je primaire doel en ideale tijdlijn? Splits het op in belangrijke mijlpalen: vaardigheden die je moet verwerven, mensen die je moet ontmoeten, projecten die je moet afronden in je huidige baan, persoonlijke dingen waar je naar moet kijken voordat je deze switch maakt. Wijs jezelf dagelijkse of wekelijkse taken toe, zodat je precies weet wat je gaat doen wanneer je achter je computer kruipt. Terwijl je deze taken uitvoert, zul je waarschijnlijk ook merken hoe kleine stappen de neiging hebben om een sneeuwbaleffect te hebben. Dat geeft volop vertrouwen dat die droombaan echt dichterbij komt.

5. Houd je inspanningen bij

Houd je voortgang bij en wat je nog moet doen. Stel ook herinneringen in. Een eenvoudige Excel-spreadsheet doet wonderen.

6. Zet jezelf neer als de perfecte kandidaat

Als je een totaal andere functie wilt bemachtigen, is het belangrijk dat je je persoonlijke ‘merk’ die kant op verschuift. Zodat het bedrijf waar je solliciteert ziet waarom jij geknipt bent voor de functie. Simpele regel: hoe eenvoudiger je het hen maakt om jou te zien als de perfecte kandidaat, hoe groter de kans dat ze meer van je willen weten. Maak duidelijk - in je cv, je LinkedIn-profiel, je sollicitatiebrief - waarom je volkomen geschikt bent voor de rollen waarvoor je solliciteert. Natuurlijk zijn er concurrenten die op papier fantastisch overkomen, omdat ze verschillende jaren in vergelijkbare functies hebben gewerkt. Dus hoe ga je jezelf branden op een manier dat je niet alleen een logische keuze lijkt, maar je misschien ook een opvallende verschijning bent? 

7. Betrek anderen bij je zoektocht

Misschien werk je voorlopig nog bij je huidige werkgever, en wil je niet dat anderen weten dat je bezig bent je droombaan te verwezenlijken. Maar wellicht heb je betrouwbare contacten die je kunnen helpen. Wees specifiek in wat je wensen zijn, wat je echt nodig hebt en hoe zij je zouden kunnen helpen.

8. Leer mensen in je nieuwe vakgebied kennen

Probeer in contact te komen met gepassioneerde en succesvolle mensen die binnen jouw nieuwe interessegebied werken. Wees niet bang dat je hen tot last bent. Mensen zijn vrijgeviger met hun tijd en inbreng dan je denkt, vooral als je interesse in hen toont. Je kunt ze het beste benaderen met een compliment of iets dat je interessant of indrukwekkend vindt. Nadat je een beetje verstandhouding hebt opgebouwd, kun je om een gunst of een beetje van hun tijd vragen. Bedank iedereen die je onderweg input en advies geeft. Beter nog: voer hun adviezen uit. Dat is de beste dankbaarheid die je kunt uiten.
 
De reden dat zoveel mensen blijven hangen in hun werk, is omdat ze bang zijn. Verandering en het onbekende zijn voor velen bijna angstaanjagend. Faalangst is nog erger. Wat het geheim is van degenen die wel die succesvolle carrireswitch maken? In veel gevallen is het vrij eenvoudig: ze zetten elke dag een kleine stap in de richting van hun doel, zelfs als het lastig of eng is. Ze wogen de voors en tegens af en besloten er alles aan te doen om die droombaan te bemachtigen!
 
 
Bronnen: themuse.comnationalevacaturebank.nljobpersonality.com

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.