Mentale Schijf van Vijf

stress 3.jpg

Het is de Week van de Werkstress. Dit jaar is het thema Mentale Veerkracht. Afgelopen jaar kwam het boek Mentale Voortgang uit van Kees Kraaijeveld. Het boek biedt nieuwe richtingen van denken en doen om mentaal krachtiger te worden in deze tijd. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Mentale Schijf van Vijf. Hierin wordt beschreven hoe je gelukkiger, beter gemotiveerd, socialer, betekenisvoller n daadkrachtiger kan worden.

Je kan de Mentale Schijf van Vijf vergelijken met de versie van het Voedingscentrum. Waar de schijf van het Voedingscentrum helpt met om gezond en gebalanceerd te eten, helpt de Mentale Schijf van Vijf je om mentaal krachtiger te worden.

Mentale Schijf van Vijf
In het boek worden de volgende vijf aspecten daarbij aangehaald:
Schijf 1:  Emoties - hoe meer positieve emoties je ervaart hoe beter je je voelt.
Schijf 2:  Betrokkenheid – als je oprecht enthousiast, gemotiveerd en betrokken bent, presteer je beter.
Schijf 3: Sociale contacten – zorg voor contact met andere mensen en goede relaties.
Schijf 4: Betekenisvol – voel je nuttig in het werk dat je doet.
Schijf 5: Gezond presteren – zonder dat je hierbij ten onder gaat aan prestatiedruk, ook dit is een mentale vaardigheid.

Hoe gebruik je de schijf?
Je kan de onderdelen van de schijf zien als complementair van elkaar. Als je aan n onderdeel werkt, zal je merken dat je ook sterker wordt in een van de andere delen. Hierdoor krijg je een grote hoeveelheid aan mogelijkheden om je mentale vaardigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld: je gaat werken aan je emotionele vaardigheden, waardoor je beter tegen negatieve emoties kan. Hierdoor beleef je meer positieve emoties, waardoor het weer makkelijker is om kwalitatief goede relaties te onderhouden.

Probeer dan ook evenredig te werken aan de verschillende onderdelen. Verdiep je in de onderwerpen en probeer het concreet te maken voor jezelf. Je kan je daarbij de volgende vragen stellen:
- Hoe kan ik dit voor mijzelf toepassen?
- Wat kan ik nog leren?
- En wat is mijn uiteindelijke doel?

Wil je meer weten hierover? Er is ook een korte video verschenen met een heldere uitleg over de Mentale Schijf van Vijf.
 Bron: Week van de Werkstress
 
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.