Powerful feedback een aantal tips!

Herken je dat? Dat je het makkelijker vindt om feedback over een collega tegen iemand anders te vertellen dan aan je collega zelf? Gewoon, om het makkelijker is, je het graag kwijt wilt maar je de confrontatie liever uit de weg gaat?

Dat is heel menselijk en begrijpelijk, maar de vraag is; wat doe je daarna? Vertel je het alsnog aan de desbetreffende collega? Want alleen die kan er iets mee. Die kan er iets van leren. Sterker nog: die krijgt de kans om te groeien. En het ondersteunt ook nog eens het veilige gevoel wat noodzakelijk is voor een prettige samenwerking. Maar hoe geef je goede, constructieve feedback? We hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet:

1. Spreek vanuit de ‘ik’ vorm

Als je feedback geeft doe dat dan aan de hand van je eigen ervaringen, verschuil je niet achter anderen.

2. Bouw de feedback op

Start met je eigen waarnemingen, bijvoorbeeld; ‘ik zie dat jij elke dag steeds later op kantoor komt’. Maak daaropvolgend duidelijk wat dit met jou doet, bijvoorbeeld; ‘ik zie dat jij elke dag later op kantoor komt en ik heb daardoor het gevoel dat jij jou werk niet serieus neemt’. Let op; oordeel niet! Laat het woordje ‘vind’ achterwegen. Als laatste stel je de vraag of het klopt wat je hebt gezien en wat de reden is voor het gedrag. Bijvoorbeeld; ik zie dat jij elke dag steeds later op kantoor komt en ik heb het gevoel dat jij je werk niet serieus neemt. Is dat zo? Wat is er aan de hand?

3. Wees specifiek en to the point

Kom met concrete voorbeelden. Over welke situatie heb je het en wanneer vond dit plaats?

4. Houd het positief

Feedback is een cadeautje. Oordeel niet en houd het gesprek positief. Je geeft de feedback ontvanger kans om te groeien, om zijn of haar gedrag aan te passen. 

5. Let op je non verbale houding

Sta open voor een gesprek. Kijk iemand aan en neem de tijd. Nog even snel feedback geven 5 minuten voor een belangrijke vergadering of deadline, is niet het juiste moment.

6. Wissel positieve en ontwikkel feedback met elkaar af

Als we aan feedback denken dan denken we al snel aan negatieve oftewel ontwikkel feedback. Maar er bestaat ook zoiets als positieve feedback. Vergeet de complimenten en schouderklopjes niet – ze zijn minstens net zo belangrijk!

 
Bron: managementsupport.nlsn.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.