AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Recht op vakantiedagen!

28 nov 2017

vw camper 336606 640.jpg

Ga jij ook zo graag lekker op vakantie? Je werkt natuurlijk niet voor niets in de reisbranche… Vakantie vieren is fijn en het is in de meeste gevallen ook nog eens erg goed voor je gezondheid. Even lekker weg van huis, je hoofd leeg maken en ontspannen maar! Maar hoeveel keer per jaar kun je vakantie opnemen tijdens je werk en wat zijn je rechten? Daar vertellen we je in dit nieuwsbericht graag meer over.

Aantal vakantiedagen & leeftijdsdagen
In de huidige cao reisbranche staat vermeld dat je jaarlijks recht hebt op 24 vakantiedagen. Bij een onafgebroken dienstverband van tenminste vijf volle jaren ontvang je daar bij een leeftijd vanaf 45 jaar 1 dag extra bovenop, bij de leeftijd vanaf 50 jaar zijn dit 2 dagen extra en bij de leeftijd vanaf 55 jaar 3 dagen extra. Als jouw dienstverband nog geen vol jaar heeft geduurd, of wanneer je minder werkt dan 39 uur per week, wordt jouw vakantie naar evenredigheid berekent.

Wanneer mag je vakantiedagen opnemen?
In de cao reisbranche kun je in artikel 18 terug lezen dat je het recht hebt om ten minste 3 weken aaneengesloten vakantie op te nemen. Jouw werkgever mag daarnaast bepalen dat je tenminste 2 weken aaneengesloten vakantie per kalenderjaar opneemt. Wanneer vervallen jouw vakantiedagen? Voor het vervallen van jouw vakantiedagen kun je je baseren op de wettelijke regelingen.

Oftewel, de vakantiedagen die je niet hebt opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Dit geldt voor het aantal wettelijke vakantiedagen (20 vakantiedagen bij een fulltime dienstverband). Niet opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na 5 jaar. Je rekent 5 jaar na het kalenderjaar van de opbouw van je vakantiedagen. Zie hiervoor ook de website van de Rijksoverheid.

Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met Reiswerk, via info@reiswerk.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.