Remote werken: op welk niveau zit jouw reisorganisatie?

23 mrt 2021

De afgelopen maanden bleek dat er vanuit reisorganisaties veel behoefte is aan tips om zo goed mogelijk op afstand te werken, en daarbij verbinding te houden met het team. Er is hier dan ook veel aandacht aan besteed tijdens de afgelopen interactieve HR-meeting van Reiswerk. Gonny Vink deelde haar waardevolle bevindingen en tips. Ze is oprichter van work21 en helpt organisaties wendbaar te worden in de digitale tijd. Ze gelooft in een hybride vorm van werken voor de toekomst: een flexibele keuze in de locatie waar je werkt. Wist je dat er vijf niveaus zijn van op afstand werken? We leggen ze stuk voor stuk aan je uit.
 
Op afstand werken
Waar het vroeger nog bijzonder was als je een of twee dagen per week vanuit huis mocht werken, is dat nu natuurlijk de normaalste zaak van de wereld. Er was al een verschuiving hierin gaande, om vaker vanaf andere locaties dan alleen kantoor te werken. Door corona is dit in een stroomversnelling gekomen, en de verwachting is dat we ook n corona veel vaker op afstand gaan werken. Het model van Matt Mullenweg geeft vijf niveaus weer van remote werken. Grote kans dat jouw reisorganisatie door de coronacrisis zomaar op een ander niveau is beland. We starten onderaan de piramide:
 
1. Geen specifieke aanpassingen
De huidige situatie is precies hetzelfde als vr corona. Het bedrijf heeft nog geen stappen gezet om goed op afstand te kunnen werken, en dat lijkt ook niet te gaan gebeuren. Veel medewerkers werken daarom ook nog steeds op kantoor, heel soms thuis.
 
2. Re-organiseren naar online
Door de coronasituatie zijn veel reisorganisaties in een snelvaart op het tweede niveau beland. We zijn als het ware thuis kantoortje aan het spelen. Het werk gaat eigenlijk door zoals op kantoor, met tools zoals Zoom en Microsoft Teams. We zijn nog niet opnieuw gaan inrichten. Op dit niveau wordt er vaak nog steeds verwacht dat collega’s van 9 tot 5 online zijn.
 
3. Digitaal werken geadopteerd
We zijn gaan nadenken over digitale processen. Ook vergaderen we op andere manieren en korter. Op dit niveau worden de voordelen van de verschillende tools dan ook veel meer benut. Ook wordt er meer genvesteerd in de thuiswerkplek van de medewerker, zoals met noise-cancelling koptelefoons.
 
4. Asynchrone communicatie
Teammeetings en dergelijke worden opgenomen, zodat je deze kunt terugkijken wanneer dat jou uitkomt. Daardoor ben je dus flexibel in de manier waarop je met je werkdag omgaat. Werk en priv lopen meer door elkaar heen, maar dit niveau past zich wel aan aan je levensstijl. Mullenweg is ervan overtuigd dat als je mensen laat werken wanneer ze willen werken, je bedrijf daar enorm van profiteert.

5. Nirvana
1+1=3, oftewel: op afstand werken levert meer op voor teams dan wat je zou doen op kantoor. Waarschijnlijk zitten we hier met zijn allen nog lang niet.
 
Op welk niveau zit jouw reisorganisatie?
Tijdens de interactieve HR-meeting werd de deelnemers gevraagd op welk niveau hun reisorganisatie zit. Het overgrote deel zit op niveau 3. Slechts een iemand op niveau 1. Ze legt daarbij uit: “We werken allemaal op kantoor, maar wel met wisselende diensten. Iedereen vindt het sociale aspect namelijk erg belangrijk.” Een ander iemand legt uit hoe ze werken op niveau 4: “We zijn volop bezig met transformatie en alle processen zijn digitaal. We hadden al grote plannen, maar hebben extra veel gas gegeven door de coronacrisis. Iedereen is flexibel en ik ben trots hoe de organisatie ermee omgaat.”
 
Het nieuwe normaal
Op afstand werken is nu een beetje het nieuwe normaal geworden. De grote vraag is en blijft in hoeverre we na de coronacrisis zo blijven werken. Waarschijnlijk zitten we in het begin graag weer met elkaar op kantoor. Maar tegelijkertijd zullen we de voordelen van thuiswerken extra gaan waarderen: flexibel de dag indelen en niet meer urenlang in de file staan. Het zal hoogstwaarschijnlijk dan ook een mix worden van thuis en op kantoor werken. Binnenkort delen we tips van Gonny Vink over succesvol werken op afstand!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.